Britský premiér na Ukrajině: Budu podporovat Kyjev, dokud Ukrajina nezvítězí
RSS

Britský premiér na Ukrajině: Budu podporovat Kyjev, dokud Ukrajina nezvítězí

Britský premiér Rishi Sunak v sobotu poprvé od svého nástupu do funkce navštívil Ukrajinu, aby v hlavním městě oznámil nový rozsáhlý balíček protivzdušné obrany poskytnutý Spojeným královstvím a zároveň se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. (Foto: Twitter)







Zásadní je, že Sunak přislíbil, že Spojené království bude Ukrajinu podporovat, dokud „nezvítězí“. Na tiskové konferenci po boku Zelenského řekl: „Jsem tu dnes, abych řekl, že Spojené království bude i nadále stát při vás… dokud Ukrajina nezíská mír a bezpečnost, které potřebuje a které si zaslouží.“



„Je hluboce pokořující být dnes s vámi ve vaší zemi. Odvaha ukrajinského lidu je inspirací pro celý svět,“ dodal Sunak.



Premiér uvedl, že nový balíček má hodnotu 50 milionů liber (60 milionů dolarů) a zahrnuje „125 protiletadlových děl a technologie proti smrtícím bezpilotním letounům dodávaným Íránem, včetně desítek radarů a schopností elektronického boje proti dronům“ .



Začátkem minulého týdne britský ministr obrany Ben Wallace představil, že ukrajinským silám bude zasláno 1 000 nových raket protivzdušné obrany. Očekává se, že Západ se bude i nadále soustředit na zasílání moderních protivzdušných raket vzhledem k tomu, že Rusko v poslední době zintenzivnilo rozsáhlé letecké útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu.



Stejně jako před ním Boris Johnson, i Sunak sklidil nadšenou chválu na adresu svého ukrajinského protějšku. „V příštích letech budeme našim vnoučatům vyprávět váš příběh, jak hrdý a suverénní lid obstál tváří v tvář děsivému útoku, jak jste bojovali, jak jste se obětovali, jak jste zvítězili,“ řekl Sunak.



Zelenskij uvedl, že během návštěvy jednali o „evropské a ukrajinské energetické bezpečnosti“ a také o pokračující obranné spolupráci. Zelenskij později na Twitteru uvedl: „S přáteli, jako jste vy, po našem boku jsme si jisti naším vítězstvím.“



Zdroj: barrons.com
Článek Britský premiér na Ukrajině: Budu podporovat Kyjev, dokud Ukrajina nezvítězí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden