Evropa odkládá skruple, dovozy ruského kapalného zemního plynu jsou na rekordní úrovni
RSS

Evropa odkládá skruple, dovozy ruského kapalného zemního plynu jsou na rekordní úrovni

Evropská unie letos zažívá nárůst dovozů kapalného zemního plynu z Ruska na rekordní úroveň, takže spolu s poetickým básněním o své podpoře Ukrajiny posílá do Moskvy miliardy.
Ač se dodávky zemního plynu posílané do Evropy z Ruska plynovodem od únorové plnocenné ruské invaze na Ukrajinu prudce propadly, tak se Evropa ironicky obrátila k ruskému kapalnému zemnímu plynu (LNG), tj. ke zmrazené formě toho plynu, kterou lze vozit v tankerech, čímž vznikne ten rozdíl.
Podle výzkumu provedeného pro německé ekonomické noviny Hadelsblat firmou analýz energetického trhu ICIS bylo zjištěno, že dovozy LNG z Ruska do států EU a Velké Británie oproti předválečné úrovni narostly o 21 procent. Analýza zjistila, že mezi letošním lednem až listopadem zaplatila Moskvě EU a Británie skoro 27 miliard eur jako protihodnotu za rekordní dodávky kapalného zemního plynu.
Evropských peněz utracených jen za ruský LNG je jen o málo méně, než je celková pomoc institucí EU a členských států poslaná od únorového vypuknutí plnocenné války Ukrajině. Kielův institut pro světovou ekonomiku sledující pomoc Ukrajině zjistil, že EU za vojenskou a finanční pomoc kolektivně utratila 29 miliard euro.
Ač byly evropské země v zaplňování nedostatku zásob plynu v kontejnerech před zimou převážně úspěšné, tak skutečná zkouška může začít na jaře. Dodávky kapalného zemního plynu jsou na otevřeném trhu letos uměle vyšší než normálně, protože došlo kvůli drakonické strategii nulového Covidu k poklesu průmyslové výroby v komunistické Číně, a to mělo těžké dopady na výrobu.
„Očekáváme, že příští rok bude na globálním trhu s LNG chybět deset miliard kubických metrů,“ říká analytik ICIS Andreas Schröder.
Během toho také Čína přeprodávala ruský plyn na světovém trhu, což znamená, že skutečné množství LNG ruského původu letos nakoupeného EU by mohlo být v reálu vyšší. Mnoho LNG dovezeného do Británie pocházející z celého světa je také znovu zplyněno a vyvezeno do Evropy.
Největší ekonomika EU Německo celou dobu usiluje o náhradu za ztrátu dodávek z plynovodů i o nalezení alternativy za ruský kapalný zemní plyn. V současnosti představují největší dovozce LNG do tohoto bloku Spojené státy, Katar, Nigérie, Alžírsko a Rusko, kdy USA jsou tím vrcholným.
Schröder řekl, že v současnosti „13 procent evropských dovozů LNG pochází z Ruska a to množství značně roste.“
Německo od vypuknutí války na Ukrajině usiluje o rozšíření vztahů s šaría státem Katar, kdy minulý měsíc s tímto státem ze Zálivu podepsalo dohodu o dodávkách dvou milionů tun zemního plynu do Německa ročně.
Mezitím se Evropská unie spolu se Spojenými státy, Austrálií a G7 pokouší uvalit cenový strop 60 $ za barel na ruskou ropu. Tento strop, který nabyl účinnosti v pondělí, bude ještě muset dosáhnout nějakého dopadu na trhy, když při odpoledním obchodování se ceny skoro nehýbaly. EU kromě stanovení cenového stropu také přemýšlí o zákazu ropných produktů dovážených do tohoto bloku.
Není jasné, jaký taková opatření budou mít dopady na smýšlení Moskvy o válce na Ukrajině, jelikož stanovení cen není tak nízké, aby to mělo na ruské vývozce energií finanční dopad, když ruští vývozci energie se klidně mohou obrátit ke komunistické Číně, k Indii a Turecku, aby tam svou ropu lifrovali, ač značně levně.
„Při této výši ceny to opravdu nevypadá, že by se výhled moc změnil. Ale tím klíčovým je, jaký objem bude Rusko schopno prodat,“ řekl Associated Press makroekonomický poradní analytik pro ruskou ekonomiku Chris Weafer. „A to nezávisí jen na ochotě asijských kupujících dále kupovat ruskou ropu, ale také na fyzické schopnosti Ruska tu ropu dodat.“
Začátek formuláře
Konec formuláře
Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images
KURT ZINDULKA
6 Dec 2022
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2022/12/06/europe-puts-scruples-aside-imports-record-levels-of-russian-liquid-natural-gas/


Nejčtenější za týden