Šéf ruské špionáže: Za sabotáží Nord Streamu stojí Západ
RSS

Šéf ruské špionáže: Za sabotáží Nord Streamu stojí Západ

Nejvyšší šéf ruské špionážní služby v pátek prohlásil, že Moskva disponuje zpravodajskými informacemi, které naznačují, že Západ stojí za podle něj „teroristickým činem“ proti plynovodu Nord Stream pod Baltským mořem. (Foto: Flickr)







Prudký pokles tlaku v obou plynovodech byl zaznamenán 26. září a seismologové zjistili exploze, což vyvolalo vlnu spekulací o tom, kdo mohl sabotovat jeden z nejdůležitějších ruských energetických koridorů.



Evropská unie uvedla, že má podezření, že poškození plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédských a dánských vodách pod vedením společnosti Gazprom (GAZP.MM) způsobila sabotáž. Bílý dům odmítl obvinění Ruska, že za incidenty stojí.




Německo říká, že k poškození plynovodu Nord Stream bylo použito výbušné zařízení o hmotnosti 500 kilogramů TNT
„Máme materiály, které ukazují na západní stopu při organizaci a realizaci těchto teroristických činů,“ nechal se slyšet ředitel ruské Služby zahraniční rozvědky (SVR) Sergej Naryškin ve státní televizi.



Provozovatel norské rozvodné sítě tvrdí, že vláda by neměla omezovat vývoz elektřiny v zimě Výroky šéfa špionáže jsou nejpřímějším veřejným obviněním Západu ze strany vysokého ruského představitele. Neřekl, jaké důkazy Rusko má, ale uvedl, že Západ se snaží zastřít, kdo útok provedl.



„Západ dělá vše pro to, aby skryl skutečné pachatele a organizátory tohoto mezinárodního teroristického činu,“ řekl Naryškin. SVR je přímým nástupcem kdysi mocného Prvního hlavního ředitelství KGB ze sovětské éry.




Kdo stojí za sabotáží plynovodu Nord Stream? Fox News přináší odpovědi
Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že „bezprecedentní sabotáž“ proti plynovodům Nord Stream byla „aktem mezinárodního terorismu“.



Kreml odmítl Naryškinovy výroky komentovat, ale uvedl, že je třeba provést důkladné mezinárodní vyšetřování těchto incidentů.



Švédský ministr energetiky v pátek uvedl, že je „velmi pravděpodobné“ , že útok na plynovody byl proveden záměrně státním aktérem.




Trump v příspěvku na sociální síti šířil domněnku o plynovodu Nord Stream
Od chvíle, kdy byly praskliny poprvé zjištěny počátkem tohoto týdne, naznačovali představitelé Moskvy, že za útokem může stát Západ v čele s USA. Ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že Washington z narušení plynovodů profituje.



V době, kdy byly v pondělí praskliny objeveny, nebyly plynovody Nord Stream 1 ani Nord Stream 2 v provozu, ale v obou se nacházel plyn. Společnost Nord Stream AG, provozovatel plynovodu Nord Stream 1, uvedla, že očekává zastavení úniku plynu do pondělí, ale že se jí nepodařilo dostat do oblasti, aby mohla posoudit škody.



Zdroj: reuters.com
Článek Šéf ruské špionáže: Za sabotáží Nord Streamu stojí Západ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden