Krize: Maďarsko vetovalo balíček pomoci EU pro Ukrajinu v hodnotě 18 miliard eur
RSS

Krize: Maďarsko vetovalo balíček pomoci EU pro Ukrajinu v hodnotě 18 miliard eur

Maďarsko Viktora Orbána je i nadále trnem v oku evropským plánovačům a politikům, naposledy v úterý hlasitě vetovalo balíček finanční pomoci ukrajinské vládě ve výši 18 miliard eur (18,93 miliardy USD). (Foto: Flickr)







Ačkoli pomoc stále může případně dorazit do Kyjeva, maďarské veto zajišťuje delší, zdlouhavější a komplikovanější proces, pokud má pomoc EU nadále proudit – což úředníci stále slibují.



Nyní se bude hledat techničtější řešení, jak v úterním komentáři popsal Tuomas Saarenheimo, předseda Hospodářského a finančního výboru Rady EU : „Nakonec byla nalezena shoda na formulacích, které umožňují flexibilní a rychlý způsob, jak prostředky Ukrajině poskytnout, aniž by se zásadně změnil způsob, jakým EU spravuje své fondy. Říkám dohoda, ale ve skutečnosti byla tato dohoda mínus jedna.“




Evropská komise navrhla zablokovat miliardové finanční prostředky Maďarsku
A tak Budapešť jako osamělý nesouhlasící prohloubila svou roztržku s Bruselem po podobně hlubokých neshodách ohledně sankcí na ruskou energetiku, na níž je Maďarsko téměř zcela závislé…



Mnohé státy považují Orbánovu taktiku za chabě zastřený pokus přimět EU k uvolnění miliard z pravidelného financování a peněz na obnovu po pandemii, které byly zadržovány.



Sedmadvacet zemí EU má na rozhodnutí čas do 19. prosince a vedoucí představitelé EU se příští týden sejdou na dvoudenním summitu, což zvyšuje pravděpodobnost, že se s těmito otázkami bude muset vypořádat i později.




Proti Německu: Rakousko, Maďarsko a Srbsko uzavřely pakt proti migraci
Někteří evropští představitelé Orbánovi vyčítají, že svým odporem drží trpící ukrajinský lid jako „rukojmí“.



Daniela Freunda, člena strany Zelených a parlamentního vyjednavače v otázce právního státu, citovala agentura The Associated Press takto: „Orbán se chystá na jednání s Evropskou komisí: „Viktor Orbán zneužívá právo veta jako nikdo před ním….. Dokonce si kvůli tomu bere jako rukojmí finanční prostředky pro ukrajinské nemocnice. Situaci zcela vyhrocuje.“



„EU najde způsob, jak podpořit Ukrajinu i bez Maďarska. Ale to znamená: více času, více úsilí, více nákladů. Viktor Orbán dnes nemohl dát Putinovi hezčí dárek,“ řekl Freund a zopakoval tak dřívější obvinění, že Orbán je pod „vlivem Kremlu“ – obvinění, které padlo ještě před ruskou invazí.




Orbán si vybojoval výjimku na plyn pro Maďary
Deník Financial Times mezitím v úterý informuje, že Evropská komise zvažuje uvalení nových sankcí na ruský těžební sektor, přičemž příjmy z těžby označuje za klíčové odvětví, z něhož může Kreml nadále financovat válku na Ukrajině. Některé konkrétní produkty by mohly být vyňaty, ale zakázány by byly všechny nové investice do ruské těžby.



Zdroj: washingtonpost.com
Článek Krize: Maďarsko vetovalo balíček pomoci EU pro Ukrajinu v hodnotě 18 miliard eur se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden