Digitální měna: FED směřuje k monetární totalitě a MMF plánuje zřídit jednotnou CBDC po celém světě
RSS

Digitální měna: FED směřuje k monetární totalitě a MMF plánuje zřídit jednotnou CBDC po celém světě

Digitální měna (CBDC), digitální identita (ID) a sociální kredity se  samostatně i v různém propojení testují v posledních dvou letech ve stále širším měřítku. Zatím jde o testy v rámci národních měn (v případě eura v eurozóně), ale mezitím se zapomíná, že od začátku bylo cílem vytvořit jednotnou světovou měnu, která by byla ovladatelná z jednoho jediného centra (případně na něj navázaných „poboček“).
Zejména letošní rok byly zaznamenány nevídané pokroky. Nejenže většina zemí světa – celých 90% – již najela na testování digitální měny či se dokonce účastní spuštění pilotních projektů, ale souběžně s digitální měnou se ve velkém zavádí ID a probíhají testy sociálních kreditů.
Souběžně pak zaznamenáváme snahy o rušení hotovosti či kryptoměn.
Ovšem mezitím již americký FED a MMF vymýšlí, jak všechny digitální měny sjednotit. Tedy v budoucnu by již neměl existovat žádný dolar, euro, koruna, jüan, rubl, dinár či jakákoli jiná národní měna. Bude jednotná měna CBDC, což bylo od samého počátku jasným cílem.
Zavedení globální měny sloučením všech CBDC by nemělo být složité, protože jde spíš o bodový systém než o měnu. CBDC je centrálně programovatelná a v propojení s ID a sociálními kredity se pak bude i globální digitální diktatura zavádět mnohem jednodušeji.
Federální rezervní systém zasévá semena své digitální měny centrální banky (CBDC). Může se zdát, že účelem CBDC je usnadnit transakce a povzbudit ekonomickou aktivitu, ale CBDC jsou především o větší vládní kontrole nad jednotlivci. Pokud by byl zaveden CBDC, centrální banka by měla přístup ke všem transakcím a mohla by zmrazit účty.
Dále by CBDC dalo vládě pravomoc určovat, kolik může člověk utratit, stanovit data vypršení platnosti vkladů a dokonce penalizovat lidi, kteří šetří peníze.
Válka s hotovostí je také důvodem, proč vlády chtějí přijmout CBDC. Konec hotovosti by znamenal méně soukromí pro jednotlivce a centrálním bankám by usnadnil udržovat měnovou politiku záporných úrokových sazeb, protože lidé by již nemohli vybírat peníze z komerčních bank, aby se vyhnuli ztrátám.
Jakmile bude CBDC zavedeno, vklad by již nebyl závazkem komerční banky, ale závazkem centrální banky.
V roce 2020 Čína zahájila pilotní program pro digitální jüan.  Nyní se navíc Číně vyplácí i programovatelnost CBDC, neboť v rámci oživení ekonomiky (a tedy snahy donutit lidi přestat šetřit a začít utrácet) je platnost CBDC omezována. A nejen platnost, ale také velikost jednotlivých transakcí.
Čínská vláda vede válku s hotovostí. A není sama, stejným směrem jde v současnosti většina vlád po celém světě. A nejde jen o vlády, ale i o MMF.
V roce 2017 zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF) dokument, ve kterém předložil vládám návrhy na přechod k bezhotovostní společnosti – a to i proti silnému odporu veřejnosti.  Vlády a centrální bankéři tvrdí, že přechod na bezhotovostní společnost pomůže předcházet kriminalitě a zvýší pohodlí lidí. 
Ale skutečnou motivací války s hotovostí je větší vládní kontrola nad jednotlivci.
A USA se chystají založit vlastní CBDC, stejně jako to činí i EU. První krok byl učiněn v srpnu, kdy Fed oznámil FedNow. FedNow bude systém okamžitých plateb a jeho spuštění je naplánováno na období od května do července 2023.
FedNow je prakticky totožný s brazilským PIXem. PIX byl spuštěn brazilskou centrální bankou (BCB) v listopadu 2020. Jedná se o pohodlný systém okamžitých plateb (pomocí mobilních zařízení) bez poplatků za používání a s pověstí bezpečnosti.
Rok po jeho spuštění bylo u PIX zaregistrováno již 112 milionů lidí, což je něco málo přes polovinu brazilské populace. Samozřejmě existují i ​​podvody ohledně PIX, ale většinou se jedná o podvody sociálního inženýrství a ne o systémové chyby, tj. jsou to podvody, které využívají neznalosti technologie PIX ze strany veřejnosti.
Mějte na paměti, že PIX není brazilské CBDC. Je to jen platební systém. BCB má však přístup k transakcím uskutečněným prostřednictvím PIX; proto lze PIX považovat za jádro brazilského CBDC. To už je zásah do brazilského soukromí. A FedNow bude následovat.
Kromě toho newyorský Fed nedávno zahájil 12týdenní pilotní program s několika komerčními bankami, aby otestoval proveditelnost CBDC v USA. Program využívá digitální tokeny představující bankovní vklady. Instituty zapojené do programu provedou simulované transakce pro testování systému. Pilotní program otestuje, jak mohou banky využívat digitální dolarové tokeny ve společné databázi k urychlení platebních transakcí.
Mezi banky účastnící se pilotního programu patří BNY Mellon, Citi, HSBC, Mastercard, PNC Bank, TD Bank, Truist, US Bank a Wells Fargo. Globální služba pro zasílání finančních zpráv SWIFT se také podílí na podpoře interoperability v mezinárodním finančním systému.
MMF také zvažuje způsob, jak propojit různé CBDC pod jeden systém.  Jinými slovy, MMF plánuje zřídit CBDC po celém světě:
K tomu by mohlo dojít, pokud budou peníze tokenizovány, což znamená, že jsou přístupné komukoli se správným soukromým klíčem a přenositelné na kohokoli s přístupem do stejné sítě. Příkladem tokenizovaných peněz jsou takzvané stablecoiny, jako je USD Coin a digitální měny centrální banky.
Přijetí brazilského PIX ukazuje, že americký FedNow bude pravděpodobně široce používán kvůli jeho pohodlí. Tento pozitivní ekonomický a technologický prvek by však neměl zastínit větší kontrolu, kterou centrálním bankám poskytnou schémata okamžitých plateb. BCB (Brazilská centrální banka) má přístup ke všem transakcím provedeným Brazilci prostřednictvím PIX a tento dohled by se jen zhoršil, kdyby byla zavedena CBDC.
S CBDC by pro vládu bylo snazší provádět akomodativní měnovou politiku (vedoucí k nesprávné alokaci zdrojů a hospodářských cyklů) a vykonávat větší kontrolu nad financemi občanů.
Sjednocení CBDC v globálním měřítku, jak ho plánuje MMF, má být zcela jistě posledním krokem k digitální totalitě. To je ta údajná konspirace, která hovoří o jedné světové vládě, jedné bance a logicky i jedné jediné měně…
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ] Článek Digitální měna: FED směřuje k monetární totalitě a MMF plánuje zřídit jednotnou CBDC po celém světě se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden