Když Bůh tvořil Němce, dal jim do ruky pilku a chuť si neustále podřezávat větev pod zadkem
RSS

Když Bůh tvořil Němce, dal jim do ruky pilku a chuť si neustále podřezávat větev pod zadkem

ŠTĚPÁN CHÁB
A tím i pod zadkem značné části Evropy, nutno dodat. Je to prostě v nich. Volkswagen, značka, která Němcům udělala jméno ve světě, bude značnou část elektromobilů vyrábět v Číně. V plánu je zatím 800 tisíc elektrovolkswagenů (pro srovnání, stejný počet vykázala společnost Škoda Auto za celý rok 2021). A nejde se nezeptat – mají to soudruzi v NDR skutečně dobře promyšlené? Tak nějak geopoliticky, ne pouze ekonomicky.


Úvaha Volkswagenu jde naprosto logickým směrem. Naše dělníci jsou přepracovaní, vytvořili průmyslovou revoluci, zařídili neskutečný ekonomický rozkvět celé Evropy minulého století, posunuli svou usilovnou prací celý svět o hodný kus dopředu, zaslouží si ovace a odpočinek. Špinavou práci pošleme do Číny. Až dělníci bezezbytku přijmou nějaký nosný aktivistický směr, můžou místo u pásu trávit svůj čas přilepováním se k obrazům starých mistrů a deklarováním věrnosti pohrobkovi Karla Marxe Gretě Thunbergové. Za počet na ulici vykřičených hesel si pak mohou koupit elektrický Volkswagen. Protože Evropa už si historicky svoji část povinností odpracovala. Teď už bude jen rentiérsky pozorovat, jak zbytek světa dře na její pohodlí.
Nebo ne? V roce 2013 stál Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně a poučoval vykulené Kalousky o tom, že to oni ho svou politikou stvořili. Stejně tak my sledujeme přes celý glóbus rozkročenou Čínu, která praví to samé. To vy jste mě stvořili. Mocnou, neskutečně bohatou, vlivnou. Mysleli jste si, že zůstaneme levnou montovnou na dobro, jako nějaká koloniální Česká republika. Ale kdeže, my, Číňané, jsme dvacet let otročili, abychom pak za stínu otrocké práce povstali jako další velmoc, bez jejíhož laskavého svolení se neobejdete.
Už před deseti lety měla přijít opatrnost a stahování výroby z Číny zpět do domovských zemí. Však o něco podobného se svého času pokoušel přes svou na egoismu postavenou politiku Donald Trump. Obchodně Čínu přiškrtit a vrátit průmysl do USA. Jeho následník Joe Biden v této politice opatrně pokračuje. Však americké finanční pobídky pro výrobu přímo v USA jsou natolik lákavé, že se k Američanům začínají stahovat i evropské firmy. I přes nářky evropských politiků, že je to od USA sobecké a nepěkné a nesolidární.
No, jak se to vezme. Američané jen chrání svůj průmysl a staví si další patro pro svou prosperitu. Pánbu jim přej, holomkům. Měli bychom se přizpůsobit a začít také vytvářet pro svůj průmysl ty nejlepší možné podmínky. Na tohle mají Američané čuch.
Ale co z politického hlediska děláme my? Stavíme průmyslu jednu bariéru za druhou. Ty chceš těžit koks pro ocelárnu? Ale i ty nedochůdče, vždyť tu máme neustále se zvyšující limity na těžbu. Zaplatil jsi povolenky? Uplatil si úředníka? Máš povolení? Splňuješ normy? Víš, že banky ti nepůjčí, protože tvé podnikání je špinavé a fujky fuj ošklivé? Ptal ses na názor Grety? Neptal? No vidíš, pak bys věděl a šel radši psát hesla na transparenty. Ocelárna? Proč? Všechno si dovezeme odjinud. Jsme bohatí. Můžeme si to dovolit. Že s takovou tu nikdo nebude pracovat, průmysl se odstěhuje a my pak nebudeme mít na zaplacení? Ale vždyť jsme výspa celé civilizace…
Rozdílný přístup k budoucí prosperitě nám ukáže jednoduchý příklad. Zemní plyn. V USA si i přes žalozpěv ekologů schválili těžbu břidlicového plynu. U nás, i přes bezprecedentní krizi vyvolanou politiky, platí přísný zákaz na těžbu z břidlicového podloží. USA na tom vydělávají desítky, stovky miliard dolarů… no, a my ty miliardy Američanům sypeme. Čímž neříkám, že těžba břidlicového plynu je dvakrát košer, prostě jen ukazuju na rozdílný přístup. Američané přes mrtvoly vydělávají, my přes mrtvoly zavádíme limity a kvóty a systém povolenek a podobných jistě bohulibých opatření.




Upřímně, kdyby klimatická změna, která se u nás stala základem pro rozhodování naprosto o všem, byla taková hrozba, u Američanů uvidíme okamžitě velmi rázná opatření. Ale oni je nedělají. Deklarují, sem tam na efekt vypnou jednu dvě pračky, aby se neřeklo, aby bylo vidět, že šetřit se musí, ale dál nic. Cynicky těží, vyrábí a rvou se se zbytkem světa o prosperitu pro sebe. Ekologie se stala jen takovým kašpárkem v rukou mocných, kteří lidem rádi zahrají divadýlko, ale jinak je jim to ukradené.




My v Evropě jsme ovšem propadli bludnému mesiášskému komplexu, skrze který chceme spasit celý svět. Budeme čistí. Další vlna takzvané Saubere Rasse. A tak přesouváme výrobu mimo zákony a limity, které si sami budujeme. Volkswagen by určitě rád vyráběl auta dál v Německu, ale politici mu nedávají na výběr. Podmínky pro výrobu začínají být nesplnitelné, limity příliš přísné, konečné výrobky by se prodávaly za astronomické ceny, aby se došlo k nějaké návratnosti. K tomu si omezujeme možnost těžit nerosty, všude je nějaký aktivista připravený se přilepit k rypadlu nebo těžební věži, právní systém pracuje ve prospěch aktivistů, protože zákonodárci ho tak připravují, vstupní výdaje začínají být neřešitelné. A tak Volkswagen přesouvá část výroby do Číny. Tam se ještě těžit může. Tam jsou stále limity na úrovni návratnosti. Neříkám, že to je v Číně košer, rozhodně není. Ale Volkswagen se jen snaží přežít.




Jenže Čína na tom setsakramentsky vydělá. Před dvaceti lety jsme do Číny přeposlali výrobu oblečení, hraček, ptákovin. Byla to chudinská čtvrť světa. Teď, po dvaceti letech, kdy se díky tomu z Číny stal ekonomický i technologický kolos, začínáme tam posílat svůj klíčový průmysl. Kde bude Čína za deset let? A kde budeme my? A už jste poslali děkovný dopis Gretě Thunbergové? A víte, že italský Fiat právě jedná s Indií, že by přesunul výrobu tam? A kdy zmizí Škoda Auto a nechá tu jen prodejce a distributory? Je to celé na palici.




 


Štěpán Cháb, Krajské listy


The post Když Bůh tvořil Němce, dal jim do ruky pilku a chuť si neustále podřezávat větev pod zadkem first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden