Ekonomická krize je na obzoru, varuje přední světový ekonom
RSS

Ekonomická krize je na obzoru, varuje přední světový ekonom





Proslulý ekonom Nouriel Roubini varuje před blížící se krizí světové ekonomiky , kterou politici pravděpodobně nebudou schopni zvládnout.





Po explozi zadlužování, půjček a deficitů v posledních desetiletích nyní světová ekonomika směřuje k „bezprecedentnímu souběhu“ finanční, dluhové a hospodářské krize, varoval Roubini v článku pro Project Syndicate z 2. prosince. Domácnosti, podniky, finanční instituce, vlády, penzijní plány a další subjekty jsou nyní zatíženy obrovským množstvím dluhů, které budou „se stárnutím společnosti dále narůstat“.
Celkový dluh soukromého a veřejného sektoru v poměru k HDP vzrostl z 200 % v roce 1999 na 350 % v roce 2021. Ve Spojených státech je to 420 procent, zatímco v Číně 330 procent.
Neudržitelný poměr dluhu proměnil mnoho dlužníků – bank, podniků, domácností, států, stínových bank a vlád – v „nesolventní zombie“. Nízké úrokové sazby v posledních letech pomohly tento trend udržet při životě.
Se zvýšenou inflací však skončil „finanční úsvit mrtvých“, poznamenává Roubini. Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém v rámci boje proti inflaci zvyšuje úrokové sazby, čelí „zombie“ prudkému nárůstu nákladů na splácení dluhu. Roubini byl v Obamově éře hlavním poradcem ministra financí Timothyho Geithnera.
Od ledna Fed zvýšil svou základní úrokovou sazbu z rozpětí 0 – až 0,25 % na 3,75–4 %.
„Pro mnohé to představuje trojnásobnou pohromu, protože inflace také snižuje reálné příjmy domácností a snižuje hodnotu jejich majetku, jako jsou domy a akcie,“ napsal ekonom.
„Totéž platí pro křehké a předlužené podniky, finanční instituce a vlády: čelí současně prudce rostoucím nákladům na půjčky, klesajícím příjmům a výnosům a snižující se hodnotě aktiv.“
Hospodářská krize
K tomuto vývoji dochází uprostřed návratu stagflace, tedy situace slabého hospodářského růstu a vysoké inflace. Na rozdíl od finanční krize z roku 2008 a covidové krize bude záchrana soukromých a veřejných subjektů ve výsledku jen přiléváním „dalšího benzínu do inflačního ohně“.
To znamená, že k intenzivní finanční krizi přibude „hluboká, vleklá recese“. „Hrozí matka všech hospodářských krizí a politici s tím budou moci udělat jen málo,“ varuje Roubini.
Podobnou negativní předpověď pro americkou ekonomiku vyslovil v nedávném rozhovoru pro agenturu Bloomberg také harvardský profesor Larry Summers.
Summers, který za Obamy působil také jako ministr financí, upozornil, že bude mnohem těžší snížit inflaci bez recese, protože v určitém okamžiku spotřebitelům dojdou úspory, což sníží spotřebu. To znamená, že hospodářský pokles bude „poměrně silný“.
„Když se míra nezaměstnanosti ve Spojených státech zvýší o půl procentního bodu, v konečném důsledku vzroste o více než 2 body, a to proto, že jakmile se dostanete do negativní situace, nastane lavinový aspekt. A myslím, že existuje reálné riziko, že k tomu v určitém okamžiku dojde,“ uvedl profesor Summers.



NAVEEN ATHRAPPULLY

The post Ekonomická krize je na obzoru, varuje přední světový ekonom first appeared on .


Nejčtenější za týden