Rusko předloží „důkazy“, že za útoky na Krym stojí britské speciální jednotky
RSS

Rusko předloží „důkazy“, že za útoky na Krym stojí britské speciální jednotky

Moskva tvrdí, že má přesvědčivé důkazy o tom, že britská armáda minulý víkend asistovala při rozsáhlém útoku dronů na její černomořskou flotilu u Krymu. (Foto: Twitter)







Rusko uvedlo, že si „v blízké budoucnosti“ plánuje předvolat britského velvyslance, aby předložilo „důkazy“, že za operací, která hrozila krachem dohody o vývozu ukrajinského obilí, kterou zprostředkovala OSN, stojí Spojené království.



Rusko sice ve středu oznámilo, že po obdržení „záruk“ od Ukrajiny a Turecka k dohodě o dodávkách obilí znovu přistoupí, ale stále ukazuje prstem na Londýn, který vyslal „specialisty“, aby kyjevským silám pomohli zahájit sobotní útok dronem.



Představitelé Kremlu zatím neposkytli důkazy, ale ve středu uvedli následující:



„Velvyslanec Spojeného království bude předvolán a budou mu předány příslušné materiály,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová a dodala, že schůzka se uskuteční „v blízké budoucnosti“. „Základní materiály budou předány britské straně jako důkazní materiál a budou také ukázány široké veřejnosti,“ dodala.



Zacharovová poté uvedla, že důkazy budou zveřejněny, aby je viděl celý svět, a to v návaznosti na sobotní ostré prohlášení, které tvrdilo, že ukrajinská armáda provedla útok dronem „pod vedením britských specialistů ve městě Očakiv“ na jihu Ukrajiny.



Pokud jde o rozsáhlou operaci dronů, která pravděpodobně poškodila několik plavidel ruského námořnictva, popsal The Guardian na základě videozáznamů, které se objevily z některých útoků:



Podle zkoumání videozáznamů byla vlajková loď Ruska v Černém moři Admirál Makarov poškozena a pravděpodobně vyřazena z provozu během drzého útoku ukrajinských dronů, který se o víkendu odehrál v krymském přístavu Sevastopol. Podle vyšetřovatelů z otevřených zdrojů byla fregata jednou ze tří ruských lodí, které byly v sobotu zasaženy. Roj dronů – některé létaly ve vzduchu, jiné rychle klouzaly po vodě – zasáhl ruské námořnictvo ve 4.20 ráno. Video z jednoho z námořních dronů ukazuje, jak bezpilotní prostředek kličkuje mezi nepřátelskými loděmi. Ukrajinští představitelé uvedli, že není jasné, zda byl Admirál Makarov vážně ochromen, nebo vyvázl s lehkým poškozením. Podle nepotvrzených zpráv byl jeho trup narušen a radarové systémy rozbity. Sociální média zaznamenala hlasité exploze v jižní části Sevastopolu, v oblasti známé jako Střelecká zátoka. Nedaleko se nachází škola ruského námořnictva.



Je třeba poznamenat, že Rusko také v poslední době obvinilo britské speciální agenty z pomoci při plánování zářijového sabotážního útoku na plynovod Nord Stream pod Baltským mořem. USA tato obvinění odmítly jako „nepravdivá tvrzení epického rozsahu“.



Very epic footages from today's attack by drones on the Port in Sevastopol, Crimea /1 pic.twitter.com/9kDbDBkWPV — Special Kherson Cat (@bayraktar_1love) October 29, 2022 Zdroj: theguardian.com
Článek Rusko předloží „důkazy“, že za útoky na Krym stojí britské speciální jednotky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden