Kam šly peníze z podpory zničené při bankrotu kryptografické burzy FTX?
RSS

Kam šly peníze z podpory zničené při bankrotu kryptografické burzy FTX?

Ještě v březnu ukrajinská vláda pod vedením Volodymyra Selenského hrdě prezentovala svůj nový způsob, jak zvýšit dary: krypto burza FTX měla proměnit 100 milionů na více – nyní FTX zkrachovala. Podezření: zmizely obrovské sumy peněz na pomoc. (Foto: Twitter / CNN)







Plán byl jednoduchý a měl výrazně navýšit již tak silně proudící finanční pomoc Ukrajině od února letošního roku. Ukrajinská vláda zahájila spolu s kryptoburzou FTX Sama Bankmana-Frieda (30) kampaň na získání finančních prostředků pro všechny příznivce válčící země. Po očekávaném přecenění na FTX měly peníze putovat do ukrajinské národní banky ve Fiatsu (tj. ve známé měně státu).



V Kyjevě pak byly tyto částky vyčleněny pro dvě důležité oblasti vlády Volodymyra Selenského: Jedna část měla být investována do humanitární pomoci, druhá část měla být použita pro armádu.



Kryptoměna FTX tak pomohla přivést do Kyjeva obrovské sumy peněz od soukromých osob nebo dokonce vládních agentur, které nechtějí oficiálně vystupovat jako podporovatelé Ukrajiny. V amerických finančních kruzích také kolují zvěsti, že přes FTX mohly projít obrovské částky další neoficiální americké vojenské pomoci pro ukrajinskou vládu – a tudíž vůbec nehrozí, že by byly odhaleny.



Již na začátku této kampaně zpravodajská platforma CoinDesk v březnu uvedla, že po pouhých několika hodinách od zahájení „Aid for Ukraine“ bylo zaplaceno 48 milionů eur. V minulých měsících až do minulého týdne přicházely pravděpodobně mnohem vyšší částky.




Generální ředitel zkrachovalé kryptoburzy FTX přiznal pozoruhodnou skutečnost
Nicméně: Kryptoměna FTX se zhroutila – informoval eXXpress – a nyní je v úpadku. Nesplacené dluhy ve výši deset až 50 miliard eur se potýkají s nulovým vlastním kapitálem. Nyní si samozřejmě zasvěcenci kryptobyznysu kladou otázku: Co se stalo s aktuálně spravovanými penězi na pomoc Ukrajině?



A další závažné obvinění zaznívá na internetu v „Hal Turner Radio Show“: Ukrajina prý nejen opakovaně spekulovala s penězi z pomoci na krypto burze FTX „krátkodobě“, ale také do FTX investovala „dlouhodobě miliardy“ – včetně údajně obrovských částek z americké vojenské pomoci.



Současné podezření, které by nyní mohlo usvědčit i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského: Ukrajina tak prý spekulovala na krypto burze FTX s penězi určenými na válku proti Rusku – a nyní je vše ztraceno.



Mimochodem: zakladatel FTX Sam Bankman-Fried (30) byl v letech 2021-2022 druhým největším jednotlivým dárcem demokratů s celkovými dary ve výši 39,8 milionu amerických dolarů.







Zdroj: exxpress.at
Článek Kam šly peníze z podpory zničené při bankrotu kryptografické burzy FTX? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden