Karel Machala: Energetický kaleidoskop dění ve světě
RSS

Karel Machala: Energetický kaleidoskop dění ve světě

Slovensko: po zkušebním provozu a dosažení maximálního výkonu nového 3. bloku JE Mochovce se Slovensko počátkem příštího roku stane soběstačným ve výrobě elektrické energie. Pozitivních zpráv není nikdy dost.







Německo: Mnoho odborníků v Německu upozorňuje na fakt, že plynová krize vzhledem k zásobám břidličného plynu, který by vystačil na desítky let, vůbec nemusela být. Frakování se dostává zpět do zorného pole. Největší zásoby plynu má Dolní Sasko. Těžba je však v Německu od roku 2017 zakázána.



Spojené království: Podobný zákaz platil i v Británii. Krátká podzimní vláda Liz Truss ho zrušila a pomohla tak nakrátko do budoucna zvýšit energetickou bezpečnost. Co čert nechtěl (a každý si dosaďme čerta dle svých preferencí), nová vláda Rishiho Sunaka si však velmi pospíšila a hned po jmenování toto rozhodnutí zvrátila, nejspíš pod tlakem NĚKOHO. Vzhledem k tomu, že šlo o jediné rozhodnutí předchozí i této administrativy, které má významný dopad na energetickou bezpečnost (nejen Británie), nabízí se možnost, že celá velmi nestandardní* výměna premiéra proběhla právě proto a nikoliv kvůli kouřovým clonám o budoucích daňových změnách, z nichž nakonec stejně sešlo. Otázka pro čtenáře: Pro koho je to dobré?



Rusko v říjnu cíleně útočilo na ukrajinskou elektroenergetickou síť, což způsobilo výpadky v dodávce elektřiny v řádu hodin až dnů pro miliony Ukrajinců (85+ útoků na el. síť od začátku invaze v únoru, z toho 51+ v říjnu, mapa: dle regionů ). K blackoutu  došlo také v centru ruského Belgorodu u hranic s Ukrajinou, zřejmě v důsledku odvety.



Ukrajina v důsledku výpadků zastavila vývoz elektrické energie do EU a naopak začíná elektřinu dovážet ze Slovenska . Dopad na situaci na bojišti tyto ruské útoky podle ukrajinských představitelů mít nebudou.



Kyjevská oblastní vojenská administrace vydala doporučení , co (vzhledem ke čtyřhodinovým výpadkům proudu ve městě) je dobré, aby věděl/měl každý občan.  Čistě teoreticky se mohou tato doporučení hodit i jinde: „připravte si svítilny, svíčky a zápalky – připravte si rádio (na baterie) pro případ výpadku telefonů – udělejte si zásoby trvanlivých potravin, léků, pitné a technické vody – dobijte si baterie a powerbanky – sežeňte si adaptér do auta pro nabíjení – dle možnosti malý generátor – suchý líh, turistické vařiče a zásobník s plynem“.



Polsko/USA: Dva ministři polské vlády jednali v USA o stavbě prvních dvou polských jaderných elektráren. První JE bude stavěna od roku 2026 a má být hotova v roce 2033 (3 reaktory). Druhá JE (3 reaktory) má být dokončena v roce 2043.



Egypt/svět: Listopadový klimatický summit COP-27 v egyptském Šarm aš-Šajch očekává účast 35 000 lidí, čímž se stane největším summitem dosud, a tím i summitem s dosud největší uhlíkovou stopou.



Čína zastavila prodej zkapalněného plynu do Evropy.



Spojené království:  Společnost National Grid  varovala Brity před možností (nepravděpodobného) scénáře během potenciálních velmi chladných dnů ledna a února 2023, kdy by mohlo docházet k výpadkům dodávek elektřiny (blackout) mezi 16:00 a 20:00 hod.



Japonsko: vláda zváží zrušení maximální povolené životnosti jaderných elektráren, která v současné době činí 60 let.



Švýcarsko: Také švýcarské domácnosti se obávají možných výpadků v dodávkách elektřiny, o čemž svědčí devítinásobný nárůst poptávky po generátorech. Podle tamních úřadů je nepravděpodobné, že by případné výpadky mohly trvat týdny.



USA: Na výrobě elektřiny v USA se v týdnu končícím 21. října podílel 39 % zemní plyn, 19 % jádro, 19 % uhlí (tradiční fosilní a jaderné zdroje celkem: 77 %). 5 % připadalo na vodní elektrárny, 11 % na větrné, 3 % solární a 3 % jiné zdroje.



Jižní Afrika: Těžař platiny Royal Bakofeng Platinum snížil výhled těžby na tento rok kvůli (mj.) bezprecedentním omezením dodávek elektřiny. Jihoafrická republika letos zaznamenala vůbec nejhorší výpadky (blackouty) v historii . Investice do infrastruktury pro dodávky vody, elektřiny a do železnic a silnic  byly „příliš malé a pomalé, aby udržely krok s růstem populace a urbanizací, natožpak růstem ekonomiky”.



Spojené království/svět: Největší správci globálních finančních aktiv BlackRock a Vanguard v současné době neplánují ukončit investice do projektů s fosilními zdroji energie, jak vyplynulo z odpovědí těchto společností na otázky britských zákonodárců.



Nigérie: Bylo podepsáno memorandum o vybudování plynovodu z Nigérie do Maroka, což přinese zemi dodatečné finanční příjmy. Nigérie už letos není jedničkou v těžbě ropy v Africe, těžba klesla na nejnižší úroveň od roku 1990. Zemi předběhla Angola i Libye. Důvodem poklesu je bezpečnost investic (krádeže až 500 000 barelů denně, vandalismus) i bezpečnost lidí (ohrožení života) a také doba zralosti využívání těžebních lokalit a nedostatečný rozvoj nových lokalit.



Argentina: Těžba ropy by se po zapojení offshorové lokality v severní Argentinské pánvi asi 300 km od pobřeží mohla zvýšit až o 40 %.



Rusko/Indie: Dodávky uhlí z Ruska do Indie již dva měsíce klesají a za říjen se podle ruského Kommersantu mohou snížit až na polovinu. Příčinou jsou vysoké zásoby indických odběratelů na dva až tři měsíce a cena ruského uhlí.



*velmi nestandardní proto, že nebylo vládě Liz T. poskytnuto sto dnů hájení, nebyla respektována volba členské základny strany s většinou ve sněmovně, výběr neproběhl obvyklým způsobem – členové strany už do něho nemohli promluvit a počet kandidátů se po záhadných tlacích smrskl na jednoho, tj. k žádné volbě mezi více kandidáty už ani nedošlo.



Karel Machala
Článek Karel Machala: Energetický kaleidoskop dění ve světě se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden