Zastřelil se určitě na podporu premiéra Fialy, vy malověrní
RSS

Zastřelil se určitě na podporu premiéra Fialy, vy malověrní

ŠTĚPÁN CHÁB
Premiér Petr Fiala vyrazil do Kyjeva na jednání „české“ vlády. Deklarovat tak věrnost svému lidu i pravdě. Na sociálních sítích se začal šířit virus ministerského zděšení nad účinky války a slibů nehynoucích obětí ČR ve prospěch Ukrajiny. A do toho přišly z protektorátu dvě nepříjemné zprávy. Před Úřadem vlády, který nesídlí v Kyjevě, ale v Praze, se zastřelil starší muž. A Eurostat prozradil, že České republice zdražila elektřina nejvíc ze všech zemí Evropské unie. No není to báječné?

Morální majáci naší společnosti hned vyhodnotili, že pán měl psychické potíže a je nemravné hřát si na jeho sebevraždě politickou polívčičku. Něco podobného, jako když vystřílení hudebního klubu ve Francii rozhodně s ničím nesouviselo. Jenže symbol Úřadu vlády je silný a vzkazuje premiérovi Fialovi, že někteří lidé jeho politické kroky přestávají zvládat. Ano, je možné, že současný informační marast Rakušanova ministerstva pro dezinformování celou zprávy zamete pod koberec prohlášením, že pán se zastřelil na podporu vlády Petra Fialy.
Jenže máme tu indicie, které budou mluvit proti. Eurostat publikoval statistiku toho, kterým zemím jak stouply ceny za elektřinu. A, fanfáry pro Fialu, Česká republika, jako čistý výrobce a vývozce elektřiny, je na tom nejhůř z celé unie. Ceny nám stouply o 62 %. Jak je to možné? Vždyť Fiala pro to, aby se právě tohle nestalo, udělal první poslední.

„Jako vláda děláme maximum možného. Zajistili jsme dostatek energií a zastropovali jsme jejich ceny, zlepšili jsme přístupnost do sociálního systému. Jednoduše řečeno, kdo potřebuje pomoc a požádá o ni, dostane ji. To vše nad rámec plošných opatření. Nenecháme nikoho padnout,“ okomentoval premiér jednání vlády před třemi dny, kdy ještě netušil (a on nejspíš skutečně nic netušil), že jsme na tom nejhůř ze všech států unie, kde politici místo signalizace vzali do svých pracek politickou lopatu a postarali se o to, že jejich země nepadne.
Do rachotu na dno padajících spoluobčanů stěží zaslechneme, že okolním zemím, včetně Slovenska, ceny nestouply ani o 10 %. Ani o těch 10 %. My máme 62 %. Premiére Fialo, děkujeme, moc děkujeme za vaše hrdinné signály. Jakožto politolog jistě pochopíte a oslavíte nějakým břitkým statutem na sociálních sítích fakt, že v učebnicích i historii stanete po boku takového velikána, jako byl Viktor Stěpanovič Černomyrdin. Pasují na vás jeho slova: „Nikdy v životě se něco takového nestalo, a už je to tady zase.“
A pro dokreslení výborné atmosféry v zemi jedno povídání statistiků: „Šest z deseti lidí se v rozsáhlém průzkumu společnosti Edenred přiznalo, že se nyní šidí na jídle. Pro více než čtvrtinu Čechů přitom jde o citelný, nebo velmi výrazný zásah do jejich předchozích stravovacích návyků. Čísla vyplývají z průzkumu stravovacích návyků FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské unie.“ No nezní to jako výhra? Ministr Rakušan při vyvěšování mrtvého Putina v pytli srdnatě pravil, že obavy obyvatel chápe, skutečně je chápe. Jen nevím, jestli obyvatelé celé ty tři čtvrtiny roku čekají na Rakušanův soucit. Spíš čekají, řekl bych, na to, že vláda takový vývoj nedopustí. V okolních státech to zvládli a vesele si pískají. Mnohdy na náš úkor, protože, zdá se, Fialova vláda sice chápe obavy lidí, ale nechápe, jak a kde jim předcházet. Stejně tak nechápe, že členský stát unie členskému státu unie vlkem, abych tak řekl. Solidarita? Jistě, solidarita hladového vlka. Je na ní spolehnutí? Není na ní spolehnutí?
Ale ne, na dno nás padnout nenechají. Na iDnesu už mladý pětadvacetiletý student environmentálních studií Áron přesvědčuje spoluobčany, že jídlo z popelnice je docela fajn. A je ho tam prý dost. No není to skvělé?
Podle ovoce poznáme je.




Nevadí, vláda si poradí. Zatne dráb do dezinformátorů, zavede cenzuru, nic a nikdo si stěžovat nebude. Rakušan vyvěsí z oken všech vládních budov oběšené hadrové malé Putiny a zlegalizuje kamenování kohokoliv s ruským přízvukem, Síkela v nadsázce odstřelí zbytek průmyslu do nebytí, Pekarová Adamová se pokusí uplést vedle kvanta svetrů i konzervu vepřového ve vlastní šťávě, Lipavský bude v OSN o to víc křičet, že je třeba Rusko vybombardovat jaderným arzenálem, jediné banky, které zažijí v tomto období Fialova temna zvýšený zájem o jejich služby, budou ty potravinové. A za rohem bude čekat západní investor, aby tady ten zbytek za hubičku odkoupil (nebo prostě převzal). A Fialova nebo jakákoliv následující vláda to bude obhajovat tím, že se zbytkovým rozprodejem naší země samotné zemi pomáhá.




„Měli jsme ty nejlepší úmysly, ale dopadlo to jako vždy,“ pravil ve své době Černomyrdin. Jo, jo, za Babiše bylo blbě, ale daleko líp. Nedá se svítit.
 


Štěpán Cháb, Krajské listy


The post Zastřelil se určitě na podporu premiéra Fialy, vy malověrní first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden