Šrouby do hlavy
RSS

Šrouby do hlavy

Na jaře jsem zde psala příspěvek, že ani ohledně správných postojů není nutné tolik tlačit na pilu. Zdá se mi, že od té doby komunikace oficiálních představitelů ještě přitvrdila, je hysterická až kontraproduktivní.
Podívejme se na podporu Ukrajiny. Tato podpora je podle mého názoru v souladu s cíli zahraniční politiky ČR a v souladu s našimi bezpečnostními zájmy. Ale: rétorika, kterou je doprovázena, je způsobilá odebírat této pomoci podporu občanů.
Hysterie, tlačení na pilu, označování každého, kdo si dovolí vyslovit jakékoliv pochybnosti nebo se zamyslet rozporně s oficiální linií, za proruského švába – to vše podle mého názoru občany postupně otráví.
I na straně příznivců a voličů vládní koalice pozoruji rozpaky nad tím, co vše mají schvalovat, aby náhodou nepřepadli přes stále se posouvající příkop, za nímž už žijí „rusofilové“. V dnešní české veřejné diskusi se stanete rusofilem v očích některých schematicky uvažujících jedinců neobyčejně snadno.
Neustálé patetické zdůrazňování, že stojíme na správné straně, na kterém se mohutně podílí veřejnoprávní televize (někdy mi připadá, že na ČT24 se již o ničem jiném ani nevysílá), může v českém prostředí zapůsobit jinak, než si původci této komunikace představují. Zdejší občané patosu nepřejí.
A myslím, že dost podobné efekty se projeví i v prezidentské volbě. Pole kandidátů ještě není uzavřeno, ale už vidím, jak budeme muset volit „ty správné hodnoty“, byť by nám byly předkládány ve velmi problematickém balení, v obale ušpiněném, nakřáplém, rozbitém, použitém.
Příznivci Pětikoalice, která sama nepostavila vlastního prezidentského kandidáta, jsou na nejlepší cestě propálit neuváženou rétorikou tyto volby stejně jako minulé, v nichž byl voličům jako vhodný kandidát „proti zlu“ představen akademik Jiří Drahoš, zajisté úctyhodný odborník, nicméně z hlediska politického a názorového dokonale prázdná nádoba.
Sice ještě nevíme jistě, kdo bude tím aktuálním Drahošem, ale zato víme, jak to skončilo posledně.
Dobří lidé, kteří stojíte na té „hodné“ straně, pokud neuberete na hysterii a patosu, dopadne to pro vás špatně.
 

Monika Čírtková
The post Šrouby do hlavy first appeared on .


Nejčtenější za týden