Po audio-únicích Berlusconiho tepajícího NATO mu Giorgia Meloni říká, aby držel hubu
RSS

Po audio-únicích Berlusconiho tepajícího NATO mu Giorgia Meloni říká, aby držel hubu

Únik audio-nahrávky bývalého trojnásobného ministerského předsedy a vůdce strany Forza Italia Silvia Berlusconiho vyvolává v Itálii skandál a fragmentaci uvnitř italské pravice těsně před tím, kdy má první žena ministerská předsedkyně Itálie složit v sobotu přísahu.
Meloni obsah nahrávky, která tento týden vyvolává v italských médiích titulky, odsoudila. Ve středu Berlusconiho varovala, že jeho pozice v nějaké nové vládě bude zpochybněna, pokud ohledně války na Ukrajině povede ‚pro-Putinovskou‘ linii.
„S námi ve vládě nebude Itálie nikdy slabým článkem Západu,“ slíbila Meloni v poselství usilujícím o uklidnění západoevropských spojenců poté, co se ozval Berlusconi, že to byla Ukrajina, kdo „vyprovokoval“ invazi z 24. února.
Tento audio-klip publikovala agentura La Presse a následně se stal během dvou posledních dnů virální. Berlusconi je tam slyšet, jak ruského prezidenta Putina prohlašuje za „starého přítele“ a ukrajinského Zelenského obviňuje z provokace současného konfliktu „ztrojnásobením útoků“ na pro-ruské separatisty na Donbasu, tj. v konfliktu, který zuří už od roku 2014.
„Republiky Donbasu nakonec do Moskvy poslaly delegaci a řekly Putinovi: ‚Ubraňte nás, prosím!‘,“ řekl bývalý premiér. „Putin byl proti jakékoliv iniciativě, byl ale pod velkým tlakem Ruského lidu a tak vymyslel tu speciální operaci: tj. plán, že jeho vojska vstoupí na Ukrajinu, svrhnou Zelenského a nahradí ho vládou zformovanou ukrajinskou opozicí sestavenou z poctivých a rozumných lidí.“
Podle dalšího obsahu vycházejícího s anglického překladu od The Guardian:
Berlusconi dodal, že když ruská vojska na Ukrajinu vpadla, tak „narazila na situaci, kterou Putin nepředpovídal s odporem Ukrajinců, kteří začali dostávat peníze a zbraně ze Západu. A ze speciální operace se stala 200letá válka.“
Tento bývalý premiér, kterého v minulosti zachytili, jak říká, že je jedním z pěti nejlepších přátel ruského vůdce, řekl, že si nedovede představit, jak by Putin a Zelenskyj mohli zasednout k jednacímu stolu.
Tehdy byl Berlusconi slyšet, jak Zelenského výslovně obviňuje z neústupného postoje ukrajinské vlády k možnosti rozhovorů o zastavení palby:
„Protože neexistuje možný způsob. Podle mě, když je tam Zelenskyj, tak na to zapomeňte, to ani nemohu říct,“ uchýlil se k tvrzením v záznamu.
„Na Západě, neexistují skuteční vůdci,“ pokračoval Berlusconi. „Možná se mi vysmějete, ale jediným skutečným vůdcem jsem já.“
Meloni, která zanedlouho složí premiérskou přísahu, v důsledku tohoto skandálu údajně Berlusconimu řekla, že musí buď podporovat postoj NATO k této válce, nebo v její nadcházející vládě nebude, tudíž mu v podstatě vyslala zprávu ‚drž o této věci hubu.‘
V širším kontextu strana Forza Italia jede od těch dvou sérií tento týden publikovaných úniků v režimu kontroly škod. To údajně Meloni a její koalici uvrhlo do defenzivy vůči zbytku Evropy, kde její spojenci na její krajně pravicová vyjádření pohlíží s podezřením a jako na potenciální hrozbu pro udržení úzkých vztahů.
Náhledový obrázek: Silvio Berlusconi a Giorgia Meloni, via Shutterstock
BY TYLER DURDEN
FRIDAY, OCT 21, 2022 – 09:02 PM
Zdroj: https://www.zerohedge.com/political/giorgia-meloni-tells-ex-pm-berlusconi-keep-your-mouth-shut-after-audio-leaks-bashing-nato


Nejčtenější za týden