Rusko po „masivním“ útoku dronem na černomořskou flotilu pozastavuje účast na ukrajinské dohodě o dodávkách obilí
RSS

Rusko po „masivním“ útoku dronem na černomořskou flotilu pozastavuje účast na ukrajinské dohodě o dodávkách obilí

Rusko pozastavilo svou účast na ukrajinské dohodě o vývozu obilí poté, co se roj dronů zaměřil na nejméně jednu ruskou válečnou loď černomořského námořnictva. (Foto: Flickr)







Po útoku Moskva okamžitě pozastavila plnění dohody, známé jako Černomořská obilná iniciativa, která byla vytvořena a zahájena v červenci a ukončila pětiměsíční ruskou blokádu ukrajinských přístavů. Dohodu zprostředkovala Organizace spojených národů a Turecko, což umožnilo bezpečný průjezd nákladních lodí do ukrajinských přístavů a z nich, aby převážely zemědělské zboží po celém světě. Dohoda měla vypršet 19. listopadu.



Podle agentury Reuters uvádíme, co uvedlo ruské ministerstvo obrany v prohlášení o „masivním“ útoku dronů na černomořskou flotilu v krymském přístavním městě Sevastopol:




Rusko obvinilo britské námořnictvo z „teroristického útoku“ na Nord Stream
„S ohledem na… teroristický čin kyjevského režimu za účasti britských expertů proti lodím Černomořské flotily a civilním plavidlům podílejícím se na zajištění bezpečnosti „obilného koridoru“ ruská strana pozastavuje účast na plnění dohod o vývozu zemědělských produktů z ukrajinských přístavů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Ministerstvo již dříve uvedlo, že sobotní útoky dronů byly z velké části odraženy, přičemž došlo k menšímu poškození ruského minolovného člunu.



Ministerstvo pak útok označilo za „teroristický“:




Výbuchy v krymském Sevastopolu: Rusko pozastavilo trajektové přejezdy v Sevastopolském zálivu
„V průběhu odrážení teroristického útoku na vnější rejdu Sevastopolu byly za použití námořních zbraní a námořního letectva Černomořské flotily zničeny čtyři námořní bezpilotní prostředky, další tři zařízení byla zničena na vnitřním rejdu,“ pokračovalo prohlášení.



***UPDATE*** Now beyond any reasonable doubt that the type of surface drones used by #Ukraine to attack Russian Navy in Sevastopol today were same as one previous found near the base. #OSINT Reference https://t.co/vpJFzEniD6 And https://t.co/YWqnJzWTqc pic.twitter.com/bX0vZvC1Hk — H I Sutton (@CovertShores) October 29, 2022 Zde jsou údajné videozáznamy útoku.



#Ukraine : Remarkable video of today's attack on the Russian Sevastopol Naval Base. Ukrainian Uncrewed Surface Vessels (Drone boats filled with explosives) apparently managed to hit a Project 11356R frigate (presumably Admiral Makarov) & the Ivan Golubets Project 266M minesweeper. pic.twitter.com/6nJVkwvgKW — Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 29, 2022 Unbelievable footage from one of the marine drones used in the attack on Russia’s Black Sea Fleet in Sevastopol. (Via Ukrainian journalist Andriy Tsaplienko) Full story: https://t.co/YdtcFELiSy pic.twitter.com/Nw5YbHeQMU — James Waterhouse (@JamWaterhouse) October 29, 2022 NYT uvedl, že OSN byla v kontaktu s ruskými představiteli ohledně komentářů ruského ministerstva obrany o pozastavení účasti na dohodě.




Ukrajinští uprchlíci se navzdory varování vracejí domů
„Je nezbytné, aby se všechny strany zdržely jakýchkoli akcí, které by ohrozily černomořskou obilnou iniciativu, což je kritické humanitární úsilí, které má jednoznačně pozitivní dopad na přístup milionů lidí k potravinám,“ uvedl Stéphane Dujarric de la Rivière, mluvčí generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.



Jak jsme nedávno informovali, Rusko se stavělo k prodloužení dohody o dodávkách obilí, pokud nebudou splněny požadavky Moskvy týkající se jejího vlastního vývozu zemědělských produktů. Zrušení dohody by mohlo mít za následek prudký nárůst cen obilí.







Mezitím ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba varoval, že se Rusko pokusí z dohody vycouvat. Na Twitteru napsal:



„Moskva nyní používá falešnou záminku, aby zablokovala obilný koridor, který zajišťuje potravinovou bezpečnost pro miliony lidí. Vyzývám všechny státy, aby požadovaly, aby Rusko přestalo s hladovými hrami a znovu se přihlásilo ke svým závazkům.“



Šéf OSN Antonio Guterres v pátek požádal Rusko a Ukrajinu, aby dohodu o dodávkách obilí prodloužily, ale nyní se zdá, že se tak nestane, a obavy z nedostatku potravin ve světě se vrátí na titulní stránky novin.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Rusko po „masivním“ útoku dronem na černomořskou flotilu pozastavuje účast na ukrajinské dohodě o dodávkách obilí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden