Zelenskyj vyčísluje cenu za přežití Ukrajiny přes zimu
RSS

Zelenskyj vyčísluje cenu za přežití Ukrajiny přes zimu

REFORMY.CZ
Prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý předložil cenu, kolik Ukrajina potřebuje k přežití zimy, kdy prosí o 800 milionů € nezbytné pomoci, aby jeho země přežila ruské vybombardování jejích civilních infrastruktur.
K této výzvě dochází s tím, jak Moskva od října změnila taktiku a začala s nálety útočícími na ukrajinskou energetickou síť, čímž s příchodem zim vrhá miliony lidí do tmy a mrazu.
Jak hlásí AFP, Zelenskyj na konferenci v Paříži pořádané francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem za účelem vyššího poskytování materiálu a peněz na opravu poškozené ukrajinské infrastruktury vznesl požadavek na více peněz v darech, aby pomohli energetickému sektoru země.
„Samozřejmě, že to je hodně vysoká částka, ale náklady jsou nižší než náklady potenciálního výpadku elektřiny,“ řekl Zelenskyj přes video-hovor shromáždění ve francouzské metropoli. „Doufám, že bude přijato patřičné rozhodnutí.“
Zelenskyj řekl, že Ukrajina potřebuje transformátory, zařízení na opravu zničených vysokonapěťových linek, stejně jako generátory a plynové turbíny.
„Kvůli zničení našich tepelných elektráren teroristickými útoky budeme tuto zimu potřebovat použít více plynu, než jsme očekávali, “ dodal Zelenskyj podle zprávy AFP.
Zelenskyj v pondělí rovněž naléhal na země G7, aby mu poskytly „asi tak dvě miliardy kubických metrů dalšího plynu, aby vydržel zimu, a také více tanků, raket a různé smrtící zbraně k boji proti invazi.
Ukrajinský ministerský předseda Denys Shmygal přidal svou výzvu 70 státům a mezinárodním agenturám shromážděným v Paříži k pomoci s touto konferencí, aby „se postavila za Ukrajinský lid.“
„Rusové nás chtějí uvrhnout do temnoty, s tím ale díky našim partnerům po celém světě nepochodí,“ dodal.
K této výzvě k pomoci dochází po předchozích darech smrtící vojenské techniky darované této zemi nejvíce od USA jako hlavního dárce.
Jak zrovna minulý měsíc hlásil Breitbart News, pošle Bidenova administrativa Ukrajině před koncem roku dalších 400 milionů $ smrtící vojenské pomoci navíc k více než 19,7 miliardám $ ve zbraních a další technice už od počátku konfliktu 24. února vytahaných ze zbraňových skladů Ministerstva obrany.
Z existujícího inventáře se vybere další tranše zbraní, munice, protileteckých raket a vozidel, aby Ukrajina mohla pracovat na obraně proti ruským snahám poškodit před nástupem zimy kritické infrastruktury významných měst.
Kritici washingtonských dodávek materiálu s otevřeným koncem se už ptali na to, jak ještě dlouho lze udržet dodávky zbraní, když v současnosti USA utrácí více než veškeré vojensky určené výdaje Velké Británie a téměř dvakrát tolik, kolik každý rok utrácí Francie. Teď navíc k těmto darům smrtících zbraní přišel ještě apel Zelenského, aby dostal peníze k zajištění, že ukrajinské energetické rezervy nebudou vyčerpané už před zimou.
 
SIMON KENT
The post Zelenskyj vyčísluje cenu za přežití Ukrajiny přes zimu first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden