Švédsko našlo na potrubí Nord Stream „cizí předměty“ a zbytky výbušnin
RSS

Švédsko našlo na potrubí Nord Stream „cizí předměty“ a zbytky výbušnin

Švédští vyšetřovatelé v pátek oznámili ukončení formálního vyšetřování výbuchů plynovodu Nord Stream z 26. září. (Foto: Twitter)







Vyšetřování k ničímu překvapení dospělo k závěru, že únik zemního plynu, který otřásl evropskými energetickými trhy a vyústil v obvinění Moskvy a Západu, byl výsledkem „hrubé sabotáže“.



Švédská závěrečná zpráva z této počáteční fáze vyšetřování sice neuvádí jméno viníka, ale odhaluje důkazy o „cizích předmětech“ umístěných na potrubí.




„Tajemné lodě“ pluly před výbuchy u Nord Streamu, tvrdí nová analýza
Přelet nad místem sabotáže, prostřednictvím snímku Al Džazíry.



„Během provedených analýz byly na několika zajištěných cizích předmětech identifikovány zbytky výbušnin,“ uvádí se ve zprávě.



V prohlášení švédské prokuratury se uvádí: „Při ohledání místa činu provedeném na místě v Baltském moři byla rozsáhle zdokumentována oblast a rozsáhlé poškození plynového potrubí v důsledku detonací.“




Americký senátor: Německá vláda ví, kdo vyhodil Nord Stream do povětří, ale nemůžou to sdělit
Of course, the gas pipeline did not explode on its own. The aim was to sabotage and prevent #Europe from thinking of resupplying the continent with #Russia 's gas for a while. Traces of explosives found at Nord Stream pipelines, Sweden says https://t.co/aSUs4W7n5s — Elijah J. Magnier (@ejmalrai) November 18, 2022 Rusko odpovědnost popřelo a zároveň ukázalo prstem na Washington nebo jeho spojence. Švédští vyšetřovatelé tvrdí, že nyní budou pracovat na zjištění, kdo za sabotáží stojí:



„Pokročilé analytické práce stále probíhají – cílem je vyvodit definitivnější závěry o incidentech na Nord Streamu,“ uvedla agentura . „Vyšetřování je rozsáhlé a komplexní a nakonec ukáže, zda je možné někoho podezřívat a později za to stíhat.“



Již dříve Dánsko a Švédsko krátce po masivních únicích koncem září uvedly, že výbuchy „pravděpodobně odpovídaly náloži výbušniny o hmotnosti několika set kilogramů“.




„Je hotovo“, odeslala britská premiérka minutu po explozi Nord Stream, tvrdí Dotcom
Ruské mediální zdroje, stejně jako hrstka západních odborníků, tvrdily, že v době incidentu byla v této oblasti Baltského moře pozorována aktivita amerického námořnictva.



Pokud Švédsko nakonec uvede, že za útokem na plynovody stálo Rusko, Moskva to pravděpodobně odmítne a bude požadovat vlastní nezávislý přístup k důkazům a místu a jejich prošetření.



Zdroj: sakerhetspolisen.se
Článek Švédsko našlo na potrubí Nord Stream „cizí předměty“ a zbytky výbušnin se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden