Finsko je ochotno hostit jaderné zbraně NATO na hranicích s Ruskem
RSS

Finsko je ochotno hostit jaderné zbraně NATO na hranicích s Ruskem

Jaderné zbraně NATO by mohly být potenciálně umístěny na hranicích Ruska s Finskem, pokud se Helsinky připojí k západní vojenské alianci, uvedl ve středu Newsweek s odvoláním na finské noviny. (Foto: Flickr)







Noviny Iltalehti uvedly, že návrh zákona o vstupu do NATO, který finská vláda předloží parlamentu země, neobsahuje žádné výjimky pro hostování jaderných zbraní.



Finské vojenské zdroje listu sdělily, že finský ministr zahraničí a ministr obrany se již v červenci zavázali NATO, že nebudou usilovat o „omezení nebo národní výhrady“ , pokud bude jejich žádost o vstup do aliance přijata. Finský prezident Sauli Niinisto na začátku tohoto měsíce uvedl, že Finsko nemá pro vstup do NATO „žádné předběžné podmínky“ .




Finská premiérka v Praze uvedla, jak ven z ukrajinského konfliktu
Ačkoli Finsko může být ochotno hostit jaderné zbraně, je nepravděpodobné, že by byly v zemi umístěny po jejím vstupu do NATO, alespoň v blízké budoucnosti. Finská premiérka Sanna Marinová již dříve uvedla, že aliance neprojevila zájem o umístění jaderných hlavic ve Finsku.



V současné době aliance neudržuje žádné jaderné hlavice v zemích, které vstoupily do NATO po skončení studené války, ačkoli Polsko nedávno uvedlo, že jednalo s USA o umístění zbraní.



Umístění jaderných zbraní ve Finsku, které sdílí s Ruskem více než 800 mil dlouhou hranici, by bylo velkou provokací vůči Moskvě.




Finsko uzavřelo hranice pro ruské turisty
Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že vstup Švédska a Finska do NATO nepovažuje za hrozbu, ale uvedl, že bude reagovat na rozšiřování vojenské infrastruktury NATO v regionu.



Členství Finska a Švédska v NATO ratifikovalo 28 z 30 členů aliance, zbývá už jen Maďarsko a Turecko.



Turecko pohrozilo, že severským zemím zabrání ve vstupu, pokud nedodrží memorandum podepsané již v červnu, ale zdá se, že Ankaře vadí hlavně Švédsko a nový



Zdroj: antiwar.com
Článek Finsko je ochotno hostit jaderné zbraně NATO na hranicích s Ruskem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden