Velký teroristický proces ve Vídni: „Korán říká, že zabíjení je povoleno“
RSS

Velký teroristický proces ve Vídni: „Korán říká, že zabíjení je povoleno“

Ve Vídni probíhá soud s komplici teroristy, který přesně před dvěma lety útočil v ulicích Vídně, kde 4 náhodné oběti zabil a mnoho dalších zranil. Záhy se zjistilo, že muslim, který byl makedonského původu a narodil se již v Rakousku, předtím prošel pouze jakýmsi deradikalizačním kurzem.
Ovšem z podobných akcí mají muslimové tak akorát legraci, rozhodně neudělají z teroristy plně integrovaného a mírumilovného člověka bez nenávisti ke káfirům. Ostatně, nejeden absolvent podobného kurzu záhy útočil.
Kujtim F., který byl svými názory dlouhodobě znám, samozřejmě jako správný muslim předstíral, že onen deradikalizační kurz na něj skvěle zabral. Byl proto ponechán na svobodě, kde se zcela nerušeně se svými souvěrci z Německa domlouval na tom, jak onen útok provede. Mezitím si dokázal sehnat zbraň i náboje, aniž by byl jako usvědčený radikál sledován.
To vše se dělo bez zájmu bezpečnostních složek, v té době  zaneprázdněných odpůrci covidových restrikcí spíš než islámskými teroristy.
Zatímco vrah byl ještě v den útoku zabit policií, někteří z jeho kumpánů nyní stanuli u soudu a další ještě soudní stání čeká. I když se u výslechu snaží vyvinit, tak důkazy hovoří o tom, že s útokem souhlasili.
Včera probíhal druhý den v procesu s teroristy u Zemského trestního soudu ve Vídni. Šest mladíků, kteří údajně  podporovali vídeňského atentátníka Kujtima F., se musí zodpovídat před porotou.

Obžalovaní ve věku 22 až 32 let zatím neměli možnost promluvit. „Ještě jste toho moc neřekli. To se dnes změní,“ řekl ve čtvrtek ráno předseda senátu.
Nicméně toto jsou první kroky v procesu, který bude pravděpodobně trvat až do února. Publikum je – jako vždy v soudní síni velké poroty – konfrontováno s problémem špatné akustiky. Advokáti také v úvodu poukazují na to, že obžalovanému lze jen stěží porozumět.


Nejprve vypovídal  Adam M. (32). Zbraně prý vrahovi poskytl. „Kujtima F. jsem neznal. Ale už jsem ho viděl,“ říká. Měl ho představit slovinskému obchodníkovi se zbraněmi. Nepřemýšlel o důvodu nákupu rychlopalné pušky.
„Vrah přišel ke mně. Řekl mi, co potřebuje – kalašnikov – a já to řekl Slovinci.“ Jaký dojem měl z Kujtima F.? „Mnoho muslimů vypadá takhle. Dlouhé vlasy. Normálně oblečený.“
Co ovšem nepřiznal je fakt, že Kujtim F. pracoval ve stejné bezpečnostní společnosti jako on. „Ale je tam 2000 lidí. Nikdy jsem ho tam neviděl,“ tvrdil. Zaměstnanci společnosti byli i další obžalovaní. Tvrdil, že ani je nezná.
První předání zbraní Kujtimovi F. proběhlo 23. června 2020. Slovinský obchodník se zbraněmi přijel do Vídně. „Ale on sám nechtěl být viděn.“ Adam M. tedy dostal tašku se zbraní a předal obálku s penězi (asi 3 000 eur). „Nechtěl jsem žádné z těch peněz. Ale dostal jsem 500 eur.“
Při jiné příležitosti převezl pistoli a munici do Vídně a předal je. Předání opět zajistil Adam M. Tentokrát nedostal žádné peníze, říká obžalovaný.
Opět tvrdí, že o důvodu nákupu zbraní nepřemýšlel. „Odevzdali kalašnikov cizímu člověku, pak munici a pistoli. Bylo jim jedno, co s tím udělá,“ řekl soudce. „Ne, nebylo,“ říká Adam M. Ale proč se nezeptal? „Na to nedokážu odpovědět. Ale to byla největší chyba, kterou jsem kdy udělal. Bohužel to nemůžu vrátit zpět.“
„Mnoho Rakušanů má také zbraně,“ říká obžalovaný. „Nemyslím si, že jich je tolik,“ kontruje státní zástupce. „Především nemají kalašnikov.“
Druhou dotazovanou osobou byl 22letý Ishaq F. Pozdějšího vraha znal od dětství. „Hráli jsme spolu fotbal.“
Ishaq F. byl již dvakrát odsouzen. Sdílel propagandu IS a rekrutoval vojáky pro teroristickou organizaci. Včera u soudu nazval IS „gangem vrahů“. Když byl ve vazbě ve Vídni-Josefstadtu, napsal mu Kujtim F. na nelegální mobilní telefon. „Chtěl vědět, jestli znám někoho, kdo prodává kalašnikov,“ říká 22letý muž.
Navázal kontakt s Adamem M. Ishaq F. vysvětluje, že přemýšlel o tom, k čemu Kujtim F. zbraň potřebuje. „Řekl mi, že jeichce prodat. Dokud nemá munici, nemůže s ní ublížit, pomyslel jsem si.“
Stará tvrzení tomu však odporují. Kujtim F. mu prý napsal: „Jestli se dostanu ven, zaútočím.“ Konkrétně: Na Stephansplatzu.
Ishaq F. tvrdil, že se to dozvěděl od třetí strany, ne od pozdějšího vraha. A: „Ve vězení všichni tolik mluví.“ Byl si vědom radikálního postoje svého přítele z dětství. „Ale Kujtim odsoudil útoky v Evropě.“
Když byl zatčen, šokovaná matka se ho zeptala: „Synu, co jsi udělal?“ Toto je část rozsáhlého souboru. A také odpověď: „Mami, já jsem nic neudělal. Už tehdy jsem řekl, že Kujtim chtěl zaútočit. Ale nikdo to neslyšel.“
U soudu se obžalovaný chtěl ukázat jako očištěný. Nemá nic společného s IS. Musel se také vypořádat s lidmi, kteří jedli vepřové maso ve vazbě, vysvětluje. V mobilním telefonu 22letého muže však bylo nalezeno mnoho radikálních Nasheedů. Text zněl mimo jiné: „Porážka nožem!“ Byly staženy po útoku. „Nevím, jestli je něco radikální, dokud si to neposlechnu. Nemůžu to vědět,“ řekl mladý muž.
V chatu muž také napsal: „Nestydím se za to, že mé náboženství smí zabíjet.“
„Je to v Koránu,“ říká obžalovaný na obhajobu. „Jsem muslim! Ne křesťan ani žid!“
Jednání bude pokračovat v úterý.

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Velký teroristický proces ve Vídni: „Korán říká, že zabíjení je povoleno“ se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden