Uhlí na příděl? Kdo nesehnal v létě topivo má problém
RSS

Uhlí na příděl? Kdo nesehnal v létě topivo má problém

PZ

Blíží se zima a nejen u nás, ale potažmo v celé Evropě roste panika, zda-li budeme mít čím topit. A odborníci a průmyslníci již varují, že máme zaděláno na velký problém. 




Fialův kabinet shání zemní plyn kde se dá. Zásobníky jsou plné z více než 90 procent, i když nám bohužel nepatří. Jak se však ukazuje, vedle plynu chybí v Česku i uhlí. Ten, kdo si ho neobjednal již v létě, se ho nyní podle dodavatelů hned tak nedočká. A pokud ano, tak za velmi vysoké ceny. Jak například upozornila MF Dnes, že lidé topící uhlím, kteří si dosud nesehnali zásoby, mohou v zimě mrznout. Nebo se jim může vytápění pořádně prodražit.
.
„Už prodáváme opravdu přednostně stálým dlouhodobým a prověřeným zákazníkům. I ti musí čekat, dodávky jsou zpožděné. Šachta v Polsku nedává tolik materiálu, o jaký je zájem,“  řekl MF Dnes Martin Červený, který dodává uhlí lidem na Litoměřicku.
.
Sám prý svým zákazníkům říkal, aby se uhlím co nejvíce předzásobili, byť si je prý vědom toho, že lidé často nemají kam složit tak velké množství uhlí.







.







„Většinou lidé nakupují uhlí natřikrát, třeba i proto, že nemají pohromadě dostatečné množství peněz. Jenže musí počítat s komplikacemi. Jak s dostupností, tak s cenou,“  varoval dál Červený.
.
Spokojeni prý mohou být ti, kteří objednávku uhlí stihli ještě na počátku tohoto roku. Lidé, kteří si vzpomněli, že musí mít čím topit až v září, budou mít podle Idy Bittové z uhelných skladů na Děčínsku velké štěstí, pokud uhlí ještě dostanou.
.
„Ti, co si na uhlí vzpomněli až teď, budou mít velké štěstí, pokud uhlí vůbec dostanou. Nelíbí se jim představa čekání, ale všude je to stejné. Mám tu v pořadníku několik takových, kteří poprvé kvůli dlouhé dodací lhůtě odmítli, pak obvolali, koho mohli, a nakonec stejně skončili u nás,“  prohlásil dále Červený.
.
Metrák hnědého uhlí, konkrétně druhu Ořech 2, se v loňském roce dal koupit dal 350 korun. Letos se cena téhož uhlí pohybuje mezi 500 až 650 korunami. A prý bude ještě hůř. Cena uhlí ještě poroste.
.
Situace na trhu je zoufalá. Třeba na brikety se čeká i měsíce. A na mnohých místech se získává uhlí skoro na příděl. Zatím nezbývá než držet si palce, aby v zimě nenastala doba ledová.
.

prvnizpravy.cz


The post Uhlí na příděl? Kdo nesehnal v létě topivo má problém first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden