Rozhovor s Ing. Vladimírem Štěpánem o energetické krizi a ekonomickém kolapsu
RSS

Rozhovor s Ing. Vladimírem Štěpánem o energetické krizi a ekonomickém kolapsu

ROZHOVOR PRO REDAKCI NFSN

Rozhovor s expertem na energetiku Ing. Vladimírem Štěpánem
„Každý den, kdy je tu naše vláda, nás stojí miliardy a možná desítky miliard korun. Musí pryč, ale okamžitě musí pryč,“  říká v rozhovoru expert na energetiku Ing. Vladimír Štěpán. Již koncem loňského roku apeloval na předchozí vládu, aby řešila ceny energií. Jakožto člověk, který se energetice na vysoké úrovni profesně věnuje desítky let a dojednával i kontrakty na dodávky energií pro několik evropskcýh zemí, doporučuje zastropovat cenu elektřiny na hodnotě 100 eur za MWh u výrobce. Vláda zvolila cestu zastropování na mnohem vyšší ceně, navíc u odběratele. „Vytvoří tady super ČEZ se ziskem 100 miliard a masu firem a obyvatelstva, které zkrachují a přijdou o domy, protože to nezaplatí. K tomu zatíží státní rozpočet, protože tak, jak je to postavené, musí dodavatelům doplácet mezi zastropovanou cenou a cenou na burze,“  vysvětluje Štěpán s tím, že zařídit zastropování ceny elektřiny na 100 eurech u producentů je otázkou jednoho měsíce, když je k tomu vůle. Postup vlády podle něj není výsledkem neschopnosti, ale realizací promyšlené strategie, jak občany ČR zbavit majetku. Celý ekonomický kolaps je navíc zabalen v plášti, který zahrnuje cenzuru a dezinformace v mainstreamových médiích, která vlastní „oligarchové“ propojení s politiky. „Naši vládu zavřou na základě zákonů, které oni si vydali proti dezinformátorům, protože to oni dělají, oni šíří dezinformace, oni omezují demokracii, oni omezují svobodu, oni patří na ten seznam,“ komentuje.


V rozhovoru se dotýkáme také reálných možností zbavení se závislosti na ruském plynu a dopadech protiruských sankcí. Štěpán upozorňuje, že zbavit se závislosti na ruském plynu je v současné době nemožné. Trvalo by to nejméně deset let, budování infrastruktury by bylo extrémně náročné a výsledkem by kromě vysoké ceny koncového plynu byla i ekologická katastrofa. „Když jsme všechno vybudovali, tak se vracíme do doby, kdy někdo už říká obnovte výrobu svítiplynu, otevřete nové doly. Přesně obráceně, že by to mělo být. A to všechno z důvodu politických, z důvodu protiruských sankcí, které nikdo nedodržuje, s výjimkou České republiky. Proč mají východoevropské státy inflaci dvacet procent a na západě deset. Protože ty protiruské sankce nikdo nedodržuje… V rozhovoru s novináři z New York Times jsme se pohádali, když jsem jim řekl, že USA kupují měsíčně v hodnotě 100 miliard ruskou ropu a plyn, kupují za 10 korun a nám pak prodávají za 60 a měli by toho nechat,“ popisuje.
Kdo je Ing. Vladimír Štěpán
Expert na energetiku, energetický konzultant, člen pracoví skupiny Energie není luxusní zboží. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Již od studií se věnuje energetice a vedle toho i životnímu prostředí a makroekonomice. Jako obchodní ředitel ČPP byl odpovědný za kontrakty na import plynu do ČR, později i na Slovensko. V letech 2018-2019 byl poradcem plynárenských společností, vládních institucí a zástupců SR v EU ve věci obhájení perspektivy zemního plynu do roku 2040.  Byl poradcem nadnárodních evropských energetických společností v mezinárodních projektech v Chorvatsku, Řecku, Izraeli, Mongolsku a Číně, vystupoval jako expert v mezinárodních arbitrážních řízeních. Spolupracoval rovněž s vládní komisí pro přípravu nové energetické politiky ČR (Pačesova komise) a byl řadu let poradcem ERÚ ČR v oblasti plynárenství a teplárenství. Je spoluzakladatelem poradenské společnosti ENA s.r.o., po rozdělení společnosti v roce 2015 založil společnosti PSC Call s.r.o. a Enas s.r.o.
 



#gap-196011199 {
padding-top: 30px;
}








#image_1780609981 {
width: 100%;
}






#gap-1063107730 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee





#gap-904434479 {
padding-top: 30px;
}




Článek Rozhovor s Ing. Vladimírem Štěpánem o energetické krizi a ekonomickém kolapsu se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden