Dvojí až trojí metr zaručen
RSS

Dvojí až trojí metr zaručen

ŠTĚPÁN CHÁB
Je vlastně fascinující sledovat předvánoční úrodu prezidentských kandidátů . Jen je ověsit kouličkami a perníčky, navěsit ozdobný řetěz a vyslat zpívat předvolební koledy. V nich to je, ostatně, také samá pěkná pohádka a zázrak a pochod do Betléma. Ale už teď sledujeme v přímém přenosu krásnou vyhraněnost doby.

Vezměme si pro příklad tři kandidáty, kteří budou následující dva měsíce s volebními kalkulačkami v ruce odhadovat volebně kupní sílu poddaných a vymýšlet čím dál víc absurdní program své kandidatury na Hrad. Aby poddaným ty dva měsíce co nejvíce podkuřovali a slibovali ne modré z nebe, ale rovnou celé nebe… i s reklamačním oddělením, kam já osobně mám po blízkém seznámení s hrobařovou lopatou namířeno jako na první místo mého posledního spočinutí. A budu v něm sedět do soudného dne, protože témata k reklamaci se mi jen kupí.
Generál Petr Pavel, bývalý rozvědčík, který se chystal dělat kariéru při obraně našeho přátelství na věčné časy se Sovětským svazem. O své minulosti mlžil a mlžil. Pak tu máme Andreje Babiše, další profesionální výrobník mlhy, který by, kdyby neměl Agrofert, ve znělce Krkonošských pohádek také udělal slušnou kariéru. O své minulosti toho napovídal až hrůza. Jen se vyhýbal tomu, aby řekl pravdu. Pak tu máme chartistu a praktikujícího odboráře proti minulému režimu, který s elegancí věčného brblala přešel do odboje i proti současnému systému. Je jím Okamurův kandidát Jaroslav Bašta.
Generál Pavel je favorit voleb. Jeho minulost se sice proprala, ale neulpěla na něm nálepka agenta rozvraceče. To u agenta Babiše je to jinak, tam se jeho minulost proprala horem dolem, ulpěl na něm smrad soudruha, kterého se není sto zbavit. Vždy to bude a byl agent StB, který div netípal cigára o vězněné disidenty. Česká televize, provládní tlampač, kterému účty platíme společnými silami my všichni (a rádi), označuje Babišovu stranu za nedemokratickou. Hlášení z Poslanecké sněmovny, parafrázuji: „Demokratická koalice se musela potýkat s obstrukcemi nedemokratické opozice.“ Jinak řečeno, my to těm blbcům do hlav vtlučeme. Kdo jen to říkal, no, poraďte, to je jedno, musel to být svatý a moudrý muž, tak ten řekl, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou (já vím kdo to řekl, jen ilustruji, jak přemýšlí průměrná redaktorka ČT).
No, a když jsme u těch disidentů, Jaroslav Bašta . Ten je médii odsunut zcela stranou. Přičemž on jediný svou minulost za komunismu postavil na boji za svobodu a demokracii. Je to vlastně jediný z kandidátů na prezidenta, který za demokracii skutečně bojoval. Určitě ne s flintičkou u boku, ale bojoval. Jenže je od Okamury a má takové divné názory a nápady.
Máme tu tedy výchozí bod. Profesní život za minulého režimu. Dva kandidáti z něho s nadšením tyli a chystali se zazářit v obraně socialistických hodnot. Třetí proti takovým hodnotám brojil. Jeden se stal, i přes svou minulost, miláčkem médií, druhý, s tímtéž škraloupem z minulého režimu, je už dlouhá leta popotahován a vláčen všemi septiky, co jich po republice máme. Třetí je od Okamury, což jako diagnóza bohatě stačí.
Mediální dvojí až trojí metr je stanoven. Petra Pavla budeme protlačovat, Andreje Babiše zatlačovat a Jaroslava Baštu ignorovat. Nejsem si jistý, jestli to je ta pravá hodnotová mediální scéna. Spíš mi to přijde jako nějaké rodinné konstelace (říká se tomu prevítu takhle, že?), kde na sebe lidé řvou až k pominutí smyslů, aby se tím vyléčili z vlastní bolavé minulosti. Možná to pomáhá v mezilidských vztazích, ale aplikovat to na celou společnost a nechat média převýchovně křičet jako tchyni s podebranou patou a připalujícím se květákem na pánvi, že pravda je to, co ona média hulákají, to není cesta, která by vedla k čisté esenci svobody a demokracie. A k čisté esenci svobody a demokracie my se přece chceme propracovat. Nebo se pletu a lepší to bude zase pod dohledem?
Mou voličovu duši neulovil ani jeden z výše uvedených kandidátů. Ta se ostatně stále třepetá v éteru předvolebního klání a není rozhodnuta, které z klamavých figurek to hodí.


Štěpán Cháb, Krajské listy





Poznámka: Tato anketa je vložena automaticky do příspěvku.
The post Dvojí až trojí metr zaručen first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden