Musk oznámil, že do šesti měsíců zahájí testy mozkových čipů na lidech
RSS

Musk oznámil, že do šesti měsíců zahájí testy mozkových čipů na lidech

Na živě přenášené akci ve středu večer Elon Musk oznámil, že mozkový čip velikosti mince společnosti Neuralink Corp by mohl být implantován do lidských hlav pro klinické testy během příštích šesti měsíců. (Foto: Flickr)







„Před vložením zařízení do člověka chceme být velmi opatrní a jistí, že bude dobře fungovat, ale myslím, že jsme předložili většinu našich dokumentů FDA a pravděpodobně zhruba za šest měsíců bychom měli být schopni nahrát Neuralink do člověka,“ řekl Musk během akce v sídle společnosti ve Fremontu v Kalifornii.



We are now confident that the Neuralink device is ready for humans, so timing is a function of working through the FDA approval process — Elon Musk (@elonmusk) December 1, 2022 Rozhraní mozek-počítač (BCI) společnosti Neuralink je malý čip implantovaný do hlavy člověka, který umožňuje člověku trpícímu oslabením, jako jsou následky mrtvice nebo amyotrofická laterální skleróza (ALS), komunikovat s jeho myšlenkami.



Musk dříve sliboval, že zkoušky na lidech začnou v roce 2020, pak v roce 2022 a nyní se zdá, že cíl je někdy v první polovině roku 2023. Prozradil také další dva BCI, které by se jednoho dne mohly připojit k míše a obnovit pohyb u člověka s ochrnutím.




Psychozbraně: Dálkové ovládání činnosti lidského mozku (1. díl)
„Jakkoli to může znít zázračně, jsme přesvědčeni, že je možné obnovit funkčnost celého těla u někoho, kdo má přerušenou míchu,“ řekl spoluzakladatel miliardáře.



Jedním z vrcholů prezentace bylo video opice „telepaticky píšící“ na obrazovku pomocí implantátu BCI.



„Aby bylo jasno, ve skutečnosti nepoužívá klávesnici … Svou myslí přesouvá kurzor na zvýrazněnou klávesu. Technicky vzato teď vlastně neumí psát. Takže tuhle věc nechci přeceňovat, protože to je další verze.“



Monkey plays pong with his mind using Neuralink pic.twitter.com/pAwP791b0S — Whole Mars Catalog (@WholeMarsBlog) December 1, 2022 Technologie BCI se na akademické půdě zkoumá již desítky let. Loni evropský výzkum oznámil, že člověk, který trpí ALS, získal zpět schopnost komunikovat poté, co mu byl do hlavy instalován mozkový čip. A Brownova univerzita nedávno uvedla, že „pomocí rozhraní mozek-počítač dokázal účastník klinického pokusu vytvářet text na počítači rychlostí 90 znaků za minutu jen tím, že myslel na pohyby spojené s psaním rukou“.



Muskův vstup do této oblasti v roce 2016 podnítil zvýšené investice prostřednictvím investorů rizikového kapitálu do startupů, které tuto kyborgskou technologii posouvají vpřed.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Musk oznámil, že do šesti měsíců zahájí testy mozkových čipů na lidech se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden