Holandsko: Banka, která nedávno začala testovat sociální kredity, nyní odrazuje klienty od vybírání hotovosti
RSS

Holandsko: Banka, která nedávno začala testovat sociální kredity, nyní odrazuje klienty od vybírání hotovosti

Po celé Evropě v poslední době probíhá testování sociálních kreditů. Ve všech případech jde o měření uhlíkové stopy, jen způsoby jakým je toto měření prováděno se poněkud liší. Někde využívají testovací subjekty speciální aplikaci v mobilech, jinde jde o sledování přes nákupy či bankovní karty.
Jednou ze zemí, kde je v testování sociálních kreditů – měření uhlíkové stopy – zainteresována banka, je Holandsko. Tamní Rabobank začala před časem měřit uhlíkovou stopu svým klientům, zatím samozřejmě jen dobrovolně. O tomto testu jste si mohli přečíst již zde.
Nyní tatáž banka posílá klientům, kteří vybírají příliš mnoho hotovosti, dopisy, v nichž je vyzývá, aby tak nadále nečinili a jejich jednání jim vytýká. Tyto snahy samozřejmě směřují k rušení hotovosti. Je tedy jen otázkou času, než bude – pravděpodobně centrálně z EU – nařízeno omezení výběrů hotovosti po vzoru Nigérie, kde již bylo zavedeno v reakci na nezájem občanů o digitální měnu.
Na sociálních sítích koluje dopis, který zákazník obdržel od Rabobank o výběru hotovosti.  „Všimli jsme si, že ze svého účtu pravidelně vybíráte hotovost. V tomto dopise vás informujeme o rizicích hotovosti a žádáme vás, abyste omezili výběr hotovosti,“ uvedla banka.
„To se týká rizika, že se vy nebo my neúmyslně zapojíme do praní špinavých peněz, financování terorismu a jiné trestné činnosti prostřednictvím použití hotovosti,“ píše Rabobank v dopise z 8. prosince.
Rabobank také nabízí zákazníkovi řadu alternativ k použití hotovosti. „Když provádíte své transakce digitálně, již nepotřebujete hotovost. V dnešní době můžete vždy použít debetní kartu, takže nepotřebujete hotovost.“
Dopis vyvolal mnoho rozhořčených reakcí. „Do čeho se to pletete?“ ptá se poslanec Olaf Ephraim. „Hotovost je zákonným platidlem a její výběr nevyžaduje  ‚upozorňovací dopis‘ zákazníkům. V kontextu udržitelnosti, kterou také považujete za prvořadou: přestaňte s tím.“
Podle divadelníka George van Houtse dopis dokazuje, že De Nederlandsche Bank a ministryně Kaagová neříkají tak úplně pravdu. Hovoří o ‚The War on Cash‘ (válce proti hotovosti).
Rabobank potvrzuje, že dopis je pravý. Na otázku, proč banka najednou posílá dopis lidem, kteří vybírají hotovost,  zaměstnankyně odpovídá : „Děláme to, protože jsme vrátnicí finančního systému podle zákona o WFT. Jako banka máme za úkol předcházet praní špinavých peněz a financování terorismu.“
Zaměstnankyně Marieke dodává : „Ke snížení rizik jsou přijímána opatření, aby byli zákazníci méně zranitelní. Například varováním před těmito riziky a poukazováním na alternativy, které jsou bezpečnější, rychlejší a uživatelsky přívětivější.“
Minulý týden  bylo oznámeno , že Rabobank byla státním zastupitelstvím označena za podezřelou při vyšetřování nedostatků v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Holandsko: Banka, která nedávno začala testovat sociální kredity, nyní odrazuje klienty od vybírání hotovosti se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden