Austrálie by měla požadovart vrácení peněz za stíhačky F-35, ne kupovat další
RSS

Austrálie by měla požadovart vrácení peněz za stíhačky F-35, ne kupovat další

Navzdory neustálým řečem o tom, jak se Austrálie musí strategicky zaměřit na dlouhé vzdálenosti, které musí naše lodě a letadla překonat, doporučil přezkum obranné strategie nákup čtvrté letky stíhacích letounů F-35 s krátkým doletem. (Foto: Flickr)







Tím se jejich celkový počet zvýší na 96. Vzhledem k dlouhé historii nákladných problémů s tímto letounem bychom měli žádat o vrácení peněz. Největší chybou bylo letadlo vůbec koupit. Labouristé nikdy neměli podpořit závazek Johna Howarda z roku 2002 koupit stíhací letoun, který nemá nohy.



F-35 má bojový rádius pouze 1093 kilometrů. Spisovatel Anthony Galloway, který se zabývá obranou, poznamenal: „To nezohledňuje skutečnost, že letoun bude muset během boje zrychlovat, což spotřebuje více paliva, takže jeho skutečný bojový dolet se může blížit 500 km.“ .



I kdyby byl dolet plných 1093 km, znamenalo by to, že piloti, kteří by vyrazili na cvičnou bojovou misi ze základny ve Williamtownu u Newcastlu, by se museli vrátit na základnu mnohem dříve, než by dosáhli hranic Queenslandu. Ano, stíhačky mohou doplňovat palivo. Ale letouny, které doplňují palivo, mohou být odhaleny radary a zničeny, čím dále F-35 v případě vážné války poletí za hranice Austrálie. Za těchto okolností by doplňování paliva nebylo proveditelné.



Ačkoli je F-35 propagován jako nadzvukový stíhací letoun, nemůže se v případě potřeby rychle dostat k cíli, nebo se od něj vzdálit. Je to proto, že při své maximální rychlosti 1960 km/h (1,6 Machu) může letět pouze 50 sekund, než musí znatelně zpomalit. Jiné stíhačky mají maximální rychlost podstatně vyšší a na rozdíl od F-35 dokáží udržet nadzvukovou hladinu po delší dobu. Švédský Gripen, francouzský Rafale a americký F-15EX mají tuto schopnost zvanou „super cruise“. USA nakupují více letounů F-15EX než původně plánovaný počet letounů F-35. Nákup, provoz a údržba letounů Gripen a Rafale by byly pro Austrálii levnější. Všechny mají mnohem lepší bojový rádius než F-35. Austrálie nemůže sama udržovat operační připravenost, protože USA podkopávají její suverénní nezávislost tím, že jí odmítají sdělit, jak opravovat četné tajné díly F-35.



F-35 je často vychvalován jako jediný se schopností stealth, což u ostatních výše uvedených stíhaček nebylo považováno za nezbytné. Stealth není vše, co se za něj vydává. Díky němu je F-35 obtížně zjistitelný některými radary, ale ne jinými, které pracují na jiných frekvencích. Může být také sledován radary nad horizontem. A co je zásadní, F-35 je viditelný optickými a tepelnými senzory, stejně jako ho lze detekovat podle hluku, který vydává. Dalším prozrazením je „dráha“, kterou vytváří při průletu zemským magnetickým polem. Kromě toho se stealth letounu F-35 vytrácí, pokud nese zbraně nebo palivové nádrže na křídelních pylonech, a ne uvnitř.



Navzdory vynikajícím oficiálním kritikám, které jsou k dispozici od amerického Úřadu pro vládní odpovědnost a Pentagonu, australští představitelé opakovaně projevili svou neznalost problémů letounu. Při oznámení počátečního nákupu 14 letounů v roce 2009 poradili představitelé obrany svému ministrovi Johnu Faulknerovi, aby prohlásil, že provedli „více analýz této platformy než jakékoli jiné platformy v historii akvizic australských obranných sil“. O dva měsíce později americký ministr obrany Robert Gates oznámil, že prodlouží letové zkoušky F 35, odloží nákup 122 letounů, propustí generála odpovědného za program a výrobci Lockheed Martin zadrží 14 milionů dolarů, protože nesplnil řadu klíčových cílů.



Absence renomovaných zpráv australské vlády upozorňujících veřejnost na to, co se s F-35 děje, se příliš nezlepšila. Například australská ministryně obrany Linda Reynoldsová v srpnu 2019 chválila autonomní logistický informační systém ve F-35 jako „nákladově efektivní řešení klíčových aspektů řízení jeho údržby“. Nevadí, že Heather Wilsonová, tehdejší ministryně amerického letectva, jej předtím označila za „nákladné selhání“.



Brzy se ukázalo, že se Reynolds velmi mýlí. V lednu Pentagon oznámil, že systém ALIS zruší, protože způsoboval zpoždění v provozu 45 000 hodin ročně. Podle zprávy, kterou v červenci předložil Kongresu Úřad pro vládní odpovědnost (GAO), si posádky amerického letectva nebyly jisté, zda je letadlo bezpečné k letu, protože informace poskytované systémem ALIS buď chyběly, nebo byly příliš nespolehlivé. Přesto USA zaplatily vývojářům systému ALIS, společnosti Lockheed Martin, miliardy. Podle dřívější zprávy GAO nebylo možné data systému ani zálohovat.



Stejně znepokojivé je, že korporátní ovládnutí Pentagonu znamená, že Lockheed Martin nakonec létá s australskými F-35 prostřednictvím rozšířených datových komunikačních spojů z letadla zpět k výrobci v USA. Pilot je závislý na neustálém toku dat z USA, přičemž využívá komunikační spojení, které může být potenciálně hacknuto nebo rušeno tisíce kilometrů od skutečné polohy australského pilota.



Podle zpráv z médií vyčíslila analytická jednotka Pentagonu náklady na provoz a údržbu letounu F-35 během jeho životního cyklu na 1,723 bilionu amerických dolarů v roce 2020, což je snadno nejdražší zbrojní program v historii. Uvádí, že 1,266 bilionu dolarů z 1,723 bilionu dolarů připadá na provoz a podporu a zbytek na počáteční pořizovací náklady. Na tomto základě budou náklady na životní cyklus australských F 35 v současných dolarech činit přibližně 475 milionů dolarů na letoun.



Obrana uvádí průměrnou cenu více než 12O milionů dolarů za každý australský letoun F-35, až bude v roce 2023 plně funkční. Švédský Gripen, pravděpodobně mnohem lepší letoun, stojí přibližně 80 milionů dolarů a má nízké náklady na údržbu. Tyto náklady jsou pro F-35 likvidační. Přestože se zlepšují, Australský institut pro strategickou politiku odhaduje, že náklady na jejich udržování budou trojnásobné oproti stíhačce F-18, kterou nahrazují.



Nicméně náklady na udržování F-35 ve výši 328 milionů dolarů na 72 letounů jsou mnohem lepší než 532 milionů dolarů na 24 stíhaček Super Hornet a dalších 11 letounů nakonfigurovaných jako letouny elektronického boje Growler. Jejich bojový rádius je žalostných 722 km.



Zdroj: johnmenadue.com
Článek Austrálie by měla požadovart vrácení peněz za stíhačky F-35, ne kupovat další se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden