Přijdou sankce na Japonsko? Rozhodlo se pokračovat v ruském energetickém projektu
RSS

Přijdou sankce na Japonsko? Rozhodlo se pokračovat v ruském energetickém projektu

Japonská vláda se dnes rozhodla oficiálně kašlat na sankce a nadále se podílet na (dříve Exxonem vedeném) projektu těžby ropy a zemního plynu Sachalin-1 v Rusku, protože se snaží o stabilní dodávky energie navzdory mezinárodním sankcím uvaleným na Moskvu kvůli její invazi na Ukrajinu, uvedl Nikkei.







Společnost ExxonMobil, která měla v Sachalinu-1 30% podíl, v březnu oznámila, že se z projektu stáhne. Po více než půlročním váhání se však Japonsko rozhodlo Exxon nenásledovat.



Rusko mezitím založilo novou společnost, která má projekt převzít na základě prezidentského dekretu, který v podstatě donutil investory vybrat si stranu. Japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu je spolu s dalšími investory, jako jsou Itochu, Japan Petroleum Exploration a Marubeni, akcionářem společnosti Sakhalin Oil and Gas Development se sídlem v Tokiu – která vlastní 30 % akcií současného provozovatele Sachalin-1.



Japonské konsorcium učiní konečné rozhodnutí, zda v projektu zůstane investovat, po jednání s ostatními zúčastněnými stranami.




Ruská pomsta? Putin sebral projekt americkému plynárenskému gigantu
Proč je to důležité? V květnu se země G-7 rozhodly zakázat dovoz ruské ropy. Ačkoli G-7 nerozhodla o časovém rámci a pouze uvedla, že zákaz bude prosazen „včas a spořádaně“, další účast Japonska na projektu Sachalin-1 by byla v rozporu s konsensem ostatních členů G-7.



Stručně řečeno, Japonsko by se stalo první „západní“ zemí, která by oficiálně porušila protiruskou alianci.



Samozřejmě, že k tomu existují důvody: Japonsko je z 95 % závislé na dovozu ropy z Blízkého východu a účast v ruských projektech považuje za zásadní pro zajištění stabilních dodávek energie. Ale na druhou stranu lze totéž říci o většině vyspělého světa a určitě o celé Evropě, kde ruské energetické suroviny slouží jako základ pohodlného a moderního života.



Dne 7. října podepsal Vladimir Putin dekret o převodu Sachalinu-1 na nově založenou společnost, která byla zaregistrována 14. října. Zúčastněné strany projektu dostaly měsíc na to, aby se rozhodly, zda do nové společnosti investují, a příslušné japonské úřady včetně ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu zvažují své možnosti. Nyní se rozhodly.




Čína zastavila prodej LNG do Evropy
Očekává se, že po společnosti ExxonMobil bude Sachalin-1 provozovat jednotka ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Rosněfť a indická státní společnost Oil and Natural Gas Corp. dříve vlastnily každá 20 % projektu.



V důsledku chaosu byl provoz na Sachalinu-1 prakticky zastaven a Japonsko v poslední době žádnou ropu pocházející z tohoto projektu nedováží, takže ztráta podílu nebude mít bezprostřední dopad na zásobování země palivy.



Rusko převedlo na novou společnost také provoz projektu Sachalin-2, který se týká zemního plynu. Japonští investoři Mitsui & Co. a Mitsubishi Corp. se rozhodli ponechat si své podíly v projektu a jejich další investice schválila ruská vláda.



V překladu: nadcházející zasedání skupiny G-20 bude poněkud rozpačité, neboť japonský premiér Fumio Kušida, který je oporou skupiny G7 v Asii, se možná rozhodne usednout ke stolu vedle Si a Putina.



Zdroj: asia.nikkei.com
Článek Přijdou sankce na Japonsko? Rozhodlo se pokračovat v ruském energetickém projektu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden