FTX, Selenskyj, Biden: Kryptomiliardový zločin, který neměl vyjít na světlo
RSS

FTX, Selenskyj, Biden: Kryptomiliardový zločin, který neměl vyjít na světlo

„Vyšetřovatelé jsou již aktivní, Sam Bankman-Fried (30), zakladatel nyní zkrachovalé americké kryptoburzy FTX, uvízl na Bahamách: Jen několik médií informuje o ekonomickém a politickém thrilleru, ve kterém zmizelo 50 miliard – pravděpodobně kvůli výbušným vazbám,“ píše šéfredaktor Richard Schmitt v dnešním Exxpressu.

Mimochodem – pro ty, kteří budou zase psát, že Exxpress je bulvár – věřte, že jen proto, abych vám udělal radost, rád bych citoval jiné médium, bohužel jsem žádné mainstreamové médium nenašel. Bude to nějakou dobu trvat, než se někdo odváží psát o souvislostech mezi dary pro Ukrajinu a financováním Demokratické strany USA.
Článek pokračuje:
„Americká vláda pod vedením demokrata Joea Bidena převádí miliardovou pomoc na Ukrajinu od března 2022 a vláda pod vedením Volodymyra Zelenského spolupracuje s kryptoburzou FTX Sama Bankmana-Frieda od března 2022 (v sázce jsou pravděpodobně také miliardy) – a tento Sam Bankman-Fried pak obratem daruje 30 milionů eur na demokratickou volební kampaň: Toto je krátká verze zásadního politicky výbušného aspektu bankrotu kryptoburzy FTX v hodnotě 50 miliard eur.
Kromě toho se pravděpodobně prostřednictvím FTX vybralo obrovské množství peněz na pomoc Ukrajině – kritici to považují za „velký stroj na praní špinavých peněz pro zločince, pašeráky a narušitele sankcí“.
Zatímco šéf FTX nyní uvízl ve své luxusní vile na Bahamách, došlo také k záhadnému hackerskému útoku na kryptoburzu tohoto mladého podnikatele, který byl nedávno oslavován jako „nový Warren Buffett“: Neznámí pachatelé zřejmě vybrali o víkendu kryptoměny v hodnotě více než 600 milionů dolarů, podle výpočtů analytického domu Nansen. Společnost FTX prostřednictvím Twitteru potvrdila, že došlo k „nesrovnalostem“ v pohybech mezi digitálními účty (wallety) obsahujícími kryptoměny.

O pár hodin později burza oznámila, že kvůli „neregulérním transakcím“ převedla všechny kryptoměny do tzv. cold storage, kde je lze lépe chránit proti přístupu. Jde prý o peníze z amerického i mezinárodního byznysu. „Není jasné, kdo přesně tyto transakce provádí, ale ve skutečnosti se takové obchody v tuto chvíli neočekávaly,“ řekl podle „Handelsblattu“ generální ředitel analytické společnosti Nansen.
Nyní samotná krypto burza FTX radí smazat aplikaci FTX a přestat používat web…
Stále není jasné, jak masivně byla ukrajinská vláda zasažena krachem FTX – jedna věc je jistá: jde o miliony, ne-li miliardy, fondů pomoci, které zmizely. Vláda Volodymyra Zelenského v březnu oficiálně potvrdila, že bude s FTX spolupracovat. V rozhovoru pro CNN to potvrdil i Sam Bankman-Fried.
Jak vláda USA, tak vedení EU by měly mít největší zájem na okamžitém objasnění, zda z FTX zmizela finanční pomoc daňových poplatníků. Všechna velká německá média by také měla v zájmu občanů požadovat odpovědi na tento finanční a politický thriller – ale v Evropě se o tom téměř nemluví.
V Turecku nyní finanční úřady zahájily vyšetřování FTX: Vždyť osm milionů Turků investovalo své peníze do kryptoměn – ztráta ve společnostech FTX bude pravděpodobně obrovská. Případ FTX na Bahamách vyšetřuje i finanční policie.“
Tolik Exxpress. V Evropě, zdá se, se nemluví o mnoha věcech souvisejících s Ukrajinou. Téměř všichni vědí, že Ukrajina je velká černá díra – jde jen o její hloubku. Ale není v zájmu podporovatelů války, aby se o takových věcech mluvilo. Natož ve spojení s volbami v USA.
 

Ivan David
The post FTX, Selenskyj, Biden: Kryptomiliardový zločin, který neměl vyjít na světlo first appeared on .


Nejčtenější za týden