Ukrajinské terminály Starlink údajně přestanou fungovat kvůli problémům s financováním, tvrdí CNN
RSS

Ukrajinské terminály Starlink údajně přestanou fungovat kvůli problémům s financováním, tvrdí CNN

Více než 1 000 satelitních internetových terminálů Starlink pro ukrajinskou armádu, které mají posílit komunikační kanály na moderním bojišti, se odmlčelo, uvedla CNN s odvoláním na dva zdroje obeznámené s výpadkem. (Foto: Flickr)







Tato zpráva přichází i přesto, že Elon Musk přislíbil pokračovat ve financování operací Starlink ve válkou zmítané zemi.



Výpadek postihl 1 300 terminálů Starlink, které Ukrajina zakoupila od britské společnosti na začátku letošního roku a používala je při bojových operacích. Každý terminál stojí 2 500 dolarů měsíčně, přičemž tato dávka stála 3,25 milionu dolarů měsíčně.



Předtím, než terminály přestaly fungovat, požádalo ukrajinské ministerstvo obrany před několika týdny své britské protějšky o úhradu měsíčního účtu, který se od března, kdy bylo 1 300 terminálů nasazeno, vyšplhal na neuvěřitelných 20 milionů dolarů.




Musk dal nový slib Ukrajině uprostřed dramatu kolem Starlinku
Protože si však nikdo nevyzvedl nezaplacený účet, terminály se 24. října odmlčely, jak uvedla jedna z osob informovaných o situaci. To prý pro ukrajinskou armádu vyvolalo „obrovský problém“, protože terminály jsou hlavním komunikačním spojením na bojišti.



Mateřská společnost Starlinku SpaceX v září napsala Pentagonu dopis, v němž informovala, že pokud nedostane finanční prostředky, nemůže službu ve válkou zmítané zemi nadále udržovat.



Musk nedávno na Twitteru uvedl, že ukrajinská „operace stála SpaceX 80 milionů dolarů a do konce roku přesáhne 100 milionů dolarů“.



Musk odhadl, že 25 000 terminálů Starlink na Ukrajině bude jeho společnost v příštích 12 měsících stát 400 milionů dolarů.




Rusko varuje, že nevojenské satelity Starlink jsou „legitimními cíli“ 
V polovině října Musk zřejmě změnil názor ve svém tweetu, v němž uvedl: „Vím, že to není pravda:



„K čertu s tím … i když Starlink stále prodělává a jiné společnosti dostávají miliardy dolarů od daňových poplatníků, budeme prostě dál financovat ukrajinskou vládu zdarma.“



Jeden z vysokých představitelů obrany však pro CNN uvedl, že Pentagon aktivně vyjednává se společností SpaceX, aby získal tolik potřebné prostředky na udržení provozu Starlinku na Ukrajině.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Ukrajinské terminály Starlink údajně přestanou fungovat kvůli problémům s financováním, tvrdí CNN se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden