Svět ruskýma očima 689
RSS

Svět ruskýma očima 689

Ekonom Maslennikov: Čína přiměje EU změnit strop cen na ruskou ropu
Alexandr Dubinin
6. prosince 2022
Ekonom Nikita Maslennikov v besedě s PolitRussia uvedl, že Čína přiměje EU, aby změnila strop cen na ropu z RF.
Čínský prezident Si Ťin-pching učiní oficiální návštěvu Saúdské Arábie. Zřejmě přijede na pozvání saúdského krále a v zemi pobude od 7. do 9. prosince. Diskutovat se bude hlavně ve věci ropy ve světě. Saúdská Arábie je jedním z hlavních dodavatelů ropy do Číny a Rijád chce vědět, kdy Peking zvedne požadavky na dodávky. Čína totiž v souvislosti s pandemií nákup ropy omezila. Poptávka zatím klesá a klesá i HDP Číny a Saúdové potřebují vědět co bude. Objevují se nepokoje a protesty.
Saúdskou Arábii zajímá přesná prognóza Číny, protože situace na světovém trhu je krajně nestabilní a strop cen na ruskou ropu a ropné embargo EU by ji zkomplikovaly.
Podle Maslennikova se všichni výrobci ropy snaží nečinit překotná rozhodnutí. Svět čeká, jak bude reagovat Rusko na omezení cen EU a G7. EU zřejmě bude muset revidovat cenový strop 60 dolarů za barel, a to kvůli jednání Číny. Mohlo by k tomu dojít po setkání hlav ČLR a SA.
Bylo uvedeno: „Hlavní otázkou Saudů je, co bude s přísnými kovidovými omezeními v Číně. Je možno počítat se zvýšením poptávky? Strop cen závisí na tom, jak bude v závislosti na situaci korigován. Čína bude předkládat další poptávku. Bude to mít vliv na růst cen a strop se bude muset upravit. Historie se stropem cen na ruskou ropu vypadá značně zmateně. Nikdo na trhu neví, jak se bude situace vyvíjet dále. Je dost dobře možné, že omezení cen na ropu z RF zhasne samo od sebe.
V PolitRossija byly již dříve informace o tom, že Asie usilovně hledá alternativu k evropským pojistitelům pro dodávky ropy z RF.
Převzato z Politros.com
***
Bermudský trojúhelník podvodů
Valerij Burt
7. prosince 2022
Zelenskij, který ustavičně chodí s napřaženou rukou a zveličuje rozsah bídy státu, škemrá nyní nejen o miliony a miliardy dolarů, ale už žádá přes bilion. Tolik prý bude potřeba na obnovu Ukrajiny po ukončení války. Navrhl zemím Západu, aby „převzaly patronát“ nad oblastmi republiky, to znamená, aby vyčlenily peníze na veškeré aspekty pomoci Ukrajině.
Zelenskij je přesvědčen, že se musí vypracovat „strategický mezinárodní plán podpory Ukrajiny, který bude současným analogem historického plánu Marshallova“. Připomenutí slova patronát je v tomto případě klamné. Společnosti, které na sebe vezmou obnovu Ukrajiny, budou za to chtít pořádně zaplatit. Ukrajina může být západními „dobrotisky“ roztrhána na kusy, budou-li připuštěni k obnovování.
Zelenskij to chápe, ale úloha nestoudného kšeftaře se zemí a zdroji jej nepřivádí do rozpaků. Říká s patosem: „Takový projekt patronátu může vytvořit nový historický příklad spolupráce a partnerství mezi státy svobodného světa, mezi regiony, městy a společnostmi Evropy i demokratickými zeměmi.“ Podle jeho řečí se o myšlenku patronátu zajímá mnoho zemí – Francie, Británie, Nizozemsko, Německo, Dánsko, Finsko, Itálie, Turecko, Polsko, Portugalsko, ČR, Slovinsko a Švýcarsko. Trhovec bez ustání chválí svůj projekt: Již integrujeme Ukrajinu do EU. Stali jsme se součástí jednotného trhu. Budeme součástí institucí EU. Připojili jsme se k jednotnému energetickému systému EU. Budeme těmi, kteří v oblasti zelené energie umožní Evropě nahradit zelenou energií špinavé ruské palivo.
Autorka článku v American Thinker Olivia Murrayová připomněla program „patronátu“ na prodej Ukrajiny po kouscích, když řekla, že na začátku září narazila na stať v The New York Times, která pojednávala o setkání Zelenského s šéfem intervenčního fondu BlackRock Lawrencem Finkerem. Ten dal Zelenskému „zadarmo radu“ jak získat investice do hospodářství zničeného válkou. Navrhl vytvořit fond rekonstrukce na podporu obnovy ukrajinské ekonomiky, který bude přijímat peníze od státu i soukromých investorů.
Murrayová počítá s tím, že bude vytvořen patronátní systém, který umožní prodávat ukrajinské území v aukci. Utržené peníze budou převedeny do fondu „rekonstrukce“ a cestou tam se ztratí. Novinářka připomenula sklon ukrajinských úřadů k praní špinavých peněz a k naprosté neprůzračnosti vydávání prostředků. Napsala, že „Zelenskij je ze stejného těsta jako nejhorší zrádci v americké historii“.
Kde mohl Zelenskij vzít tu částku přes bilion dolarů?
Musí se brát v úvahu, že to obratně „zaokrouhlil“. Je známo, že šéfka Evropské komise Leyenová oznámila, že podle jejích propočtů je škoda Ukrajiny 600 miliard. Bilion Zelenského bude nyní stoupat s každým raketovým úderem ruských vojenských sil na energetický systém Ukrajiny.
Ukrajina je úplně zkorumpovaná a Zelenskij se svými kumpány je zapleten do velkých finančních machinací. Ostré kritice byl vystaven Tuckerem Carlsonem z Fox News. Avšak nikdo se nechystá vyšetřovat. Za prvé je bývalý herec nedotknutelná figura, symbol „boje s agresorem“. Za druhé by mohly výsledky kontroly přinést zdrcující poznatky, až všichni pochopí, že fantastické objemy peněz amerických a evropských plátců daní se ztrácejí v bermudském trojúhelníku podvodů a falšování.
Zelenskij požaduje stále víc. Nyní žádá, aby na Ukrajinu byla odeslána aktiva Ruské banky zmrazená kolektivním Západem na Ukrajině a hlásá myšlenku západního „patronátu“. Kdo ví, nebude-li muset zítra utíkat ze země.
Převzato z Fondsk.ru
***
Rakouský Die Presse: „Kvůli pomoci Kyjevu se arzenály NATO nadlouho vyčerpaly
7. prosince 2022
Západním zemím prakticky nezůstala munice pro pomoc Kyjevu. NATO vedla v posledních desetiletích boj s terorismem, to znamená s „asymetrickým protivníkem“ a nepředpokládala účast v dělostřeleckých bojích. Nyní jsou arzenály členů asociace vyčerpány a není možno rychle vyrovnat tento deficit.
Ukrajinské vojsko vystřelí na frontě mezi dvěma tisíci a třemi tisíci kusů střeliva denně. Vyčerpává to zásoby jejích západních pomáhačů. Vyvolává to obavy a státy jsou postaveny před obtížnou otázku:
„Jak daleko jsou ochotny zajít v omezení vlastní obranyschopnosti pro zajištění dodávek střeliva na Ukrajinu?“
Západ nebyl na takové boje, které dnes probíhají, připraven. Po ukončení studené války a po konci závodů ve zbrojení se uvolnily značné finanční prostředky. Později Západ zahájil zbrojení nové, tentokrát pro boj s terorismem, avšak nepřipravoval se na dělostřelecké bitvy. Výsledek je ten, že například v Německu je nyní zásoba munice jen na dva dny bojů. Vinu za to přehazují němečtí politici a průmyslníci jeden na druhého.
Německo v této situaci není jediné. Továrny na obranu na obou stranách Atlantiku vyžadují záruky, že bude zvýšená produkce odkoupena.
Výrobce zbraní čekají rentabilní roky. Jenomže mají omezenou výrobní kapacitu a nedá se rychle kompenzovat deficit zbraní. Stále ještě na dodávky zbraní také dopadají důsledky pandemie. K tomu ještě kvůli protiruským sankcím musejí výrobci hledat alternativní zdroje surovin. Na každý pád bude mít Západ velký deficit dělostřeleckého střeliva.
Český obranný koncern CSG (rodinná firma Czechoslovak Group) odhaduje, že doplňování arzenálu bude trvat deset až patnáct let. Už dnes Ukrajinci střílejí řídčeji než by mohli, protože jim munice dochází.
Převzato z Eadaily.com/ru


Nejčtenější za týden