EU to tlačí k Polexitu
RSS

EU to tlačí k Polexitu

Díky práci Bruselu a Berlína odcizující Polákům EU už přestal být Polexit tabu, píše Rafal Woś pro Interia.pl.



Teď už to vypadá jistě, že peníze z Fondu obnovy EU, náležející Polsku do Varšavy nepřijdou před parlamentními volbami 2023. Tento dramatický krok je čistě politickým rozhodnutím přijatým v Bruselu a Berlíně, aby ty neukázněné Poláky „vyhladověli“.



Teď jsou už v médiích úniky, že i zbývající peníze z EU náležející Polsku budou zmrazeny. To nepřekvapuje, neboť establishment EU už opustil jakékoliv předstírání nestrannosti. Je tedy logické, že Bruseláci vytáhnou proti nenáviděné vládě konzervativní strany Zákona a spravedlnosti (PiS) všechny dostupné zbraně.



Cílem je přinutit Poláky volit tím správným způsobem a vybrat si tu správnou vládu. Je to vměšování do vnitřních a suverénních záležitostí členského státu, které toho nemá moc společného s demokracií.



To není v duchu smluv EU a zakládajících principů. Principy jako subsidiarity a tvrzení o sobě rovných a suverénních členských státech Evropy – dobrovolné unie, která stmeluje, místo aby obírala o suverenitu. Teď to vypadá, že EU potlačuje rebelující provincie a nutí je podvolovat se rozhodnutím přijímaným centrální mocí.



To není poprvé, kdy k tomu došlo. To samé provedli vládě Syrizy v Řecku roku 2015. Řecko bylo donuceno přijmout politiku trojky Evropské komise, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky. Demokratický mandát byl odstraněn ve jménu demokracie. Bylo by to legrační, kdyby to nebylo tak závažné.



To samé evropské instituce dělaly i Itálii, které měnily vlády za takové, co poslouchaly jejich příkazy. Nátlak uplatnili i na Irsko, Portugalsko a Španělsko. Teď jsou na řadě Polsko a Maďarsko.



Establishment EU je odhodlán zamezit jakýmkoliv změnám ve způsobu, jakým to vedou. Nevzali si žádné poučení z finanční krize 2008, z euro-krize, z Brexitu nebo z totálního kolapsu své energetické politiky v důsledku války na Ukrajině. Odmítají výzvy k reformám, podle kterých by se měli dělit o moc. Pokud vznikne takovýto druh jejich zpochybnění, reagují ostře a odpůrce označují za extremisty a anti-Evropany, které je nutno zastavit.



Elity EU mají vždy pravdu a nikdy nic nepokazily.



Nemůžeme vyloučit, že při zlomení Polska uspějí stejně, jako uspěly při zlomení Atén a Říma. Když se jim to ale povede, nebude to bez důsledků.



Polexit by se mohl stát sebenaplňujícím proroctvím, jelikož lidé se v Polsku obracejí proti EU, čili establishment EU v podstatě Polsko z EU vyhání. Základy pro to se pokládají přímo před našima očima.



October 25, 2022



editor:  GRZEGORZ ADAMCZYK



author:  RAFAŁ WOŚ



via:  INTERIA.PL



Zdroj: https://rmx.news/poland/the-eu-is-driving-polexit/


Nejčtenější za týden