Údajný telegramový příspěvek napojený na Írán simuluje útok na saúdskou ropu
RSS

Údajný telegramový příspěvek napojený na Írán simuluje útok na saúdskou ropu

Článek zveřejněný na blogu mezinárodní arabské zpravodajské televize Al Arabiya ve čtvrtek tvrdí, že kanál Telegram napojený na Írán zveřejnil video, které údajně ukazuje simulovaný útok na Saúdskou Arábii. (Foto: Twitter)







Al Arabiya uvádí, že video bylo zveřejněno kanálem Telegram, který je spojen s IRGC a má více než 350 000 odběratelů, a ukazuje simulovaný útok dronem na ropná zařízení saúdskoarabské národní ropné společnosti Saudi Aramco.



Iran releases threatening footage of attacks on Saudi oil facilities using Shahed-136 drones pic.twitter.com/mFcJn18FrO — Russian Market (@runews) November 2, 2022
Saúdská Arábie a USA chtějí reagovat na případný íránský útok
V úterý deník Wall Street Journal informoval, že Saúdská Arábie sdílela s Washingtonem zpravodajské informace varující před hrozícím útokem Íránu na království. Írán tato tvrzení vyvrátil a označil zprávy o íránských hrozbách vůči Saúdské Arábii za „nepodložená obvinění“.



Pokud je to pravda, mají údajné hrozící útoky nedávný precedens.



Před třemi lety provedli Íránem podporovaní jemenští Hútíové útok dronem na ropná zařízení společnosti Aramco ve východní Saúdské Arábii, čímž snížili saúdskou produkci ropy na polovinu a vyřadili z trhu dobrých 5 % celosvětových dodávek. Tato tvrzení dodávají ruské válce na Ukrajině nový nádech vzhledem k tomu, že Rusko na Ukrajině používá íránské drony. Právě před dnem CNN informovala, že Írán se chystá poslat do Ruska ~1 000 dalších zbraní, včetně dalších útočných dronů a balistických raket země-země krátkého doletu.




Podivné blesky zachyceny před několika dny v Saúdské Arábii
Nové údajné informace o možném íránském útoku na saúdskoarabská ropná zařízení přicházejí v době, kdy se ve Spojených státech rozhořela vášnivá debata o obranných opatřeních pro Saúdskou Arábii. Počátkem října demokraté vyzývali k pozastavení transferů raket Patriot do Saúdské Arábie, protože vztahy se stále zhoršovaly.



Krátce poté americký prezident Joe Biden odsoudil rozhodnutí OPEC+ snížit těžbu ropy o 2 miliony barelů denně a pokáral Saúdskou Arábii a kartel za to, že se postavily na stranu Ruska. Biden přislíbil, že bude „konzultovat s Kongresem“ způsoby, jak „omezit kontrolu OPEC nad cenami energií“, čímž se do popředí opět dostal přízrak zákona o NOPEC.



Zdroj: alarabiya.net
Článek Údajný telegramový příspěvek napojený na Írán simuluje útok na saúdskou ropu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden