Už je tu Zelený puč, Sunak přes energetickou krizi obnovuje zákaz frackingu
RSS

Už je tu Zelený puč, Sunak přes energetickou krizi obnovuje zákaz frackingu

K radosti Zelených nový britský ministerský předseda v Anglii fracking zase zakázal, i když se země potýká s těžkou a potenciálně roky trvající energetickou krizí.

Nově vytažený ministerský předseda Británie už zase v Anglii zakázal používání frackingu i přes závažné obavy týkající se sériových výpadků elektřiny tuto zimu v důsledku nadcházející energetické krize.

Ač se o tom nikdy nemluvilo, tak by fracking tuto zimu mohl udržet světla svítit, potrvá to měsíce, než dosáhne pokroku v procesu vrtání energií, které bylo v Británii roky zakázané, kdy na zvýšení hrubých energetických dodávek dostupných pro Británii se pohlíželo jako na důležitý krok k zajištění, že už nedojde k takové energetické krizi, jako je tato. Mezi cestami k tomu jsou fracking, vrtání více ropy a plynu ze severního moře, jádro a větrníky na moři.
Legalizace frackingu bylo významné politické oznámení vlády Liz Truss, jakmile se potvrdilo, že technologie je pro nás bezpečná. Teď, jen o pár týdnů později, se Sunak zase vrátil k zákazu, čímž Británii zbavil jednoho z energetických zdrojů, které Spojeným státům pomohly stát se čistým exportérem energií.

Obavy, že by Sunak mohl se zrušením zákazu obrátit, začaly ve středu odpoledne při otázkách ministerskému předsedovi, kdy to vypadlo, že nejasně naznačuje, že ten zákaz frackingu zase vrátí.
Po určitých zmatcích mluvčí ministerského předsedy později potvrdil, že fracking se „zase zakazuje“, kdy tento krok právě zdůvodnili odkazem na volební manifest Konzervativní strany 2019.

„Máte postoj stanovený v manifestu zakazujícím fracking, na který ministerský předseda poukazoval,“ říkal podle Reuters mluvčí.
„Zjevně to bude BEIS (ministerstvo strategie podnikání, energie a průmyslu), kdo k tomu přijde s dalšími informacemi,“ prohlásili.

Mezitím však muže, který byl v centru návratu frackingu, bývalého ministra energetiky Jacoba Rees Mogga, z kabinetu Sunakovy administrativy vykopli, i když se s tímto multimilionářským vůdcem pokoušel sblížit.
Ač je tento krok pro mnohé voliče strany Toryů zdrojem obavy, když vidí, jak jim jejich měsíční energetické účty rostou, tak tento návrat Konzervativní strany k staré Zelené agendě není v kontextu toho, kdo je u moci, vůbec překvapující.
Mnozí na jmenování Rishiho Sunaka do tohoto vrcholného jobu pohlíží jako na puč zinscenovaný globalistickou frakcí Toryů proti více národoveckým živlům, kdy Sunak sám zastává k záležitostem jako ekonomika a klima postoje velice zapadající do linie Světového ekonomického fóra.

Aby to bylo ještě horší, tak ač by členská základna strany radši viděla návrat vlažného Brexiteera Borise Johnsona zpátky do úřadu, tak způsob, jakým probíhala volba vedení, byl takový, že většina členů strany do jmenování neměla co mluvit, což hlavně Sunakovi umožnilo vkráčet do Čísla 10.
Se Sunakem teď bude v Británii značný tlak na vyšší daně spolu s realizací spousty politik Zelených agend a s centrálně kontrolovanou digitální librou i s možností, že na horizontu je i vykopnutí tohoto ministerského předsedy.
Zdroj


Nejčtenější za týden