Rusko staví na ostrově poblíž Japonska novou raketovou základnu pro „nepřetržité hlídání“
RSS

Rusko staví na ostrově poblíž Japonska novou raketovou základnu pro „nepřetržité hlídání“

Rusko rozdmýchalo regionální napětí s Japonskem tím, že na sporných Kurilských ostrovech rozmístilo nové systémy protiraketové obrany, konkrétně mobilní pobřežní raketový systém na nejsevernějším ostrově tohoto řetězce. (Foto: Youtube)







„Pobřežní vojáci Tichomořské flotily budou nepřetržitě hlídat přilehlou vodní plochu a zóny průlivu,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany při úterním oznámení o novém umístění raket.



Mobilní protiraketový systém Bastion, jaký byl k vidění při dřívějším rozmístění na Kurilách, má dosah 310 mil, prostřednictvím agentury Reuters/Ruské ministerstvo obrany.




Putin: Riziko jaderné války „roste“, Ukrajina bude „dlouhý proces“
Paramushir je ostrov hostící nové rakety pobřežní obrany, který leží mezi ruským poloostrovem Kamčatka a Japonskem, přičemž Kreml dále popisuje, že plánuje trvalé rozmístění vojáků, kteří budou udržovat systémy v provozu pro celoroční službu, včetně vojenského ubytování a dokonce i rekreace, podobně jako na plnohodnotné základně.



Japonsko a jeho spojenci na Západě Rusko dlouhodobě odsuzují za militarizaci ostrovů a budování vojenské přítomnosti „pod radarem“ – navzdory tomu, že si Tokio nárokuje svrchovanost i nad nimi, které nazývá Severní území nebo Jižní Čišima.



To vše se odehrává uprostřed dlouhodobých mírových jednání o statusu ostrovů. Rusko již rozmístilo systémy Bastion na Matua, části centrálních Kurilských ostrovů, ale toto nové oznámení o rozšíření pobřežních systémů na další ostrovy na celoroční bázi znamená významnou eskalaci.




Ředitel Sberbank Hermann Gref zapomněl, že je v přímém přenosu
Pokud jde o mírová jednání o statusu ostrovů, Rusko je přerušilo poté, co Japonsko uvalilo na Moskvu sankce související s Ukrajinou. Podle agentury Reuters „hlavní tajemník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno na úterní tiskové konferenci uvedl, že vláda bude pečlivě sledovat ruskou vojenskou aktivitu, a dodal, že ta se v regionech Dálného východu zintenzivňuje spolu s invazí Moskvy na Ukrajinu.“



Washingtonský think tank Centrum pro strategická a mezinárodní studia ve své zářijové zprávě vyzval Spojené státy k většímu zapojení v regionu v důsledku pokračující ruské militarizace ostrova.



„Kroky Ruska směřující k posílení jeho přítomnosti naznačují, že ostrovy budou i nadále hrát zhoubnou roli v budoucích rusko-japonských vztazích a že Japonsko a Spojené státy by měly prohloubit konzultace ohledně ruských aktivit v regionu,“ uvedl CSIS.



Zdroj: usnews.com




Bílý dům promluvil: „Nepodporujeme“ Ukrajinu k úderu v rámci Ruska
Článek Rusko staví na ostrově poblíž Japonska novou raketovou základnu pro „nepřetržité hlídání“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden