EU schválila povinné ženské kvóty pro vedení firem, všechny členské země je musí splnit během dvou let
RSS

EU schválila povinné ženské kvóty pro vedení firem, všechny členské země je musí splnit během dvou let

Ve vedení všech větších společností (nad 250 osob) má být mnohem větší zastoupení žen než dosud. Podle EU tedy není ani tak důležité, jaké má daná osoba znalosti a schopnosti, ale pro EU je podstatné pohlaví. Zatím jen ve vedení větších společností, časem se ovšem mohou dostat povinné kvóty i do ostatních firem i oblastí života.
O tomto tématu se v EU diskutuje již velmi dlouho, ale nyní již bylo definitivně rozhodnuto, že v mnoha firmách bude nutná částečná výměna vedení tak, aby v něm bylo víc žen.
Není mi sice příliš jasné, jak to EU zamýšlí s ostatními pohlavími, zda se do této kvóty nakonec také nějak započítají. Lze předpokládat, že po kvótách pro ženy budou následovat také kvóty pro LGBTQI.
Evropský parlament včera řekl ano novým feministickým pravidlům pro kvóty v řídících a dozorčích orgánech společností. Do července 2026 musí všechny velké kotované společnosti v EU přilákat do vedení více žen. 
Směrnice o ženách v řídících a dozorčích orgánech byla přijata v úterý – deset let poté, co byl návrh poprvé předložen.
To znamená, že nejméně čtyři z deseti pozic v dozorčí radě bez výkonných pravomocí nebo jedna třetina všech pozic ve správních orgánech musí do konce června 2026 zastávat nedostatečně zastoupené pohlaví.
Kotované společnosti musí jednou ročně informovat příslušné orgány o genderové vyváženosti ve svých řídících a dozorčích orgánech. Nebude-li cílů dosaženo, musí uvést, jak hodlají tuto situaci napravit. Tyto informace by měly být zveřejněny na webových stránkách společnosti a měly by být snadno dohledatelné.
Malých a středních podniků s méně než 250 zaměstnanci se nová pravidla směrnice netýkají.
Podle Evropského parlamentu musí země EU zavést pravidla pro účinné, odrazující a přiměřené sankce, jako jsou pokuty, pro společnosti, které odmítají kvóty. Soudní orgán může rovněž zneplatnit představenstvo zvolené společností, pokud porušuje zásady směrnice.
Poté, co již  Evropský parlament a Rada formálně daly směrnici zelenou, vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku EU. Členské státy mají nyní dva roky na zavedení feministických pravidel.
V roce 2021 tvořily ženy 30,6 % členů řídících a dozorčích orgánů největších společností EU kotovaných na burze, přičemž mezi členskými státy existovaly významné rozdíly (od 45,3 % ve Francii po 8,5 % na Kypru). I přes rostoucí počet kvót má v roce 2022 méně než 1 z 10 největších kotovaných společností v zemích EU ženu na postu předsedkyně nebo výkonné ředitelky.
Tolik k novému nařízení, které bude mít zřejmě za důsledek přesun některých mužů na nižší posty nebo dokonce jejich vyhazov.
Nakonec bych ovšem měla jednu velmi cennou radu pro ty muže, kteří budou novým direktivním nařízením EU ohroženi. Stačí, když se prohlásíte za ženu a budete za ni podle pravidel EU, která postupně zavádí všechny členské země, považováni za ženy. A to podle nich není potřebná nejen žádná operace, ale ani hormonální terapie či potvrzené návštěvy psychologa.
Dnes stačí jen prosté prohlášení a jste považováni za to pohlaví, jaké si zvolíte. V nejpokrokovějších zemích – jako třeba v Německu – si dokonce můžete pohlaví změnit 1x ročně, takže pokud se kvóty přeplní a společnosti opět začnou přibírat muže, lze se znovu prohlásit za muže. U nás tento zákon zatím neplatí, ale LGBTQI lobby jej již velmi vehementně – samozřejmě s podporou EU – protlačuje…
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek EU schválila povinné ženské kvóty pro vedení firem, všechny členské země je musí splnit během dvou let se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden