Boží mlýny a naše justice
RSS

Boží mlýny a naše justice

Je to k neuvěření, ale od vydání mého článku o skandálu kolem vyděračských radarů v obci Studánka, spadající pod správu města Varnsdorf, uplynula téměř tři léta . Nyní konečně svitla naděje, že mi město Varnsdorf zašle mé peníze zpět.

Kdo se nechce zabývat čtením článku zmíněném v odkazu, tomu příběh ve stručnosti shrnu. Od roku 2018 byly v obci Studánka instalovány radary, které vykazovaly neobvykle vysokou účinnost při odhalování potencionálních vrahů, kteří nestydatě překračovali nejvyšší povolenou rychlost v obci. Po mnoha stížnostech řidičů, kteří se zapřísahali, že přes vesnici jezdí určitě pod padesát, začala věc řešit policie. Ale než došlo k prověření kalibrace radarů, byly odstřeleny neznámým pachatelem. Následně byl starosta města Varnsdorf zadržen pro podezření ze spáchání trestného činu, kvalifikaci si nepamatuji. Ale vyšlo najevo, že provozovatel radarů v součinnosti s městem nehrál fér a já žádal své peníze zpět.
Moje komunikace s městem Varnsdorf probíhala v roce 2020. Tehdy jsem vyzval Městský úřad Varnsdorf k navrácení dvou pokut po tisícovce na základě konstatování soudu první instance, který rozhodl o tom, že provozování radarů společností, která byla motivována množstvím vybraných pokut, bylo nezákonné. V rámci stanovené lhůty jsem dostal dopis, podepsaný jakýmsi bakalářem, že se Varnsdorf odvolal k vyšší instanci a že dostanu hovno. Tedy ten pán to napsal slušně a naprosto šíleně šroubovanou češtinou, ale výsledek vyšel nastejno. Právník z rodiny mi sdělil, že tedy musíme opravdu počkat, až proběhnou všechna soudní řízení. Zároveň mám počítat s tím, že soudy pro své rozhodnutí využijí horní termínovou hranici a že to může trvat roky. Měl pravdu.
Nicméně jsem se dočkal. Dne 29.11.2022 konečně Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozsudek, který deklaruje nezákonnost provozování radarů, o čemž jsem byl promptně informován a zároveň mi můj právník zaslal dopis, který jsem obratem doplnil o číslo účtu a zaslal přes datovou schránku na Městský úřad Varnsdorf. Nejsem lakomý, tento mustr je k dispozici v redakci. Musím ale upozornit na závažné podmínky:

Musíte mít v ruce dokumentaci. Spisovou značku výzvy k uhrazení pokut, a doklad, že jste pokutu uhradili.


Musíte mít i důkaz, že jste nejdéle v roce 2020 žádali o obnovení správního řízení. Správní pokuty mají promlčecí dobu tři roky. Pokud toto nejste schopni doložit, nenamáhejte se, nedostanete nic.

Možná se někomu bude zdát, že taková akce kvůli dvěma litrům, které už mi navíc v rozpočtu určitě nechybí, nestojí za námahu. Já si ale myslím, že stojí. Jde totiž o princip. Státní správa je tu od služby občanům, a ne od jejich okrádání. A když už se do státní správy dostane takovej šíbr, který si ze svého úřadu udělá lukrativní byznys, je nutné se bránit a vytrvat. Někdo též může namítnout, že o ty dva litry obírám chudý severočeský region. Pokud je ale jasný viník, není problém pro daný úřad vymáhat tuto škodu právě na něm. A čím více škody se bývalému starostovi prokáže, tím větší trest ho čeká. Nic jiného si totiž nezaslouží a možná to odradí další jedince od podobného chování. To jsem naiva, co?
Co udělám s těmi dvěma tisícovkami, které už mi Varnsdorf prostě musí vrátit? Můžu jít na dvě slušné večeře, nebo si koupit něco pro radost. Ale nejvíc mě láká představa, že peníze zaslané úřadem vyberu z účtu, příslušný záznam o příjmu si vytisknu a obojí si dám pěkně za rámeček. Z estetických důvodů ho pověsím asi nejspíš na hajzl, ale tam se aspoň dokladem o svém vítězství budu moci kochat každý den.
Teda doufám.

11.12.2022 Pako

P.S.
Podle informací redakce ještě k vrácení nezákonně vybraných prostředků nedojde. Detaily zjišťujeme. (D-F)


Nejčtenější za týden