Zelenskyj se stal osobností roku podle časopisu Time
RSS

Zelenskyj se stal osobností roku podle časopisu Time

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl ve středu jmenován osobností roku časopisu Time poté, co se na začátku týdne dostal do užšího výběru deseti jednotlivců či skupin. (Foto: Shutterstock)







Zelenskyj stojí v čele Ukrajiny, která se od konce února snaží zadržet ruskou invazi do země v plném rozsahu, a stal se tak lídrem na světové scéně. Dohlížel na řadu vítězství ve válce, která z velké části zastavila postup Ruska a umožnila Ukrajině znovu dobýt dobytá území.



Ukrajinský prezident, který byl dříve hercem, jenž hrál roli prezidenta v televizním seriálu, se stal pravidelnou součástí celého konfliktu a během častých projevů k ukrajinskému lidu projevoval vážné, ale uklidňující chování.



Působil také jako nejvyšší představitel Ukrajiny ve vztahu ke zbytku světa a prosil NATO a země jako Spojené státy, aby jí přišly na pomoc a zastavily ruskou agresi.



Mezi dalšími kandidáty, kteří se dostali do užšího výběru, byli například členka Nejvyššího soudu USA, republikánka Liz Cheneyová (R-Wyo.) nebo generální ředitel společností Tesla a Twitter Elon Musk, který se stal Osobností roku v loňském roce.



Časopis vyhlašuje Osobnost roku, dříve nazývanou Muž roku nebo Žena roku, každoročně od roku 1927 pro osobu, která nejvíce ovlivnila dění v daném roce.



TIME's 2022 Person of the Year: Volodymyr Zelensky and the spirit of Ukraine #TIMEPOY https://t.co/06Y5fuc0fG pic.twitter.com/i8ZT3d5GDa — TIME (@TIME) December 7, 2022 Když Rusko poprvé vtrhlo na Ukrajinu, ruský prezident Vladimir Putin doufal, že zemi ovládne během tří nebo čtyř dnů, ale jeho síly narazily na tvrdší než očekávaný odpor ukrajinských obránců, které zmobilizovaly Zelenského výzvy k boji za ochranu své země. Válka nyní trvá již více než devět měsíců.



Zelenskij zůstal v zemi po celou dobu konfliktu navzdory opakovaným ruským útokům namířeným na vojenské a civilní cíle, včetně hlavního města Kyjeva. Bidenova administrativa v únoru Zelenskému nabídla, že ho ze země dostane, ale on to odmítl a místo toho požádal o munici.



Opakovaně světu zdůrazňoval, proč je nutná pokračující podpora Ukrajiny, aby se zabránilo postupu Ruska, a vyzval mezinárodní společenství, aby pohnalo Rusko k odpovědnosti za mnoho údajných válečných zločinů a porušování lidských práv ze strany ruských vojáků, které byly zdokumentovány.



Zelenskij se s časopisem Time sešel k rozhovoru, v němž hovořil o svých zkušenostech s vedením boje proti Ukrajině. Často je přirovnáván k bývalému britskému premiérovi Winstonu Churchillovi, který za druhé světové války mobilizoval Spojené království, Zelenskij však toto srovnání odmítl s poukazem na pověst bývalého britského vůdce jako imperialisty.



Místo toho uvedl, že by byl raději spojován se spisovatelem Georgem Orwellem, který psal proti autoritářství, a komikem Charliem Chaplinem, který používal humor ke kritice Adolfa Hitlera.



„Vyzdvihl jsem příklad Charlieho Chaplina, jak za druhé světové války použil informační zbraň v boji proti fašismu,“ řekl . „Víte, byli tací umělci, kteří pomáhali společnosti, protože měli spoustu obdivovatelů a jejich vliv byl často silnější než dělostřelectvo.“



Zelenskij byl po celou dobu války klíčový při vyvracení ruské propagandy, když upozorňoval na falešná tvrzení, že na Ukrajině probíhá genocida a že ruská vojska jsou osvoboditeli ukrajinského lidu.



V rozhovoru uvedl, že ruská invaze je pouze posledním pokusem o ovládnutí Ukrajiny, ale chce zajistit, aby byl poslední.



„Ještě jsem tuto velkou, pro naši zemi důležitou akci nedokončil,“ řekl. „Ještě ne.“



Zdroj: thehill.com
Článek Zelenskyj se stal osobností roku podle časopisu Time se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden