Pták je volný. Kam poletí?
RSS

Pták je volný. Kam poletí?

Elon Musk převzal otěže Twitteru.







(Ta fotka na samotném začátku článku není tak absurdní, jak vypadá. Jde o ztělesněnou slovní hříčku “Let that sink in”, což může znamenat jak “důkladně si to uvědomte”, tak i “pusťte dovnitř to umyvadlo”.)



Ještě, než se ponoříme do spekulací o budoucnosti Twitteru, měli bychom zmínit jedno jméno, které ve zprávách téměř nenajdete: Kathaleen McCormick . Tato paní s irsky znějícím příjmením je soudkyně státu Delaware, která dala Muskovi v právním sporu Twitter vs. Musk čas do 28. října, aby dokončil transakci v míru; Musk nakonec převzal Twitter 27. října, což nevypadá jako náhoda.



Akcie firmy jsou momentálně stahovány z burzy , což bylo v plánu (SpaceX také není veřejně obchodovatelná), cizí vliv ve společnosti tím ovšem nekončí úplně. Musk nekoupil Twitter jen ze svého rozbitého prasátka, ale část kupní ceny si půjčil u bank. A ty budou samozřejmě chtít, aby firma prosperovala – a to bylo něco, co se jí pod předešlým vedením moc nedařilo. Ekonomicky byl Twitter proti Facebooku vždycky “malá ryba”, i když jeho společenský vliv tomu neodpovídá.



Vývoj celkové tržní ceny Twitteru a Facebooku, zdroj: Refinitiv Datastream


Jediná konkrétní věc, kterou zatím víme o budoucnosti Twitteru, je plán ustanovit moderační komisi s “velmi různorodými názory”, která by rozhodovala ve VIP případech. Je sice osvěžující vidět pro jednou slovo “různorodost” v souvislosti s  myšlenkami místo povrchních tělesných charakteristik, ale zároveň je patrné, že tento koncept moc “neškáluje”: VIP se možná dočkají osobního slyšení své věci, ale co s těmi desítkami milionů uživatelů, kteří VIP nejsou? Tam budou muset i nadále do nějaké míry pracovat roboti.



Čímž se dostáváme k otázce, jak budeTwitter v příštích letech vypadat technologicky , o které se v novinách debatuje snad vůbec nejmíň – snad proto, že je o dost obtížnější než rituální rozhořčování nad tím, co kdo zase řekl.



Twitter je technologicky zastaralý. Nepřibývá mu nová funkcionalita, dokonce i ta existující pokulhává (například kvalita videa je otřesná), zato si v posledních letech vymyslel způsob, jak otravovat náhodné návštěvníky – navštívíte-li Twitter bez přihlášení (sám tak činím, neboť svůj twitterový účet jsem zrušil), během pár vteřin vám zobrazí okno přes půl obrazovky, že se máte přihlásit nebo zaregistrovat, a ne každý se toho okna umí zbavit. Je to sice pitomost, ale leccos vypovídající o přístupu teď už bývalého vedení firmy ke zbytku světa.



Část lidí na to zareagovala odchodem na Nitter , alternativní službu, která “vyzobává” obsah Twitteru, aniž by otravovala. Poslední dobou vídám odkazy na Nitter čím dál častěji, což je poněkud varovné znamení pro původní Twitter, ale zároveň i určitý příslib do budoucna: uživatelé pořád ještě mají zájem o to, co se na Twitteru děje, ale štve je konkrétní provedení. S konkrétním provedením by se ovšem dalo něco dělat…



Právě od změny majitele se v tomto směru dá čekat vývoj. Portfolio Muskových firem je všelijaké a sahá od hvězdných (SpaceX) až po podivné (Boring Company), ale technologicky rozhodně nestagnují; právě naopak, jejich charakteristickým rysem je horečná inženýrská aktivita a snaha přicházet s novinkami. Jednou z Muskových myšlenek je přeměnit Twitter na “X” , zatím nepříliš přesně specifikovanou, ale velmi univerzální aplikaci, která by kromě vykecávání integrovala i řadu dalších služeb (obchody, placení, objednávání k lékaři atd.), jež lidé v každodenním životě využívají.



K tomu budou samozřejmě potřeba programátoři, a dost možná jiní programátoři, než ti, kteří posledních několik let seděli ve stagnujícím Twitteru pod starým vedením a navykli si na stagnaci jako na normální stav věcí. (Twitter už údajně navštívili programátoři z Tesly .) Ale ty možná nebude zase tak obtížné sehnat. V Křemíkovém údolí totiž panuje poslední dobou “blbá nálada”, hodnota řady firem na burze se propadla , neustále se šeptá o tom , že Meta – firma zastřešující Facebook – bude rozsáhle propouštět, určité aktivity osekal i Microsoft . A z toho plyne, že na pomyslném talentovém trhu jsou teď dostupní nějací ti inženýři, kteří by ještě před rokem k dispozici nebyli – ať už proto, že je předešlý zaměstnavatel vyhodil, nebo proto, že si začali hledat nového zaměstnavatele předem sami, dříve, než sekyra škrtů dopadne i na ně. A dost možná jsou někteří ti inženýři i skrytí libertariáni, kterým oktrojovaný progresivismus dnešních IT gigantů tiše vadí.



Z toho by mohl nový Twitter těžit. Osobně jsem zvědav, jakým směrem se nově svobodný pták vydá. Pokud by se aspoň částečně shodoval s tím mým, asi bych se tam zaregistroval znovu. Ale nejdřív to budu pozorovat asi tak rok jen zpovzdálí. Sliby jsou notoricky inflační měna; rozhodující bude realita.



Diskusní fórum ke článku najdete zde .



Hudební epilog



Jak se také dá pojmout vážná muzika.







Nejčtenější za týden