Pentagon obviněn z utrácení 224 milionů dolarů na programy biologických zbraní na Ukrajině
RSS

Pentagon obviněn z utrácení 224 milionů dolarů na programy biologických zbraní na Ukrajině

To, co zpočátku nálepkovala mainstreamová média jako kremelskou propagandu a fake news, později potvrdily USA ústy Victorie Nulandové: USA mají na různých místech Ukrajiny biolaboratoře. Potvrdila-li to navíc tatáž osoba, která v roce 2014 spoluorganizovala majdanský puč, pak již není o čem pochybovat…
Šéf ruského vyšetřovacího výboru Alexander Bastrykin řekl novinářům, že Ukrajina se utápí v mnohamilionovém programu biologických zbraní financovaných Pentagonem. Vysoká představitelka OSN pro odzbrojení vyzvala k uspořádání konzultační schůzky k této otázce.
„Analýza získaných dokumentů nám umožnila jasně identifikovat osoby zapojené do vojenských biologických aktivit na Ukrajině, včetně zástupců amerického ministerstva obrany a amerických společností s vazbami na něj,“ řekl Bastrykin.
USA údajně utratily více než 224 milionů dolarů na  programy výzkumu biologických zbraní na Ukrajině nejméně od roku 2005, které byly použity k vybavení a modernizaci asi 30 výzkumných center – biolaboratoří řízených ukrajinskými ministerstvy obrany, zdravotnictví a zemědělství.
„Výsledky uvedeného výzkumu byly evakuovány na území, které je kontrolované Kyjevem před zahájením ruské speciální vojenské operace,“ uvedl Bastrykin.
V březnu Moskva uvedla, že našla důkazy, že USA financovaly výzkum biologických zbraní na Ukrajině. Washington a Kyjev toto tvrzení popřely a obvinily Rusko z vedení propagandistické kampaně.
Nicméně vysoce postavená americká diplomatka Victoria Nulandová  v té době připustila, že Washington spolupracuje s Ukrajinou, aby zabránil tomu, aby citlivé „ výzkumné materiály “  z bývalého Sovětského svazu  padly do rukou ruských vojsk.
Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien mezitím vyzval USA, aby „plně podávaly zprávy o svých biologických vojenských aktivitách doma i v zahraničí a podrobily se multilaterálnímu ověřování“.
Izumi Nakamitsu, vysoká představitelka OSN pro záležitosti odzbrojení,  promluvila na mimořádném zasedání  svolaném Moskvou v březnu. Nakamitsu připustila, že OSN nemá ani mandát, ani kapacitu k vyšetřování takových tvrzení, která spadají pod záštitu Úmluvy o biologických zbraních z roku 1972.
Smlouva, jejímiž smluvními stranami jsou jak Ukrajina, tak Ruská federace, účinně zakazuje vývoj, výrobu, získávání, převod, hromadění zásob a používání biologických a toxinových zbraní. Na pozadí  nejnovějších obvinění Nakamitsu navrhla svolat „poradní schůzku“.
„Zatímco USA nadále tvrdí, že země na Ukrajině neprovozuje žádné biologické laboratoře, fakta ukazují opak“, řekl ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja a dodal, že ukrajinské úřady ve skutečnosti daly USA povolení provádět nebezpečné experimenty výměnou za volné cestování na mezinárodní konference.
„Důkazy ukazují na studie provedené na krymsko-konžské horečce, leptospiróze a dalších nebezpečných patogenech,“ řekl. Citoval také důkazy o studiích o tom, jak by se takové nemoci mohly přenést z netopýrů na člověka, a dodal, že použití biologických zbraní by mohlo být snadno vydáváno za přirozeně se vyskytující.
Americká velvyslankyně Linda Thomas-Greenfieldová označila tato tvrzení za tirádu bizarních konspiračních teorií.
„Neexistují žádné takové laboratoře, ani v blízkosti ruských hranic, nikde,“ řekla Thomas-Greenfieldová, ale dodala, že Ukrajina se může pochlubit několika bio výzkumnými zařízeními, podporovanými Spojenými státy a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) – financovanými hlavně Billem Gatesem.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden