Centrální bankéř EU tlačí pod záminkou klimatické změny na zákaz Bitcoinů
RSS

Centrální bankéř EU tlačí pod záminkou klimatické změny na zákaz Bitcoinů

Kryptoměny jako Bitcoin a Ethereum by se měly kvůli jejich „nadměrné ekologické stopě“ zakázat, řekl tento týden vrcholný evropský centrální bankéř.
Fabio Panetta, který zasedá ve Správní radě Evropské centrální banky (ECB) Evropskou unii vyzval k zákazu kryptoměn jako Bitcoin, které využívají pro ověření transakcí důkaz hodnotou vynaložené práce, tj. energeticky intenzivního ale decentralizovaného procesu, který zahrnuje řešení složitých rovnic pomocí počítačů, aby doložil schopnost transakci provést.
Tento italský ekonom řekl, že v důsledku závazku Evropské unie bojovat s klimatickou změnou by měla být taková „krypto-aktiva považována za způsobující přílišnou ekologickou stopu, a tak by se měla zakázat.“
Tato ekologická výmluva je však zjevně kouřovou clonou pro skutečnou touhu ECB hlavně na zavedení Digitální měny centrální banky (CBDC) a na odstranění vládou nekontrolovaných alternativ jako Bitcoin a Ethereum.
„Jen peníze centrální banky mohou poskytnout kotvu stability. Řešením je rozšířit dnešní dvouvrstvý monetární systém do digitálního věku. Tento systém je vybudován na doplňující se roli peněz centrální banky a peněz komerčních bank,“ řekl Panetta.
„Peníze centrálních bank jsou v současnosti k použití v maloobchodu jen ve fyzické formě – hotovosti. Avšak digitalizace plateb eroduje jak tuto roli hotovosti, tak její schopnost poskytnout účinnou monetární kotvu.“
„Digitální měny centrálních bank by spíše zajistili použití veřejných peněz k digitálním maloobchodním platbám. Digitální měny centrálních bank by nabídkou digitálního společného jmenovatel mohly umožnit konvertibilitu mezi různými formami soukromých digitálních peněz. To by tudíž uchovalo jedinečnost peněz a ochránilo monetární suverenitu. Právě z těchto důvodů ECB pracuje na digitálním euru.“
Letos Evropská komise prohlásila, že počátkem roku 2023 plánuje vytvoření legislativního rámce pro vlastní CBDC.
„To zajistí, že peníze budou i nadále denominovány v eurech. A bude to založeno na evropské infrastruktuře umožňující zprostředkovatelům, aby škálovali platební inovace napříč eurozónou a tudíž posílili strategickou autonomii Evropy,“ řekla minulý měsíc šéfová ECB Christine Lagarde.
Mezitím i ministerský předseda Británie Rishi Sunak patří k hlavním hlasům podporujícím zavedení CBDC vydávaných Bank of England, ač zatím žádný čas pro její realizaci vyhlášen nebyl.
Sunak, když ještě v uplynulém roce sloužil pod Borisem Johnsonem, tvrdil, že CBDC by fungovaly spolu s psychickými bankovkami a mincemi, ale vzhledem k celkovému úpadku používání hotovosti se někteří obávají, že CBDC by hotovost nakonec úplně nahradily.
Nebezpečí Digitálních měn centrálních bank prozradila samotná Bank of England, když loni přiznala, že by se dělaly „programovatelné“ tak, aby o tom, jak budou občané utrácet své vlastní peníze, mohla rozhodovat vláda.
Tom Mutton z Bank of England řekl: „Můžete zavést programovatelnost na to, co se stane, když jeden z účastníků transakce nastaví omezení na budoucí použití těchto peněz.“
„Z toho by plynul určitý společenský prospěch, když by se zavedla prevence činností, které jsou považovány nějakým způsobem za sociálně škodlivé. Jenže by to zároveň mohlo být i omezení na svobody lidí.“
KURT ZINDULKA
9 Dec 2022


Bankovní elita využívá krypto-masakr a podvod s FTX k podstrčení digitálních měn centrálních bank


Kdo vraždí krypto-milionáře?

Bez daní z kryptoměn by se v USA senátní dohoda o rozpočtu zhroutila
Zdroj: https://www.breitbart.com/europe/2022/12/09/eu-central-banker-pushes-bitcoin-ban-under-guise-of-climate-change/


Nejčtenější za týden