Touha EU stát se ‚společenstvím dluhů‘, aby platila Ukrajině, Evropu zruinuje, varuje Orbán
RSS

Touha EU stát se ‚společenstvím dluhů‘, aby platila Ukrajině, Evropu zruinuje, varuje Orbán

Viktor Orbán Evropu varoval před tím, aby pomocí Ukrajině ve vedení války sama sebe nedohnala k bankrotu.
Náhledový obrázek: Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán dává interview Kossuth Rádió 2. prosince 2022 (Source: MTI/Prime Minister’s Press Office/Zoltán Fischer)
Evropské politiky, které prosazují masové společné půjčky členských států EU kvůli dalšímu financování ukrajinského odporu k ruské invazi do země, budou mít pro kontinent zkázonosné důsledky, varoval v pátek maďarský ministerský předseda Viktor Orbán.
Orbán během interview v programu „Dobré ráno, Maďarsko!“ na Kossuth Rádió zlořečil marnosti zavedených sankcí EU na ruské energie. Říkal též, že kvůli systému masového společného zadlužení navrženému Evropskou unií za účelem dalšího financování obrany Ukrajiny „budou trpět nejen naše děti, ale i naše vnoučata“; navíc budeme muset zaplatit i za státy, které kvůli tomu upadnou do insolvence, dodal.
Maďarský vůdce opětovně vyjádřil svůj nesouhlas s tím, aby Brusel financoval provoz ukrajinského státu společnými půjčkami, kdy navrhl, aby se s Ukrajinou uzavíraly dohody na národní úrovni jako bilaterální smlouvy mezi jednotlivými zeměmi.
„Nechceme, aby se z Evropské unie stalo společenství nebo skupina společně zadlužených států raději, ať je to komunita spolupracujících členských států,“ říkal Orbán posluchačům.
Zdůrazňoval, že Ukrajina se teď ocitla v situaci, kdy není kvůli probíhajícímu konfliktu schopná fungovat jako nezávislý stát, a ač potřebuje, aby jí krátkodobě pomohli její sousedé a spojenci, není věcí Bruselu, aby ten mluvil za všechny členské státy.
„Potřebu podpory akceptujeme, ale radost z toho nemáme; kdyby žádná válka nebyla, tak by nic takového nebylo potřeba,“ říkal Orbán.
Maďarský ministerský předseda diskutoval i o zavedených sankcích EU na ruské energie včetně těch posledních sankcí na ropu, které nabydou účinnosti 5. prosince, z nichž má Maďarsko výjimku.
Varoval, že jakékoliv další rozšíření sankcí EU na ruský plyn nebo jadernou energii by mělo pro Maďarsko „tragické důsledky“ a trval na tom, že jeho země musí mít z takových rozhodnutí výjimku.
Nad zavedeným energetickými sankcemi Orbán lamentoval jako nad propadákem a tvrdil o nich, že nás nepřiblížily „ani o milimetr“ ke konci války.
„Čeká nás těžká zima, Ukrajina je v čím dál těžší situaci, i Rusko se potýká s těžkostmi, ale jejich výnosy z energetických komodit jsou na svém vrcholu, takže politiky sankcí svého cíle nedosáhly,“ dodal.
Maďarský vůdce vysvětloval, že ač nadcházejícímu zákazu ruských dovozů ropy Maďarsko nepodléhá, tak stejně bude postiženo „dopady těchto sankcí na cenovou inflaci.“
Nakonec Orbán slíbil, že bude v Bruselu nadále bojovat za maďarské zájmy, a posluchačům řekl: „Při jednání o sankcích jsme vždy dosáhli svých národních cílů, takže se s dobrou nadějí účastníme i diskuse o devátém balíčku.“
Varoval však, že „tlak je neustálý“ a že s novými očekávanými sankčními balíčky bude maďarská vláda muset „dále bojovat za obranu našich zájmů.“
December 02, 2022
editor:  REMIX NEWS
author:  THOMAS BROOKE

http://reformy.cz/sefova-eu-von-der-leyen-tvrdi-ze-ukrajina-potrebuje-600-miliard-e/

Zdroj: https://rmx.news/hungary/eus-desire-to-become-a-debt-community-to-pay-for-ukraine-will-ruin-europe-for-generations-warns-hungarys-pm/


Nejčtenější za týden