Velká Británie varuje před chladnou zimou, protože teplé období se chýlí ke konci
RSS

Velká Británie varuje před chladnou zimou, protože teplé období se chýlí ke konci

Zatímco si mnohé části Evropy, od Německa a Francie až po Velkou Británii, užívají nezvykle teplého počasí, nová tříměsíční předpověď naznačuje rostoucí možnost, že se k nám nastěhuje „stará zima“ . (Foto: Flickr)







Agentura Bloomberg uvádí, že tříměsíční výhled britského meteorologického úřadu ukazuje, že nás čeká chladnější zima, než je obvyklé. Podle předpovědi je 25% šance, že bude chladná, 60% šance, že bude přibližně průměrná, a 15% šance, že bude mírná.



„Pravděpodobnost celkově chladnějšího tříměsíčního období je mírně vyšší než normál,“ uvádí se v předpovědi.



Teplé počasí bylo důležitým faktorem poklesu cen zemního plynu v celé Evropě. Nizozemské futures kontrakty na zemní plyn, které jsou evropskou referenční cenou, se od konce srpna propadly o více než 70 % na 92,50 eur za megawatthodinu.







Před více než týdnem jsme napsali poznámku s názvem „Německo může odvrátit nejhorší energetickou krizi, protože se do poloviny listopadu předpokládá mírné počasí“.



Abnormálně teplé počasí by se však mělo do poloviny listopadu v severozápadní Evropě rozplynout a odpovídat spíše třicetiletým průměrům.







Chladnější počasí čeká také Německo.







A ve Spojeném království.







Dobrou zprávou je, že zásobníky NatGas v EU jsou naplněny z 94 %, a to i přes snížení dodávek NatGas z Ruska. Dodávky přes Ukrajinu jsou jednou z posledních zbývajících ruských zásobovacích linek do západní Evropy po odstřelení plynovodu Nord Stream. USA se chystají tuto zimu zvýšit dodávky LNG.







„Počasí se rychle stává hlavním faktorem, protože neobvykle horký říjen držel poptávku po plynu v Evropě na uzdě a přinesl určitou úlevu pro politiky. Začátek topné sezóny byl posunut, což umožnilo vtlačit více plynu do zásobníků. Bezpečnostní rezerva by mohla hrát klíčovou roli, až teploty klesnou a spotřeba se opět zvýší,“ uvedla agentura Bloomberg.



I když je úroveň zásob NatGas nad desetiletým průměrem pro toto roční období, chladnější počasí v druhé polovině listopadu by mohlo začít čerpat ze zásob – a v určitém okamžiku se ceny NatGas obrátí.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Velká Británie varuje před chladnou zimou, protože teplé období se chýlí ke konci se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden