Rusko tvrdí, že hlavní přehrada byla zasažena raketami HIMARS dodanými USA
RSS

Rusko tvrdí, že hlavní přehrada byla zasažena raketami HIMARS dodanými USA

Rusko v neděli oznámilo, že při ukrajinském úderu s použitím moderního systému dodaného USA byla poškozena významná přehrada v Ruskem kontrolované oblasti Chersonu. (Foto: Flickr)







„Dnes v 10:00 došlo k zásahu šesti raketami HIMARS. Jednotky protivzdušné obrany sestřelily pět raket, jedna zasáhla stavidlo přehrady Kachovka, které bylo poškozeno,“ citovaly ruské tiskové agentury místní záchranné orgány.



Vodní elektrárna Kachovka na jihu Ukrajiny je v ruských rukou téměř od začátku invaze na Ukrajinu a je pro Rusy považována za klíčový majetek vzhledem k tomu, že zásobuje vodou Krym. To z ní také činí potenciální cíl ukrajinské armády, vzhledem k předchozím slibům prezidenta Zelenského „osvobodit“ Krym.



Jeden z představitelů Moskvou dosazené administrativy však uvedl: „Vše je pod kontrolou. Hlavní údery protivzdušné obrany byly odraženy, jedna raketa zasáhla [přehradu], ale nezpůsobila kritické škody.“



Přehrada Kachovka je již několik měsíců středem soupeřících obvinění a tvrzení, přičemž prezident Zelenskyj před několika týdny prohlásil, že ruská vojska plánují odpálení této velké stavby pod „falešnou vlajkou“, aby vyvolala katastrofální záplavy.



Zelenskij apeloval na světové mocnosti, aby zajistily bezpečný provoz přehrady vysláním mezinárodní mise na její ochranu a provoz, a poukázal na to, že pokud by se přehrada protrhla, znamenalo by to „katastrofu velkého rozsahu“.



„Hráz této vodní elektrárny zadržuje asi 18 milionů metrů krychlových vody,“ uvedl minulý měsíc ve svých prohlášeních. „Pokud ruští teroristé vyhodí tuto přehradu do povětří, více než 80 sídel včetně Chersonu se ocitne v zóně rychlé záplavy. Postiženy mohou být stovky, stovky tisíc lidí.“



Popsal, že ruské síly dříve vyhodily pracovníky přehrady ze zařízení a nyní nad ním mají úplnou kontrolu. „Mají nad stanicí úplnou kontrolu,“ dodal Zelenskij. „Je třeba jednat okamžitě, aby Rusko nemělo možnost realizovat tuto katastrofu.“



Probíhající patová situace odráží situaci v Záporožské jaderné elektrárně, která je rovněž od začátku války pod ruskou kontrolou, ale rovněž je vystavena ostřelování, které by v případě dostatečně vážného poškození mohlo mít katastrofální dopady na celou oblast vzhledem k možnosti radioaktivního spadu.



Zdroj: moscowtimes.com
Článek Rusko tvrdí, že hlavní přehrada byla zasažena raketami HIMARS dodanými USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden