O Rakušanovi a jeho KRITu
RSS

O Rakušanovi a jeho KRITu

LUBOMÍR VYLÍČIL
Vzpomínáte si ještě, jak se u příležitosti státního svátku, 28. října, vyzdobilo Rakušanovo Ministerstvo vnitra? Co tehdy viselo na „kachlíkárně“ na Letné? Jádrem oné skutečně nekonvenční dekorace byla jakási černá fangle, imitující futrál na mrtvoly, s portrétem presidenta Ruska, orámovaná po stranách obří českou a ukrajinskou vlajkou. Dílo tehdy vzbudilo, diplomaticky řečeno, velmi rozporuplné reakce.
Teď, po zhruba měsíci mlžení, jsme se konečně dozvěděli, kdo byl té „krásy“ původcem. Panu ministrovi to nakukal KRIT. To je onen nový poradní orgán pro krizovou komunikaci při Ministerstvu vnitra, který M. Rakušan na počátku podzimu sám založil. Měl by ministrovi a s ním i celé vládě  pomáhat  v boji s dezinformacemi a doporučovat cesty, jak předcházet společenské polarizaci a radikalizaci občanů.
Není to první lapsus, kterým se KRIT, za poměrně krátkou dobu svého působení, proslavil. Jeho předchozím, vydařeným kouskem, bylo vydání neveřejné  příručky  o odhalování a potlačování radikalizace mezi zaměstnanci státní správy. Protože ani takovým odborníkům, jakými disponuje Fialova vláda, nezůstalo skryto, že veliká část občanů začíná být hrubě nespokojena. Že frustrace pronikla až do nižších a středních řídících struktur státu a co hůř – že se tato nevole vůbec neobrací tím správným směrem, který tak usilovně ukazují média. Na Putina a Babiše.
Sám ministr se přitom snaží, seč může a osobně udává  tón : „V České republice právě probíhá politický střet o to, zda bude energetická krize interpretována jako selhání státu, nebo coby důsledek ruské ‚energetické války‘, jež si klade za cíl rozpad české společnosti.“ Ale ti zatracení dezoláti.. eh, občané,  pořád melou cosi o EU, Lipské burze, Green dealu a nejrůznější další řeči velezrádného obsahu. Takže holt nezbývá, než přikročit k aktivním opatřením.
Co tedy proti radikalizaci zaměstnanců státní správy doporučuje ve své příručce KRIT? Jsou to jen tři body: 1.  Anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě. Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a jejich zapojení do dialogu. 2. Vytvořit a zlepšit interní komunikační kanály, které umožní obousměrnou komunikaci po vertikální ose. 3.  Aktivně a empaticky sbírat kritické podněty a důsledně se vyhýbat bagatelizujícím reakcím. Pokud vám tento jazyk připomněl nějaký příběh, film či knihu odehrávající se v období normalizace, pak rozhodně nejste sami.
A tím se dostáváme zpět k Putinovi v černém megapenálu na budově Ministerstva vnitra. Právě tahleta Rakušanova performace na den státního svátku nám velice názorně ukazuje, jakže to KRIT, pan ministr, potažmo vláda myslí s tou „obousměrnou komunikací“, empatií a „vyhýbáním se bagatelizujícím reakcím“ o kterých se parta od KRITu tak dojemně rozepisuje. Obří plátno na kachlíkárně bylo ve své podstatě takovým fakáčem, vystrčeným na lid. Očekává se demonstrace nespokojených. A tak vyzdobíme státní budovy symboly své politiky. Mega-symboly a giga-symboly v nedostupné výšce, pyšně shora shlížejícími na Prahu a shromážděný lid. My tu vládneme! A váš názor nikoho nezajímá, nikam nepronikne, nikdo se jím nebude zabývat. To je vzkaz, vyslaný lidu Putinem v penálu a ukrajinskou vlajkou v XXXL velikosti.
Z hlediska „předcházení společenské polarizaci“ je to podobně užitečné, jako pokusit se o uklidnění bouřícího sparťanského kotle tím, že jej obklopíme bannery a logy Baníku. Proto musí být myslícímu občanu jasné, že tady o žádné urovnávání rozporů nejde. Ale spíše o silové protlačování jednoho povoleného názoru s tuhou cenzuru všeho ostatního.  Jakže  znělo  to Rakušanovo úkolové zadání KRITu? „Včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady a zavedení dialogu s těmito osobami.“ Každý, kdo pamatuje předchozí režim, asi tuší, co si pod takovým „zavedením dialogu“ může představit.
Někteří komentátoři píší, v souvislosti se zřizováním všelikých KRITů, Bezpečnostních center Evropské hodnoty a podobných ideově-dohledových organizací, varovné články o konstituování nové STB. Na první pohled by na tom mohlo něco být. Ale je tu jeden podstatný rozdíl.  V nejvyšších patrech STB, neblahé paměti, se nacházeli profesionální zpravodajci, analytici a organizátoři. Směrem dolů samozřejmě úroveň postupně klesala, až k zapálenému, Stranou kovanému idiotovi, který někde na služebně pálil cigaretou disidenta.
Dneska je, samozřejmě, úplně jiná doba. Ministr Rakušan na tento fakt zareagoval zjevně tím, že se pokusil zmíněnou inteligenční pyramidu obrátit.
The post O Rakušanovi a jeho KRITu first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden