Marek Benda: Máme proti „jedinému správnému názoru“ protilátky
RSS

Marek Benda: Máme proti „jedinému správnému názoru“ protilátky

JAN BARTOŇ
Bohužel, musím velmi, ale skutečně velmi nesouhlasit s tím, že česká společnost má proti „jedinému správnému názoru“ protilátky, jak tvrdí Marek Benda. Jsme na tom stejně jako všude na Západě včetně USA.


Marek Benda poskytl obsáhlý rozhovor pro  lidovky.cz , který je nadepsán bombasticky:  Demokracie je víc ohrožená na Západě. My máme proti „jedinému správnému názoru“ protilátky, říká Marek Benda.  Není to zdaleka názor „správný“, natož objektivní. Zračí se v něm buď absolutní nepochopení toho, co se dnes na Západě včetně Česka děje nebo ,což je ještě mnohem horší, falzifikace reality neboť ODS je dnes ve vládě a její představitelé už vůbec nedělají politiku pravicovou, ale stejně „populistickou“ jako Babišovo hnutí ANO.
Z rozhovoru tak vyjímám dva podstatné odstavce Bendovy „reality“:   A abych se ještě vrátil k předchozí otázce: jestli je někde ohrožena liberální demokracie, tak rozhodně ne v České republice. Naopak nejvíce ohrožena je na západ od našich hranic, na tom Západě, který jsme 70 let obdivovali a posledních 30 let napodobovali. Ale současné tendence „jediného povoleného a správného názoru“, k nimž mají mnohé západní společnosti nakročeno, jsou myslím přesně tím, proti čemu máme silné protilátky….
Momentálně je liberální demokracie v ohrožení zejména v těch západních společnostech, které ve snaze o nápravu historických křivd a nerovností prosazují jediný správný slovník, jediný správný projev, jediný možný, přípustný a veřejně vyslovitelný názor. Což je přístup, jenž nemá s liberální demokracií nic společného.
K Bendovým názorům musím totiž dodat nikoliv ono pověstné b, ale i c a d.  Začnu kde jinde než v české televizi a rozhlase. Obě tato tak zvaná veřejnoprávní média, která si platíme částkou asi 200 Kč měsíčně, totiž předvádějí přesně to, co celá západní propaganda. Je bezesporu pravdou, že „správné“ názory se k nám dostávají prostřednictvím několika málo médií USA, a to v zásadě všech, které podporují demokraty – jde zejména o CNN, The New York Times a The Washington Post. Zprávy, které v USA poskytuje stanice  Foxnews  , se k uším českých posluchačů nedostanou a když tak jen jako komentář prostřednictvím zpravodajů ČT v USA (a je zcela jedno, kdo tam momentálně ČT zastupuje). Zvrácenost korespondenčního hlasování v USA jednak dokazuje to, že ani po čtrnácti dnech nejsou známy konečné výsledky hlasování do Sněmovny reprezentantů a díky korespondenčnímu hlasování dokázala demokratická strana „přežít“ poločasové volby pouze porážkou ve Sněmovně reprezentantů. Stále ale ještě nejsou známy výsledky posledních 5 obvodů, kde podle průběhu sčítání hlasů mohou republikáni získat tři mandáty a demokraté dva. Pokud by to tak skončilo, budou mít republikáni podobnou malou většinu jako demokraté před volbami.
Válkou na Ukrajině se v této souvislosti vůbec nehodlám obsáhle zabývat. Ruská agrese je nezpochybnitelná, ale nekritické přejímání propagandy Ukrajiny včetně všech „zásadních“ postojů prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho okolí, jsou známkou jediného správného názoru. Zelenského spor s USA o původu rakety dopadlé na Polsko je médii zameten pod koberec. Dlouhodobě zastávám názor, který není nakloněn propagandě rychlého vítězství Ukrajiny „do jara“. Bohužel, Rusko může naopak zaznamenat postup a na toto nebezpečí upozorňují už i někteří komentátoři v USA. Bidenova administrativa proto údajně tlačí na Ukrajinu, aby s Ruskem jednala i když je u moci stále Vladimir Putin.
Zásadním problémem Západu je ale politika změny klimatu činností člověka. Tato politika naprosto ignoruje fyziku a její obor termodynamiku. Podle OSN je člověk odpovědný za změnu klimatu ze sta procent a bohaté a chudé státy se nyní na konferenci v Egyptě přely pouze o to, kolik peněz mají bohaté státy dávat chudým na „boj s klimatickými změnami“. Politika změny klimatu způsobené lidskou činností je stoprocentně přijímána i naší vládou a politikou (od ANO po ODS) a všichni, kteří právě tuto politiku považují za nesmyslnou, jsou vylučováni z diskuse a nemají šanci ovlivnit finanční politiku státu. Jen válka na Ukrajině ospravedlnila návrat k fosilním palivům – ale to je jenom „dočasná“ situace a až Ukrajina vyhraje, vše se vrátí k záchraně klimatu.
Politické hašteření v Česku mezi ANO a současnou vládní garniturou nemůže být proto zástěrkou toho, že u nás není demokracie ohrožena. Je stejně ohrožena jako jinde na Západě, a i u nás se tvrdí, že návrat ANO k moci by byl „konec demokracie“ podobně, jako návrat republikánů k moci v USA.
Třicet tři let od pádu komunismu proto není žádný čas k velkolepým oslavám pádu bolševika. Dnes se uplatňují podobné metody jako kdysi v časech vlády jedné strany. Na Slovensku dostal v médiích prostor bývalý premiér Fico právě 17.11.2022 a strhla se kolem toho doslova mela, kdo že je odpovědný za to, že byl puštěn do televize. A potom, že neexistuje „jediný správný názor“ v bývalé části Československa. A když někdo u nás připomene bolševickou minulost generála Petra Pavla, je okřikován tím, že se musí vzít v úvahu jeho polistopadová činnost (vyměnil jako voják službu komunistickému režimu za službu polistopadovému režimu, a to má být jeho zásluha!).
Pane Bendo, vaše argumentace o tom, že u nás neexistuje ohrožení demokracie, je chybná a jen dokladuje rozklad české pravice a ODS zvláště po roce 2013.
 

Jan Bartoň
The post Marek Benda: Máme proti „jedinému správnému názoru“ protilátky first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden