Čína předvedla první veřejnou pozemní ukázku stíhacího letounu Stealth
RSS

Čína předvedla první veřejnou pozemní ukázku stíhacího letounu Stealth

Twitter zaplavují tweety, které ukazují zřejmě první veřejnou pozemní ukázku stíhacího letounu stealth Čínské lidové osvobozenecké armády. (Foto: Twitter / 乐子壬1号机)







Státní médium China Daily uvedlo, že „nastal čas, kdy se J-20, jedna z nejmodernějších stíhaček na světě, objeví před veřejností na zemi“ na 14. čínské mezinárodní výstavě letectví a kosmonautiky v Ču-chaji v provincii Kuang-tung v sobotu odpoledne.



進行起飛檢查的J-20 pic.twitter.com/UhLyBno6R0 — 乐子壬1号机 (@kt396) November 5, 2022 „Letoun stealth provedl několik letových představení na předchozích leteckých přehlídkách v Ču-chaji a létal na vojenských přehlídkách, ale nikdy se z důvodu utajení nedostal do blízkosti veřejnosti,“ uvedl China Daily.



#J20 Aircraft Footage at the #ZhuhaiAirShow2022 . pic.twitter.com/VzoCs2DgFu — International Defence Analysis (@Defence_IDA) November 5, 2022 J-20 je první čínský bojový letoun typu stealth, který uskutečnil svůj první let v roce 2011 a oficiálně byl odtajněn v roce 2016. V roce 2017 byl nasazen letectvem PLAA a stal se třetím stealth stíhacím letounem na světě, který vstoupil do služby po amerických F-22 Raptor a F-35 Lightning II. V roce 2020 vstoupil do služby v ruských vzdušně-kosmických silách ruský Suchoj Su-57.



Globální mocnosti se utkávají v závodech ve zbrojení o pořízení stíhaček páté generace a hypersonických zbraní, protože hrozby dalšího konfliktu se každým měsícem zvyšují.



Zdroj:
Článek Čína předvedla první veřejnou pozemní ukázku stíhacího letounu Stealth se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden