Hřbitov továren v Kyrgyzstánu je doslova časovanou bombou
RSS

Hřbitov továren v Kyrgyzstánu je doslova časovanou bombou


Hřbitov továren v Kyrgyzstánu je chemická časovaná bomba. Už více než dvě desetiletí leží 80 tun nebezpečných chemikálií v nepoužívaném Kristallu. (Foto: Flickr)







I poté, co v roce 2019 odešel do důchodu, se chemický inženýr Suidumbek Kalmurzajev nadále zabýval osudem svého bývalého pracoviště v kyrgyzském městě Taš-Kumyr, které leží u brány do středoasijské Ferganské doliny a je místními nazýváno „hřbitovem továren“.



„Říkával jsem mu: ‚Co je ti do toho? Nech tu továrnu na pokoji,“ řekla vdova po Kalmurzajevovi Uububju Kalmurzajevová v rozhovoru pro Eurasianet ve svém domě. „Říkal, že Taš-Kumyr sedí na ekologické časované bombě. Až do konce se snažil zjistit, kam se všechny peníze poděly.“



Kalmurzajev zemřel loni po krátké nemoci a zanechal po sobě hromadu dokumentů a výstřižků z tisku spojených s polykřemíkovou továrnou Kristall, která byla sovětským dědictvím a kde byl posledním zaměstnancem.



Časovaná bomba, o níž se pravidelně zmiňoval, však stále tiká.



Už více než dvě desetiletí leží 80 tun nebezpečných chemikálií v nepoužívané továrně Kristall, která kdysi přeměňovala těkavé sloučeniny na materiály pro polovodiče a měla se stát jednou z největších továren svého druhu na světě. V době mikročipů a solárních panelů by po jeho produkci byla velká poptávka.



Namísto toho, zanedbáván a ignorován vládou, se obyvatelé obávají, že tyto žíravé chemikálie nyní pomalu unikají do místního životního prostředí a hrozí ekologickou katastrofou jak pro město, tak pro širší region, včetně lidnatého Ferganského údolí pod ním.



Kalmurzajev začal ve společnosti Kristall pracovat v roce 1985 jako mistr a později se stal vedoucím výroby.



V průběhu let viděl, jak se staveniště neustále dělí na různé části, které vedou různé společnosti, protože se v Kyrgyzstánu střídaly politické proudy a během druhého desetiletí nezávislosti padli během pěti let dva prezidenti.



Nyní stránky vlastní společnost Computer Power Center LLC, registrovaná v Kyrgyzstánu v roce 2019.



Její ředitel Maksat Oskonbajev potvrdil, že nyní hostí farmu na těžbu kryptoměn, ačkoli tvrdil, že platformy v současné době nejsou v provozu.



Během setkání v Taš-Kömüru Oskonbajev tvrdil, že na území nemá přístup a že za velké kádě s chemikáliemi společnost neodpovídá, protože je vlastní samostatná firma Tash-Kömür Silicon Production CJSC (TSP), od které Computer Power Center LLC před třemi lety získala pozemek a budovu.



„Všichni vědí, že v těchto cisternách je jed, zbytky v potrubí. Tyto otázky jsme vznesli [u Fondu národního majetku] hned poté, co jsme závod koupili. Všichni vědí, že sem nedostaneme žádného investora, dokud se tato otázka nevyřeší,“ řekl Oskonbajev.



Společnost Computer Power Center LLC je vlastněna Číňany, uvedl Oskonbajev, aniž by poskytl podrobnosti.



Přesouvání odpovědnosti za chemikálie je v elektrárně, která po přípravě na privatizaci v důsledku rozpadu Sovětského svazu na počátku 90. let minulého století většinou stojí, obvyklé.



Podle zprávy zpravodajského webu 24.kg z roku 2012 majetek na území od roku 2007 ovládaly společnosti registrované v Belize, které byly spojeny se synem tehdejšího prezidenta Kurmanbeka Bakijeva Maksimem Bakijevem a jeho obchodním partnerem a bývalým spolužákem Alexejem Elisejevem.



Tyto roky byly pro továrnu nejproduktivnější za dobu nezávislosti, kdy začala vyrábět polykrystalický křemík v souladu se světovými standardy.



Roční produkce 750 kilogramů v roce 2009 však zdaleka nedosahovala 165-200 tun, které si noví investoři stanovili jako svůj konečný cíl.



Následující rok přinesl krvavou revoluci, znárodnění a obvinění z masové zpronevěry a ještě horších věcí, které nový režim namířil proti uprchlým Bakijevům a jejich spolupracovníkům.



Na společnost Kristall byl vyhlášen konkurz, byla na ni uvalena vnější správa a byla udržována v pohotovostním režimu s kostrou zaměstnanců.



Zpočátku se neřešil osud velkých nádrží s trichlorsilanem, čirou kapalinou, která je hořlavá a zároveň dostatečně žíravá, aby oddělila svaly od kostí.



V roce 2011 vláda premiéra Almazbeka Atambajeva vyčlenila na řešení tohoto problému 6,4 milionu somů (tehdy 152 000 USD). Kalmurzajevův bývalý kolega, vědec, který si přál zůstat v anonymitě, ukázal Eurasianetu vládní dokumenty z 23. května 2011, které potvrzují příkaz k likvidaci chemikálií.



Peníze však nikdy nebyly použity k zamýšlenému účelu.



„Životnost nádrží je pouhých 12 měsíců, ale stojí tam už 20 let,“ řekl vědec.



Existuje „obrovské riziko“, že rezavějící nádrže explodují uprostřed taškumirského léta, kdy teploty pravidelně stoupají přes 40 stupňů Celsia, nebo v zimě, kdy oblast bičuje prudký vítr, dodal vědec.



„Pokud se tak stane, dojde k otravě vzduchu, země a vody. To bude mít tragické následky nejen pro Taš-Kumyr a Džalál-Abad, ale pro celou oblast.“



Nový starosta Taš-Kumýru Kelsinbek Bektemirov sdělil Eurasianetu, že místní úřady jsou připraveny se do likvidace odpadu zapojit, pokud budou k dispozici finanční prostředky.



Během rozhovoru v jeho kanceláři Bektemirov i jeho zástupce zpochybnili tvrzení firmy zabývající se těžbou kryptoměn, že za chemikálie v nádržích je stále zodpovědná TSP – společnost spojená s Bakijevem, která byla znárodněna.



Computer Power Center LLC souhlasila s převzetím veškerých aktiv při uzavření dohody, uvedli úředníci.



Úniky z místa – i když malé a bez viditelných dopadů na okolí – byly hlášeny již v minulosti.



Již v roce 2017 obdržel prokurátor společnosti Tash-Kumyr stížnosti na únik v závodě a požádal o vládní inspekci. V reakci na to nařídil meziokresní soud Džalálábádské oblasti likvidaci chemikálií pod odborným dohledem. Do dnešního dne však žádné práce neproběhly.



Biškekský aktivista a fotograf Vlad Ušakov, jeden ze spoluzakladatelů ecomap.kg, mapy ekologické zátěže v okolí Kyrgyzstánu, mohl v roce 2020 vstoupit do závodu a zdokumentovat podle něj známky úniku a liknavý pokus o jeho odstranění.



„Na fotografiích uvnitř elektrárny je vidět špatný stav nádrží. Můžete vidět, kde se někdo pokoušel utěsnit potrubí. Pokud budou úřady problém nadále ignorovat, čeká Taš-Kumyr ekologická katastrofa,“ řekl Ušakov.



Zdroj: ilprice.com/
Článek Hřbitov továren v Kyrgyzstánu je doslova časovanou bombou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden