Německo potvrzuje, že již v letošní zimě budou nutné krátkodobé blackouty
RSS

Německo potvrzuje, že již v letošní zimě budou nutné krátkodobé blackouty

Německo se již za Merkelové zbavilo své energetické soběstačnosti odstavením jaderných elektráren a zavázáním se k peřchodu na čistě zelenou energii.
Závislé je pak zejména na francouzských jaderných elektrárnách, ale i ty již kvůli zelené politice EU omezují provoz. Větrníky a solární elektrárny průmyslovému Německu nebudou stačit. Nyní i vládní dokumenty potvrzují, že zhruba v polovině zimy budou řízené odstávky elektrického proudu nutné.
Podle interního dokumentu ministerstva životního prostředí v Bádensku-Württembersku je situace v zásobování elektřinou v Německu zřejmě horší, než se dříve předpokládalo. Může dojít k dočasnému výpadku proudu.
Situace dodávek elektřiny v Německu je možná horší, než ukázal druhý zátěžový test zadaný spolkovým ministerstvem hospodářství. Informuje o tom mimo jiné  deník Bild .
Interní zpráva ministerstva životního prostředí Bádenska-Württemberska z 2. prosince uvádí, že „francouzské jaderné elektrárny, které zásobují Německo elektřinou, v současnosti vyrábějí méně elektřiny, než se dříve předpokládalo“.
Podle tohoto dokumentu jsou výpadky jaderné energie ve Francii největším problémem pro zásobování energií v této zemi. Dodají pouze 33 z 61 možných gigawattů výkonu. Druhý zátěžový test předpokládal minimálně 40 gigawattů.
„Výpadky proudu na 90 minut“ nelze podle zprávy vyloučit. Dalším důvodem zhoršení by mohla být revize a prodloužení provozu jaderné elektrárny Neckarwestheim. V roce 2021 tvořila jaderná elektrárna 22,5 procenta dodávek energie v Bádensku-Württembersku.
Podle konzistentních zpráv Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) a Freie Presse (Chemnitz) je třeba letos v zimě v Sasku počítat s takzvanými „řízenými výpadky elektřiny“ kvůli nedostatku elektřiny.
Podle zprávy MDR bude nebezpečí nejvyšší v únoru, ale aktuálně je spíše „nízké“. Zpráva se opírá o takzvaný „zátěžový test“, který provedl ministr hospodářství Robert Habeck, a také o vlastní průzkum s místními dodavateli elektřiny.
Operátoři sítě uvedli, že by to mohlo být obzvláště kritické na začátku února, „když není slunce, není vítr a poptávka je velmi vysoká. Pak přichází tzv. řízené odbourávání zátěže, cílená dočasná odstávka“.
Poskytovatelé elektřiny již mezi sebou dohodli schéma. Kritická infrastruktura by neměla být ovlivněna odstávkami.
V Bádensku-Württembersku byly domácnosti již 7. prosince požádány, aby šetřily elektřinou, „aby byla síť stabilní a aby se zabránilo výpadku proudu,“ uvádí se.
Kvůli úzkému místu v energetice a s tím spojeným explozivním cenám energií se německá ekonomika propadá stále hlouběji do krize. Pod tlakem dramaticky rostoucích nákladů na energie a dalších nepříznivých podmínek jen letos zkrachovaly tisíce firem.
Energetická krize „související se sankcemi“ by tak mohla vést i k deindustrializaci Německa, ba dokonce celé Evropy.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ] Článek Německo potvrzuje, že již v letošní zimě budou nutné krátkodobé blackouty se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden