Šéfová EU srovnává ruskou invazi na Ukrajinu s britskou přítomností v Irsku
RSS

Šéfová EU srovnává ruskou invazi na Ukrajinu s britskou přítomností v Irsku

Ruská invaze na Ukrajinu je srovnatelná s britskou historickou vládou nad Irskem, poukázala v pátek šéfová Evropské komise.
Šéfová nevolené Komise Evropské unie Ursula von der Leyen v proslovu před irským parlamentem v Dublinu dávala na roveň boj Ukrajiny za to, aby zůstala nezávislá na Rusku, s tím, jak se Irsko před skoro sto lety vymanilo z britské vlády.
Při oslavě 50. výročí připojení Irska k Evropské unii chválila předsedkyně von der Leyen „touhu této země po svobodě“ slovy: „Tato země ví, co to znamená bojovat o právo na existenci.“
„Dnes bojuje další evropská země o nezávislost. Samozřejmě, že Irsko je daleko od frontové linie na Ukrajině. Vy ale chápete lépe než většina, proč pro nás všechny na této válce tolik záleží,“ řekla podle The Telegraph.
„Stejně jako naši přátelé ve Východní Evropě víte i vy, že na Ukrajině je v sázce více než jen budoucnost jedné země samotné. Ukrajina bojuje za svou svobodu; za vlastní vládu; za globální řád založený na pravidlech.“
Tyto komentáře okamžitě vyvolaly pobouření v Londýně, kdy poslanci odsuzují srovnávání Britského impéria s Ruskem Vladimira Putina. Bývalý ministr Brexitu Jacob Rees-Mogg řekl, že to, „co Ursula von der Leyen řekla, bylo nevídané, nediplomatické, nemoudré a mimoňské. Ukazuje, že naprosto postrádá ponětí o historických okolnostech.“
„A projevuje tím i ignoranci ke vztahům mezi Británií a Irskem i tragickou neschopnost pochopit hloubku zvrhlosti Putinovy invaze na Ukrajinu, která vedla k masakrování nevinných lidí,“ dodal.
K těmto komentářům dochází vzhledem k probíhajícímu sporu mezi Británií a Evropskou unií kvůli Severnímu Irsku ve zvláště citlivé době, když to je pořád integrální součástí Velké Británie.
V rámci dohody o Brexitu vyjednané bývalým ministerským předsedou Borisem Johnsonem je Severní Irsko, často uváděné jako Ulster, v podstatě od zbytku Spojeného království odříznuté vnitřními obchodními bariérami uvalenými Evropskou unií, kterou obviňují z vynucování nadměrných celních kontrol v porovnání s jinými pohraničními přechody, aby tak Británii potrestali za Brexit.
To vyvolalo mezi pro-britskými unionisty v této provincii všeobecný hněv, kdy místní vláda si s tím neví rady, a někteří varují před potenciálním návratem násilí.
Konzervativní think-tank Bruges Group v reakci na projev von der Leyen říká: „Přeje-li si EU být k Británii otevřeně nepřátelská, tak bychom měli být připraveni patřičně v Severním Irsku reagovat nekompromisním postojem.“
„Nemá žádný smysl vyjednávat s organizací, která námi pohrdá.“
Místopředseda pro-Brexitové Evropské výzkumné skupiny konzervativních poslanců David Jones řekl: „Bylo by snadné se prohlášení von der Leyen vysmát úplně stejně jako ostatním trapasům prezidentů EU v nejlepší tradici Jean-Claude Junckera.
„Toto je ale daleko závažnější úlet. Mírový proces v Severním Irsku je křehké stvoření a lze těžko vymyslet něco provokativnějšího než srovnání Ukrajiny v irském kontextu, když tam stateční lidé vzdorují bezdůvodné agresi Putinova Ruska,“ řekl tento těžkotonážník ERG.
„Někdo by si ji v Evropské komisi měl vzít stranou a jemně jí domluvit, že zpackaně uvážená slova mohou mít ty nejzkázonosnější důsledky.“
I přes tuto diplomatickou roztržku referuje Times of London, že ministerský předseda Rishi Sunak vypadá, že bude ve snaze dosáhnout s EU dohodu o Severním Irsku „pragmatičtější“ než oba jeho předchůdci, ač k EU nezaujal nikdo z nich pevný postoj, což potenciálně znamená ze strany vlády zase další zradu Brexitu, která bude označována dřívější Konzervativní formulací jako „pragmatismus“.
KURT ZINDULKA
3 Dec 2022
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2022/12/03/eu-chief-compares-ukraines-fight-against-russia-to-irish-independence-from-britain/


Nejčtenější za týden