Michail Gorbačov – muž, který ukončil studenou válku, umřel ve věku 91 let
RSS

Michail Gorbačov – muž, který ukončil studenou válku, umřel ve věku 91 let

Michail Gorbačov, který ukončil studenou válku bez krveprolití, ale nedokázal zabránit rozpadu Sovětského svazu, zemřel v úterý ve věku 91 let, uvedly ruské tiskové agentury s odvoláním na představitele nemocnice.
Gorbačov, poslední sovětský prezident, uzavřel dohody o snížení počtu zbraní se Spojenými státy a partnerství se západními mocnostmi s cílem odstranit železnou oponu, která rozdělovala Evropu od druhé světové války a umožnil znovusjednocení Německa.
Když se v roce 1989 prodemokratické protesty přehnaly přes státy sovětského bloku komunistické východní Evropy, zdržel se použití síly – na rozdíl od předchozích vůdců Kremlu, kteří poslali tanky, aby potlačily povstání v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v roce 1968.
Protesty však podnítily aspirace na autonomii v 15 republikách Sovětského svazu, který se během následujících dvou let chaoticky rozpadl a Gorbačov se marně snažil tomuto kolapsu zabránit.




Když se v roce 1985 ve věku pouhých 54 let stal generálním tajemníkem sovětské komunistické strany, rozhodl se oživit systém zavedením omezených politických a ekonomických svobod, ale jeho reformy se vymkly kontrole.




Jeho politika „glasnosti“, tedy svobody projevu, umožnila dříve nemyslitelnou kritiku strany a státu, ale také povzbudila nacionalisty, kteří začali usilovat o nezávislost v pobaltských republikách Lotyšsku, Litvě, Estonsku a jinde.
Po návštěvě Gorbačova v nemocnici 30. června řekl liberální ekonom Ruslan Grinberg armádnímu zpravodaji Zvezda: „Dal nám všem svobodu – ale my nevíme, co s ní dělat.“
Za Českou republiku můžeme panu Gorbačovovi jedině poděkovat.

Twitter
The post Michail Gorbačov – muž, který ukončil studenou válku, umřel ve věku 91 let first appeared on .


Nejčtenější za týden