Na jakém právním základě posílá EU zbraně Moldavsku?
RSS

Na jakém právním základě posílá EU zbraně Moldavsku?

Moldavsko není členem EU, takže je poněkud nejasné, proč EU vyzbrojuje právě Moldavsko a kde na podobné rozhodnutí bere předseda Evropské rady Charles Michel mandát.
I když samotný Michel nesděluje důvody vyzbrojování Moldavska, pak lze předpokládat, že vše souvisí se situací ve víceméně odtrženém Podněstří. O aktuální situaci v této ruskojazyčné části Moldavska jste si mohli detailněji přečíst už zde .
K vyzbrojování Moldavska může mít EU dva důvody. Jednak je možné, že počítá s tím, že po několika nedávných incidentech v Podněstří (které měli údajně podnítit Ukrajinci) se vydá ruská armáda z oblasti Donbasu, kde se momentálně zdržuje, právě na východ Moldavska do Podněstří. Dalším důvodem pak může být předpokládaný konflikt v Podněstří (občanská válka), k němuž by mohlo dojít ve snaze o úplné odtržení od Moldavska.
Předseda Evropské rady Charles Michel navštíví Moldavsko, malý stát východně od Rumunska se silným separatistickým hnutím na východě země.
Na tiskové konferenci s prezidentkou Maiou Sandu v hlavním městě Kišiněvě Michel prohlásil:  „Je povinností Evropy pomoci vaší zemi“ . Evropská unie proto vybaví moldavskou armádu dodatečným vojenským vybavením:
V letošním roce plánujeme výrazně zvýšit naši podporu Moldavsku poskytnutím dodatečného vojenského vybavení jeho ozbrojeným silám.
O jaký druh vojenského vybavení má jít  – zda o obranné nebo útočné – Michel nezmínil. Ani nezmínil, kdo by neměl platit za drahé zařízení. Pokud však hovoří o podpoře, pak lze očekávat, že by se jednalo o „dar“ EU.
Vyvstává však zásadní otázka: Jaký je právní či smluvní základ podobného způsobu podpory nečlenské země? Ve kterých smlouvách nebo dohodách je napsáno, že EU může  – nebo že by dokonce měla mít za povinnost – vyzbrojovat jiné státy? Kdo zmocňuje Michela a Radu, aby přijímali taková rozhodnutí – to vše za peníze občanů EU?
Navzdory dlouhodobým pokusům přeměnit konfederaci států na federální superstát stále neexistuje žádný politický nebo vojenský nárok Bruselu na výhradní zastoupení států v Evropě. Ale technokraté v Bruselu to prostě ignorují! A Bruselu oddané evropské vlády a mainstreamová média mlčí…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden