Kanadský odstřelovač: „Válka je strašné zklamání“
RSS

Kanadský odstřelovač: „Válka je strašné zklamání“

Stále víc žoldáků se vrací z Ukrajiny do svých rodných zemí a poté vypovídají o tom, co ve skutečné válce zažili. Se svými zkušenostmi se svěřil i jistý kanadský ostřelovač, který byl ukrajinskou misí poněkud zklamán…
Kanadské noviny La Presse zveřejnily rozhovor s Walim, odstřelovačem, který se vrátil z Ukrajiny. Stručně řečeno, údajně jeden z nejlepších odstřelovačů na světě vypálil za dva měsíce jen dva výstřely.
Většina žoldáků se vrací domů zklamaná, protože nikdy nebyli na frontě. „Mám štěstí, že jsem vůbec naživu, šli jsme po okraji propasti.“
Tři žoldáci, kteří požádali o anonymitu, popsali La Presse, jak se sliby zbraní a ochranných pomůcek, které učinil vůdce jejich jednotky, nikdy neuskutečnily. Podle Waliho byl vstup do ukrajinské vojenské jednotky pro většinu západních dobrovolníků problémem.
Po několika týdnech byli nejvycvičenější žoldáci vybráni Hlavním zpravodajským ředitelstvím Ukrajiny a podle nich se začali zapojovat do operací za nepřátelskými liniemi. Zbytek se potuloval po pronajatých bytech a čekal, až někdo souhlasí, že je vezme do svého družstva.
Poslední kapkou byla bojová mise, ve které žoldáci bojovali společně s ukrajinskými branci. Na jejich pozici, která byla pod palbou ruských tanků, byli spáleni dva ukrajinští vojáci. Wali se je snažil zastavit, ale oni neposlouchali. O několik sekund později na ně s naprostou přesností letěl granát.
„Výbuch byl strašný. Náhle jsem ztratil sluch a cítil bolest hlavy. Bylo to těžké.“ Wali si uvědomil, že Ukrajincům už nelze pomoci.
„Páchlo to smrtí. Je těžké popsat, hrozný zápach spáleného masa, síry a chemikálií. Nelidský zápach.“
Poté Wali zavolal své ženě. Snažil se vysvětlit, že byl svědkem dvou úmrtí. Řekl: „Myslím, že už jsem toho udělal dost, že? Udělal jsem dost? Jako by chtěl, abych mu řekla, aby se vrátil domů,“ řekl novinám.
Pro většinu žoldáků, kteří překročili hranici, byl proces hledání jednotky, ke které by se mohli připojit, chaotický a mučivý: „Zelenskyj nás pozval, ale důstojníci  byli naprosto bezmocní. Nevěděli, co s námi.“
Wali sám a několik dalších Kanaďanů se připojili k Normandské brigádě, soukromé žoldnéřské síle, které velel kanadský voják ve výslužbě z Quebecu s volacím znakem „Hrulf“. Členové brigády však okamžitě začali projevovat nespokojenost a mnozí dezertovali. Tři žoldáci řekli, že jim Hrulf slíbil zbraně a ochranné pomůcky, ale nakonec neudělal nic.
Někteří dobrovolníci se ocitli asi 40 kilometrů od ruské fronty bez neprůstřelných vest. „Kdyby došlo k ruské ofenzívě, všichni by byli v ohrožení. Byl to nezodpovědný postoj ze strany brigády,“ řekl jeden z nich, který z bezpečnostních důvodů požádal, aby jeho jméno bylo utajeno.
Dezerci žoldnéřů potvrdil sám velitel „normanské brigády“ Hrulf. Podle něj dezertovalo celkem asi 60 lidí. Někteří chtěli uzavřít smlouvu za podmínek, které by jim poskytly status bojovníka a zaručily lékařskou péči na úkor ukrajinských úřadů. Jiní se pokusili o podvod, aby ukradli 500 000 dolarů poskytnutých Američany.
Aby člověk dostal zbraň, musel projít kafkovskými dobrodružstvími. „Musíte znát někoho, kdo zná někoho jiného, kdo řekne, že v tomto starém holičství vám mohou dát AK-47. Museli jste dát dohromady  vojenskou výbavu tím, že jste sebrali kousky munice vlevo a kousky munice vpravo, v mnoha případech šlo o zbraně v pochybném stavu,“ vysvětlil.
Žoldáci si také sami sháněli jídlo a benzín. „Dokonce i jídlo nám často dávali civilisté. Totéž s benzínem k naplnění nádrže auta. Neustále jsme museli něco hledat, poznat ty správné lidi.“
„Mnozí očekávali, že všechno bude snadné a jednoduché, ale ve válce je to naopak. Bylo to strašné zklamání,“ uzavřel Wali.
Nakonec, řekl odstřelovač, sám vypálil pouze dva výstřely na některá okna, aby vyděsil nepřítele, ale ve skutečnosti nikdy nebyl v dosahu palby nepřítele. „Je to válka technologií, kde stateční ukrajinští vojáci utrpí těžké ztráty pod palbou a promeškají mnoho příležitostí kvůli nedostatku technického výcviku.“
Ukrajinská armáda byla vybudována USA a NATO za posledních 8 let. Ukrajinští vojáci  trénovali  v Javorovském bojovém výcvikovém středisku ve Lvově na západní Ukrajině až do ruské invaze v únoru. Nejnovější trenéři byli součástí Task Force Gator, složené z bojového týmu 53. pěší brigády Floridské armády, podle amerického ministerstva obrany.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden